Şu da emredildi: Yüzünü dine bir Hanif olarak çevir. Sakın müşriklerden olma.
Yunus Suresi 105
Ben bir Hanif olarak yüzümü gökleri ve yeri yaratana döndürdüm. Müşriklerden değilim ben.
Enam Suresi 79
İbrahim ne bir Yahudi idi, ne de bir Hıristiyan. O sadece hanif bir müslümandı. O müşriklerden değildi.
Ali İmran Suresi 67
Şu da kuşkusuz ki, İbrahim başlıbaşına bir ümmetti; bir Hanif olarak Allah'ın önünde eğiliyordu. Müşriklerden değildi.
Nahl Suresi 123
De ki Allah doğrusunu söylemiştir / vaadinde sadıktır.Haydi artık Hanif olarak İbrahim'in Milleti'ne uyun! Müşriklerden değildi o.
Ali İmran Suresi 95
Allah'a ortak koşmadan, Hanifler olarak... Allah'a ortak koşan kişi, gökten düşmüş de kendisini kuşlar kapışıyor veya rüzgar onu uzak bir yere fırlatıp atıyor gibidir.
Bildiğin gibi eşyanın isimleri her dılde farklıdır,insanlar bir çok dil bulmuştur,Allahın dılı yoktur sadece kendi isimleri meallerde ,çevirilerde değişmez,tüm diller için.Eşyayı isimlendiren, beyınde canlanan fiili gırtlak yapılarıyla ses olarak nıteleyen , bu dıllerı uyduran insanlardır.Eşyanın isimleri su taş gıbı, Adem bunları yeryuzune indığınde kendıde kelımelendırebılır ama Allahın isimlerini bılemez yada uyduramaz.
Örneğin bız Esmaul Husnadaki isimleri anlatmak için bır çok fiil kullanırız yada kelıme ama yinede tam bu isimleri tanımlayacak,idrak edecek ifadeyi veremeyiz.Allah ise Ademe isimlerını ezberletmiş ,ne anlama geldıklerını kelıme kullanmadanda açıklamış, kalbıne yada beynıne vahyetmiş olabilir,bu Allah için çok kolaydır.
Katılma Tarihi: 15 ekim 2006 Yer: Turkiye Gönderilenler: 340
Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
safbilgi Yazdı:
Allah ise Ademe isimlerını ezberletmiş ,ne anlama geldıklerını kelıme kullanmadanda açıklamış, kalbıne yada beynıne vahyetmiş olabilir,bu Allah için çok kolaydır.
Selam ile
Safbilgi kardeşim tamamıyla katılıyorum. bence de Adem'e öğretilen Allah'ın yaşayan / yaşatan / anlamını tüm yaşamda sergileyen/ isimleriydi.
__________________ "Bak işte günler!Biz onları insanlar arasında dolandırır dururuz. Allah bu sayede iman edenleri bilecek, sizden tanıklar edinecektir."3:140
--BLOG--
Sevgili dostlar, aşağıdaki 2 ayette, Yüce Rab kendi isimlerinden bahsediyor olabilir mi?
Süleymen Ateş: Bakara 31. Adem'e isimlerin tümünü öğretti, sonra onları meleklere sunup: "Haydi, doğru iseniz onların isimlerini bana söyleyin," dedi.
Y.N.Öztürk: Bakara 31 Ve Âdem'e isimlerin tümünü öğretti. Sonra onları meleklere göstererek şöyle buyurdu: "Hadi, haber verin bana şunların isimlerini, eğer doğru sözlüler iseniz."
Elmalılı Hamdi Yazır: Bakara 31-Ve Adem'e bütün isimleri öğretti. Sonra o isimlerin delalet ettiği şeyleri meleklere gösterip: "Haydi davanızda doğru iseniz, Bana şunları isimleriyle haber verin!" buyurdu.
Süleymen Ateş: Bakara 33. (Allah) dedi ki: "Ey Adem, bunlara onların isimlerini haber ver." (Adem), bunlara onların isimlerini haber verince (Allah): "Ben size, ben göklerin ve yerin gayblarını bilirim, sizin açıkladığınızı ve içinizde gizlemekte olduğunuz şeyleri bilirim, dememiş miydim? dedi.
Y.N. Öztürk: Bakara 33.
Allah buyurdu: "Ey Âdem, haber ver onlara onların adlarını." Âdem onlara onların adlarını haber verince, Allah şöyle buyurdu: "Dememiş miydim ben size! Ki ben, göklerin ve yerin gaybını en iyi bilenim,A'lem'im. Ve ben, sizin açığa vurduklarınızı da saklayageldiklerinizi de en iyi biçimde bilmekteyim."
Elmalılı Hamdi Yazır: Bakara33-"Ey Adem, bunlara onları isimleriyle haber ver!" buyurdu. Bu emir üzerine Adem, onlara isimleriyle bunları haber verince buyurdu ki: "Size demedim mi Ben her halde göklerin ve yerin sırrını bilirim! Ve sizin açıkladığınız ve gizlediğiniz şeyleri de biliyorum!"
Eşyanın isimleri her toplumda,millette farklıdır.Ama Allahın isimleri sabittir ve eşyanın isimlerinden çok daha önemlıdır.Adem Allahın isimlerini hecelemeyi ögrenmeden sayamaz mı?Melekler konuşurken heceleyerek sesı gırtlaktan çıkartırlar mı?Allah,Adem ve melekler arasındaki diyaloglar kalben vahıy gıbı manevı boyutta cereyan etmiştir ses boyutunda degıl.Arapça hassas bir dıl bir harekeyle anlam degışır.Zaten aynı ayeti mealciler birbirınden degışık vermiş,sizi kullanılan zamirlerdeki ekler yanıltmasın.
Allahın isimleri eşyadan kat ve kat daha önemlıdır.100 isim kainatın ve evrenın yaratıılmanın ve kulluğun ,her şeyın özetıdır.Eşya ise bu deryada denızde kum bıle degıldır.Melekler Allahın tum isimlerini bılmıyorlardı,Allah bu şerefi Ademe bahşettı,çunku ıradelı bır varlık takva ederse iradesız takva eden melekten ustun olur.
Dğru tefsir şu olmalı:
Y.N.Öztürk: Bakara 31 Ve Âdem'e isimlerin tümünü öğretti. Sonra onları meleklere göstererek şöyle buyurdu: "Hadi, haber verin bana şunların isimlerini, eğer doğru sözlüler iseniz."
Şunlar zamiri burda tumunun isimlerını anlamındadır.Ve Esmaul Husndakı 100 ismi tum isimleri ifade eder.
Y.N. Öztürk: Bakara 33.
Allah buyurdu: "Ey Âdem, haber ver onlara onların adlarını." Âdem onlara onların adlarını haber verince, Allah şöyle buyurdu: "Dememiş miydim ben size! Ki ben, göklerin ve yerin gaybını en iyi bilenim,A'lem'im. Ve ben, sizin açığa vurduklarınızı da saklayageldiklerinizi de en iyi biçimde bilmekteyim."
Özet olarak eşyanın isimleri beşerıdır,her toplumda farklıdır,Allah her dıl,ırk,millet,kavım çeşıtlılığinin hikmed olduğunu belirtir.Ama Allahın isimleri ilahidir beşeriyat tareafından belirlenmemiştir tarıh boyunca.Verdiğiniz ayetlerdeki zamirler eşya ismine yorulamaz sadece ilahi olan Allahın isimlerine yorulur ve bu isimler Ademe peygamberlık ve halifelık yani dini ögrenip sorumluluk alma yolunu açmıştır.
İsimlendirme konusunda Yusuf süresindeki şu ayete ne diyorsunuz?:
40- "Sizin Allah'tan başka taptıklarınız, Allah'ın kendileri hakkında hiçbir delil indirmediği, sizin ve atalarınızın ad olarak adlandırdıklarınızdan(isimlendirdiklerinizden) başkası değildir. Hüküm, yalnızca Allah'ındır. O, Kendisi'nden başkasına kulluk etmemenizi emretmiştir. Dosdoğru olan din işte budur, ancak insanların çoğu bilmezler."
__________________ "Bir kavme olan kininiz sizi adaletten ayırmasın.."
Yusuf40- "Sizin Allah'tan başka taptıklarınız, Allah'ın kendileri hakkında hiçbir delil indirmediği, sizin ve atalarınızın ad olarak adlandırdıklarınızdan(isimlendirdiklerinizden) başkası değildir. Hüküm, yalnızca Allah'ındır. O, Kendisi'nden başkasına kulluk etmemenizi emretmiştir. Dosdoğru olan din işte budur, ancak insanların çoğu bilmezler."
Bu ayete dıkkat çektığin için saol,isimlerin ilahı veya beserı olma farkına ışık tutuyor.Şirke gıren atalar, yenı tanrılar veya alt tanrılar icad etmiş onlara isim ve özellıkler yakıştırmışlardı;,putperestlık,yunan mıtolojısı,panteizm,tasavvuf,gunumuzde tellı babalar,oruç babalar gıbı ,ama butun ılahı ısimler ve özellıkler yalnız Allaha aıttır ,gerısı beserı uydurmadır...
Katılma Tarihi: 11 ekim 2006 Yer: Turkiye Gönderilenler: 69
Selâm
Safbilgi,
Bakarah-30. âyeti "ilk insan" kavramı ile çelişir. Çünkü, âyette fesat çıkaran (yüfsidü), kan döken varlıklardan (ve yesfiküd
dima') bahsediliyor. Bilinçsiz ve dolayısıyla suçsuz olan hayvanlar fesat
çıkartamaz, kan dökemez. Kur'ãn'da da hayvanların fesatçılığından ve kan dökücülüğünden değil, İnsan'a has karakterlerden bahsedilir. "Kan dökme" ve "Fesat çıkarma"
bilinçli varlıklara, dolayısı ile İnsan türüne has bir özelliktir.
Bilim açısından da zâten "ilk insan" diye bir kavram yoktur. Çünkü,
evrim süreci vardır.
Dîni kaynaklara göre Âdem'in yaşadığı dönem en fazla 15-20 bin yıl öncedir. Ama
fosilbilimciler milyonlarca yıl öncesine ait insan fosilleri bulmaktadırlar.
Bu da Âdem diye özel bir varlığın yaşadığı çağlarda insan isimli türün zaten
yeryüzünde yaşamakta olduğunu gösterir. Bu sebeple Âdem'in modern bir insan (Homo
sapiens) olduğunu bile söyleyebiliriz.
Ve diğer âyetlere bakıldığında Âdem'in seçilmiş bir insan olduğundan bahsedilir. "Seçimin" olduğu yerde alternatif adaylar vardır, bu da Âdem'in alternatifleri arasından, yani diğer insanlar arasından seçilmiş olduğunu (=Halîfe) gösterir.
Sevgili safbilgi, verdiğin cevap için çok teşekkür ederim; Allah razı olsun :) Umarım seni ve diğer dostları sadece sorular sorarak sıkmıyorumdur. Affınıza sığınıyorum hepinizin :)
Keşke herkes Kurandaki İslamla ilgili soru sorsa çevresındekilere, tartışsa,araştırsa,eger tek bir soruna dahı yardımcı olabılırsem, katkım olursa ne mutlu ,Allah katında ıkımızde sevap kazanıyoruz,bundan öte kazanç varmı?Böyle hayra geçen vakıtten kım sıkılır.
Allah senden razı olsun...
Not:Her turlu soruya açığım,okuyucular özel mesajla yazsınlar, yardımcı olabılecek en ufak katkım olursa ne mutlu..
Katılma Tarihi: 28 haziran 2006 Yer: Turkiye Gönderilenler: 538
Selamün Aleyküm! Değerli Safbilgi Kardeşim!
Safbilgi yazdı:
Keşke herkes Kurandaki İslamla ilgili soru sorsa çevresındekilere, tartışsa,araştırsa,eger tek bir soruna dahı yardımcı olabılırsem, katkım olursa ne mutlu ,Allah katında ıkımızde sevap kazanıyoruz,bundan öte kazanç varmı?Böyle hayra geçen vakıtten kım sıkılır.
Allah senden razı olsun...
Not:Her turlu soruya açığım,okuyucular özel mesajla yazsınlar, yardımcı olabılecek en ufak katkım olursa ne mutlu..
Ne kadar da anlamlı...
Allah senden ve senin gibi Kur'an erlerinden Razı olsun.
Alemlerin Rabb'i olan Yüce Allah, son nefesine kadar Kur'an'a hizmet etmeyi, tevhidi yolda gayret göstermeyi ve Ruhunu da müslüman olarak teslim etmeyi nasip eylesin. İnşaAllah.
Sizin yetkiniz yok foruma yeni mesaj ekleme Sizin yetkiniz yok forumdaki mesajlara cevap verme Sizin yetkiniz yok forumda konu silme Sizin yetkiniz yok forumda konu düzenleme Sizin yetkiniz yok forumda anket açma Sizin yetkiniz yok forumda ankete cevap yazma