Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
|
|
|
Hayriye Yazdı:
Herkese SelamUzun suredir kafama takilan bir soru vardi. Askiklopedide bu konuyla ilgili yazi gorunce ilginc geldi sorayim dedim. Islam oncesi Araplar taptiklari Putlarin kullari anlamina gelen isimler kullaniyorlardi. Mesala
Abdul-Uzza yada Abduluzza
Abdul- Lat yada Abdullat
Islam geldikden sonra
Abdul- Allah yada Abdullah
Simdi islam gelemden once isimlerini Abdullah olarak bildigimiz sahabeler aslinda Abdullat olabilir mi ? Onemsiz birsey ama kafama takildi iste. |
|
|
Değerli Hayriye,
Ele aldığınız bu konu hakkında düşünme fırsatını -ilk- Hans Aiberg vesilesiyle yakalamıştım... Çünkü, kendisi lafza-i celâlin (Allah) ilk defa Kurân ile Arapların bilgisine sunulduğunu iddia ediyordu... Ona göre, "Allah" ismi Arapların bilmediği bir isimdi... Dolayısıyla, peygamberimizin babasının adı Abdullah değil de, Abdullât olmalıydı... ??? Yine, Sn. Aiberg'in iddiasına göre, peygamberimizin babasının muvahhid olma şansı yoktu...???
Hem bu iddiayı çürütmek hem de sizin değerli sorunuzu cevaplayabilmek ümidiyle şunlar söylenebilir....
a) Zümer Sûresi 38. âyete göre Araplar İslâm'dan önce de "Allah" ismini hem lafzen hem de ilâhi gerçeklik olarak biliyorlardı...
"Andolsun, eğer onlara, “Gökleri ve yeri kim yarattı?” diye sorsan; elbette “Allah” derler. De ki: “Peki söyleyin bakalım? Allah’ı bırakıp da ibadet ettikleriniz var ya; eğer Allah bana herhangi bir zarar dokundurmak isterse, onlar Allah’ın dokundurduğu zararı kaldırabilirler mi? Yahut Allah bana bir rahmet dilese, onlar onun rahmetini engelleyebilirler mi?” De ki: “Allah bana yeter. Tevekkül edenler ancak O’na tevekkül ederler.”
b) İslâm tarihinin eldeki kaynakları incelendiğinde, "Abd+Put" formülüyle oluşan isimler bulmakta zorlanıyoruz... Bu görüşü şu soruyla destekleyerek daha fazla anlaşılır kılabiliriz...
- Mekke'nin fethedildiği milâdî 630'a kadar, alenen İslâm düşmanlığı yapmaya devam etmiş ve isimleri tek tek tarih kayıtlarında yer alan kaç tane "Abd+Put" isimli kişi bulabiliriz??
Hafızamızı yokladığımızda, ne sahabîler arasında ne de kâfirler arasında bu tip isimlere rastlayamıyoruz... Çok detaylı bir inceleme yapıldığında da bulunabileceğini zannetmiyorum...
Meselâ, peygamberimizin kayıtlarda yer alan ve genel kabul görmüş soyağacı incelendiğinde Kureyş'e (=Fihr) ve oradan Adnan'a kadar bu isimlendirme formülüne uyacak kimse bulunmuyor... Bir Abdulmuttalib bir de Abdullah var... Bu soyağacının kabileler düzleminde yatay incelemesi yapıldığında rastlayabildiğimiz tek isim "Abduluzza"... Peygamberimizin büyük dedelerinden birinin kardeşi olabilir...???
Ayrıca, bilindiği kadarıyla (ne kadar biliniyorsa?) sayısız put arasında Araplar nezdinde en forslu (!) olanı Hübel'miş... Şöyle bir taradığımızda, bir tâne Abd+Hübel bulmak mümkün görünmüyor....
Sonuç olarak; sizin sorunuzu cevaplamaya çalışırken, okunan.com'daki mutaassıp kişilere gönderme yapma ihtiyacı duyuyorum... :)
"Hayır; o Abdullah değildi! Abd+Ellât idi" iddiasını delilsiz-senetsiz kabul etmekten çekinmeyenler "Abd+Hans" durumuna düşmekten hayâ etmiyorlar mı????
Selamlar,
Neyzen_Semazen
|