Tüm Dostlara Selam!
İki hatırlatmada bulunmak istiyorum:
1- Burada belli bir kalıp şablon yok. Herkes BIREYSEL olarak fikirlerini sunar. Bu fikirleri sunarken "aman falanca gurup bu sözümü nasıl çarpıtır/kullanır" çekincesi olmamalı. Bu kendini kısıtlama olur. Yani burada "Bizim fikirlerin aynını paylaşırsan hanifsin, paylaşmazsan değilsin" yada " Bizim küfrettiklerimize sende küfret, eğer küfretmezsen BİZden değilsin" gibi bayağı bir anlayış yok burada. Kişiler fikirlerini özgürce bildirir. Kişisel fikirleri "HanifDostlar" görüşü olarak algılamak sakatlıktır. O fikre katılmadığını kişiler rahatlıkla dile getirebilir.
Hanifliğin esasları Kur'anda hiç kimsenin yorumuna muhtaç olunmayacak berraklıkta mevcuttur. Kişler hanifliği bu ana kaynaktan benimser ve günlük hayatına aksiyonlara çevirir. Yani bireysellik esastır. Hanif olmayan gurup ve cemaatlara hakaret ve küfretmek hanifliğin ölçüsü değildir. Aksini dile getirmek kolydır fakat delil olarak ayet ileri sürmek kolay mıdır? Evet diyenin delilini merak ediyorum doğrusu. Allah; elçisine dahi biz seni kimsenin üzerine zorba olarak göndermedik diyor. Ve senin kimsenin başında bekçi de değilsin. Sen sadece tebliğ edersin diyor. Hal böyle iken, hanifliği benimsemeyen o yolda olmayana hakaret etmek bir meziyet midir? Hele klavye arkasından küfretmek bir cesaret kriteri midir?
Eşşek kadar olduğu halde annesinden azar işiten bir gençlik bile akşam chat alemine daldığında aslan parçası kesilip heryere küfür hakaret tehdit savurabiliyor :))) Böyle cesaretin adını ben koymaktanacizim.
2- Hatırlar iseniz demiştik ki; "Kişiler Ya Haniftir, Ya da Müşrik" Buradan çıkan sonuca göre bırakın Türkiye'yi Tüm dünya üzerinde cemaat olarak hanif bir gurup işiteniniz var mı?
Kur'an ruhuna genel manada bakıldığında görülür ki gerçek iman (hanifce iman) gurup/cemaat ve bir de lider olgusuna onay vermez. Çünkü liderin zaman içinde gurup bireyleri üzerinde inanılmaz etkileri oluyor. Liderin her sözü Hikmet/ilim/bilinmedik yön adı altında Kur'andan biliniyor, benimseniyor. Haniflik, hanifce iman özgür ve bireysel yaşam ile alakalıdır. Elbette bireysel haniflerin lidersiz olarak bir araya gelmeleri bir ümmet/topluluk oluşturabilir. Bu bahsettiğimiz şey değil elbet.
Herkes evinin önünü süpürse, bütün şehir tertemiz olur misali, kişiler bireysel olarak Kur'anı kendince yaşarsa, Lainin etki mekanizmasına çomak sokulmuş olur.
Hülasa: Ben şahsen kimseye falancayı, filancayı övemezsin/yeremezsin deme yetkisine sahip değilim ki; zaten Kur'anda böyle bir müdahale istemiyor. Fethullah Gülen cemmatine gelince, onlar hakkında derinlemesine bilgim yok ama şu kadrını biliyorum ki; sadece Güeln cemaati değil dünyanın hiç bir yerindeki cemaatin, dini Allah'a has kıldığına şahit olmadım. O yüzden A cemaati ile B, C, D, E,...... cemmati arasında nüanslardan başka fark yok.
Bu yüzden dinlerini asıl kaynak(Kur'an)dan değil de, bu cemaat şablonuyla öğrenenlere Allah Yardım etsin diyorum. Zira Kur'an tanımıyla, hanif olmadıkları müddetçe, hepsi şirk içerisindedirler. Bunlar benim şahsi fikirlerim olup yalnızca beni bağlar.
|