Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
|
|
|
selam sevgili gurbetci hakan
Hadislerle namazın nasıl kılındığını kaç rekat kılındığını açıklamak mümkün değildir.Hadisler için 2 yılınızı ayırdığınızı söylemişsiniz.Sahih sayılan, namazla ilgili hadislerin tamamını buraya yazarak bu gün halihazırda sünnet ehlinin kıldığı namazı bana ıspatlayabilirmsiniz?
Benim kurandan anladığım namaza ilişkin size söyleyeceklerim şunlar.
Kuranı anlayarak baştan sona okuyan insanların dinin direği nedir? sorusuna verecekleri ortak cevap "Allaha şirk koşmamak Allahın yanında başka hüküm koyucular koymamak varlığına ve tekliğine iman etmektir " olacaktır.Sünnet ehlinin iddia ettiği gibi bu dinin direği namaz değil şirk koşmamaktır.Şimdi kuranda ,ikame edilecek salatta(namazda) neler vardır ayetlere göre cevap vereyim
-ruku etmek secde etmek ve kıyamda bulunmak vardır
-dua etmek vardır
-kurandan ayetler okumak vardır
salatın vakitleride kuranda belirlidir
gündüzn 2 tarafı ve gecenin saçakları
Bu zamanlarda namazı /duayı yerine getrirsiniz.
İster 1 rekat kılın iste 100rekat ,rekattan ve rekatın sayısından kuranda bahsedilmediğine göre bu salatı ikame eden kişinin seçimine bırakılmıştır.
namazınız ister 5dakika sürüsün ister 3saat,,, salatta süre yoktur buda sizin seçiminize bırakılmıştır
Salatta kuranı ister tükçe okuyun ,ister orijnal metinden(anlamını bilmek kaydıyla)
secdede :ister ,Allahım huzurunda boyun eğdim ,secde ettim beni en doğruya kılavuzla deyin, ister şekilsel secde hareketinin neyi anlattğını ifade eden bu hareketle neyi yaptığınızı anlatan başka cümleler
Rukuda da öyle ..ister Allahım seni tek yaratıcı olarak seçtim önünde saygıyla eğiliyor, emirlerine boyun eğiyorum deyin ister Allahı yücelten sözler söyleyiniz
Bunlar kişinin seçimine ve isteğine kalmış ..yeterki ikame edilen salatı neden yaptığımızın ayırdında olalım.
Sakın olaki hataya düşüp birilerinin ikame ettiği namazı tüm detaylarıyla kuranda arayıp bulmaya çalışmayalım.Birileri salatı ikame etme seçimini öyle yapmış diye o kişilerin seçimini uygulamasını Bu Allah'ın emrettiği şekildir diye anlamayalım.
Sizin içinizde bulunduğunuz ikilemleri çok iyi anlıyorum.Ben hanifim diyen insanların hepsi bu yollardan geçti bu ikilemleri yaşadı.Hiç birimiz gökten zembille inmedik.Yıllarca toplumun bize öğretmiş olduklarını hep din sandık.Sanıları bir kenara bırakmak oldukça zor.Daha önceki yazımdada belirttiğim üzre atalar dininde kopup kuran ehli olmak süreci oldukça çetin bir yol.Şirkin içinde gördüğümüz Annelerimize,Babalarımıza yakınlarımıza bu yaptıklarının şirk olduğunu anlatamamak anlatmayı denemek ancak başaramamak oldukça acı verici bir durum.
Sözün en güzelini söyleyip doğru olana yönlendirmeye çalışmak en doğru olan yoldur..Ancak bunu başarabilenler pek azdır.Kendimde dahil olmak üzere ,büyük çoğunluğun şeytanın öfke tuzağına düştüğünü görmekteyim.İçlerimizdeki Allah inancı ve sevgisinin ,nefsin şeytanca isteklerini köreltip yok etmesi hepimizin ortak duası olmalıdır.
__________________ O, yaratıp şekillendiren, âhenk veren ve düzene koyandır
|