Fethullah Gülen ve Hareketi Hakkında
Ben Fethulllah Gülen hareketini çok önemli ve gerekli buluyorum. Önemli ve gerekli buluşum kendi adıma değil Müslüman kitle adına.
Birilerinin liderliğini yaptığı bir hareketi değerli bulmam için onların illa da benim gibi düşünmeleri gerekmiyor. Onların da Kur’andaki İslam’a gönül vermelerini ve Hanif bir karaktere sahip olarak dini Yalnız Allah’a özgülemelerini çok isterim. Fakat bu dilek yada dua beni onları kardeşlerim olarak görmekten alıkoymaz, alıkoymamalı.
Gülen hareketi Müslümanlar için nimettir. Sadece o değil örneğin Harun Yahya hareketi de bir nimettir. Çünkü bu hareketler köhneleşmiş zihni yapımızda devrimler yapmaktadır. Bu devrim “bizim içimizde kalarak” yapılmaktadır. Yüzyıllardır çizilen Müslüman profili nerede bu ekollerin çzidiği profil nerede?
Müslümanlara dönük olarak iki tür çalışma var. Birisi “dışarıdan çalışma” diğeri ise “içeriden çalışma”. Dışarıdan çalışmaya örneğim Yaşar Nuri’dir. Yaşar Nuri kendisini Müslüman olarak tanımlayanları karşısına alarak mesajını aktarmaktadır. Bu yüzden içeride sevilmemektedir. Fakat örneğin içeriden çalışan Adnan Oktar’ın VCD’leri en koyu tarikatçıların bile elindedir. Tabiki bu örneklerimizin söylemleri farklılıklar içermektedir ve tabiki örneklediğimiz hareketlerin birbirlerine göre avantajları/dezavantajları da mevcuttur. Fakat vurguladığımız mesele bu değildir.
Fethullah Gülen, ilham aldığı Said Nursi’nin kalıplarını kırmıştır. Bundan dolayı o artık tipik bir Nurcu olarak anılamaz. Bunun gibi Gülen Hareketi de Fethullah Gülen’in çizdiği sınırları aşmıştır. Bu yüzden hareketin mensupları da Fethullahçı olarak anılamaz.
Bu hareket İslamın Sünni Yorumunun gülümseyen yüzüdür artık. Bu yüzden, bu hareket özellikle Sünni kesim tarafından kabul görmeli, önemsenmeli ve desteklenmelidir. Hanif karaktere sahip olanlar da bu hareketi belki Müslüman kardeşleri adına bir basamak olarak görmelidirler.
Lütfen değerlendirmeyi emsalleri dahilinde yapın. Diğer cemaatlerin, tarikatlerin ve meşreplerin zihin seviyesiyle Gülen hareketinin zihin seviyesini mukayese edin. İşte bu mukayeseden sonra bu hareketi en azından “kötüler içinde en iyi” olarak görün.
A tarikatına yada B cemaatine göre Gülen hareketinin konumu nedir? Kimi cemaat lideri kendisini dabbet ilan ediyor, kimisi ise mehdi. Yani çoğunluk sıyırmış. Onların içinde Gülen yine de en iyisi. Çünkü bu mevzuda iddiasız.
Ne Fethullah Gülen 1980’lerdeki vaizdir. Ne de Gülen hareketi 1980’lerde camilere doluşup ağlayan-zırlayan kitledir. Köprülerin altından çok sular akmıştır. Kalıplar kırılmıştır.
Gülen’in son yıllardaki yazılarından ve Cemaat mensuplarının son yıllardaki gayretlerinden bu gerçek net olarak anlaşılmaktadır. Sadece Samanyolu TV’yi izlemek bile bu gerçeği görmek için yeterlidir.
Not: Şahsi görüşümdür, yanlışlamaya açıktır.
|