Şu da emredildi: Yüzünü dine bir Hanif olarak çevir. Sakın müşriklerden olma.
Yunus Suresi 105
Ben bir Hanif olarak yüzümü gökleri ve yeri yaratana döndürdüm. Müşriklerden değilim ben.
Enam Suresi 79
İbrahim ne bir Yahudi idi, ne de bir Hıristiyan. O sadece hanif bir müslümandı. O müşriklerden değildi.
Ali İmran Suresi 67
Şu da kuşkusuz ki, İbrahim başlıbaşına bir ümmetti; bir Hanif olarak Allah'ın önünde eğiliyordu. Müşriklerden değildi.
Nahl Suresi 123
De ki Allah doğrusunu söylemiştir / vaadinde sadıktır.Haydi artık Hanif olarak İbrahim'in Milleti'ne uyun! Müşriklerden değildi o.
Ali İmran Suresi 95
Allah'a ortak koşmadan, Hanifler olarak... Allah'a ortak koşan kişi, gökten düşmüş de kendisini kuşlar kapışıyor veya rüzgar onu uzak bir yere fırlatıp atıyor gibidir.
filozofun biri demiş: gelecek geçmişi izler gelecek değiştirilemezdir değiştirilemez olanı izleyende değiştirilemezdir öyleyse; gelecek de değiştirilemezdir, "epiktetos" ismi buydu galiba
__________________ O halde yüzünü, Allah'ı bir tanıyarak dine, Allah'ın insanları üzerine yaratmış olduğu fıtratına doğrult. Allah'ın yaratışında değişiklik bulunmaz. Dosdoğru din budur. Fakat insanların çoğu bilmezler.
Size, ilk yaratılışın (tabi, eğer varsa), yoktan ya da bir şeyden mi olduğu, sıfır hacim, sonsuz yoğunluk gibi soruların iman ile ilgisi olmadığını, bunların bilimsel problem olduğunu söylesem, bana inanır mısınız?
__________________ Dinin bakış açısına göre,tüm bu fantastik harikulade evren,tüm bu karmakarışık şeyler, ancak, Tanrı’nın, insanların iyi ve kötü için çabasını gözlediği bir sahnedir.. Bu sahne,bu oyun için çok büyük!
allahın değiştirilebilecek her şeyi değiştirmeye kadirdir ...
allah bilinebilecek herşeyi bilir...
__________________ O halde yüzünü, Allah'ı bir tanıyarak dine, Allah'ın insanları üzerine yaratmış olduğu fıtratına doğrult. Allah'ın yaratışında değişiklik bulunmaz. Dosdoğru din budur. Fakat insanların çoğu bilmezler.
Katılma Tarihi: 17 ekim 2006 Yer: Turkiye Gönderilenler: 506
Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
cin13 Yazdı:
Sevgili İbrahimim,
Size, ilk yaratılışın (tabi, eğer varsa), yoktan ya da bir şeyden mi olduğu, sıfır hacim, sonsuz yoğunluk gibi soruların iman ile ilgisi olmadığını, bunların bilimsel problem olduğunu söylesem, bana inanır mısınız?
Selamlar,
Sevgili cin13,
Yaratılış sürecinin
(başlangıcının ve/veya devem ederliliğinin) nasıllığının iman ile ilgisi olmaya
bilir bu tıpkı Hz İbrahim'in dediği gibidir; o öldükten sonra nasıl
diriltileceğinin nasıllığını sormuştu "...O da, «Evet. İnandım,
fakat kalbim mutmain olsun için,» demişti..." (2/260) ama yaratanın Allah olduğu ve benzersiz yarattığı "Bedius semavati vel ard..." (2/117 - 6/101) imanın konusudur.
Yaratılan
her şeyi Allah yaratmıştır ben buna iman ederim/inanırım
"O"
halık, bari ve musavvirdir.
Dediğin
gibi Nasıl, neyle ve ne zaman yaratılmış bu bilimin konusu olabilir.
Selametle.
__________________ Ey inananlar, Allah'tan korkarsanız O size iyi ile kötüyü ayırdedici bir anlayış verir, kötülüklerinizi örter ve sizi bağışlar. Allâh büyük lutuf sâhibidir
kursat Yazdı:
bana göre allah
geleceği de değiştiremez. çünkü ilminde ilerde olacaklar belli.
ama size
soruyorum allah geçmişi değiştirebilir mi?
Selamlar kursat kardeşim!
Haddim olmayarak söylüyorum, doğrusu bu tarz
sözleri tehlikeli buluyorum…
Allah’ın gücünün sınırı yok, insan bu gücün mahiyetini
tam manasıyla bilmiyor, çünkü insan zayıf ve aciz bir varlıktır, bizzat
yaratıktır…
İddia ettiklerimiz, sorduğumuz sorular, bizim (beş
duyu ve üç boyutlu) algı kapasitemizle orantılıdır. Bu kapasiteyle mutlak güç
olan Allah’ın bunu bilir-bilemez gibi haddimizi/sınırlılığımızı aştığımızı
düşünüyorum.
İnsan daha zamanın ne olduğunu tam manasıyla algılayamamışken
zamanla ilgili olan ve hele hele zamandan münezzeh olduğunu düşündüğümüz
yaratıcımızla ilgili geçmiş-gelecek tartışması yapmamız yerinde bir tartışma
olmasa gerek.
Tekrar özür diliyorum, umarım sizi kırmam.
Selam ve dua ile.
__________________ Ey inananlar, Allah'tan korkarsanız O size iyi ile kötüyü ayırdedici bir anlayış verir, kötülüklerinizi örter ve sizi bağışlar. Allâh büyük lutuf sâhibidir
asım Yazdı:
geçmiş
değiştirilemez ...
yani değiştirilebilir değildir...
gelecek bilinemez....
yani bilinebilmesi mümkün değildir...
allahın değiştirilebilecek her şeyi değiştirmeye kadirdir ...
allah bilinebilecek herşeyi bilir...
Selamlar asım kardeşim!
Allah’ın gücünün sınırı yoktur…
Allah için biline bilecek-bilinemeyecek ve/veya
değiştirilebilecek-değiştirilemeyecek diye bir şey söz konusu değildir.
Benim kanaatime göre gönderilmiş vahiyler bile Allah’ı
gereği gibi anlatmaya muktedir değildir. Çünkü nazil olan vahiyler insan algısı
ölçüsünde insanın seviyesine indirilerek gönderilmiştir. Allah onların
anlattığının da fevkindedir.
Selam ve dua ile.
Katılma Tarihi: 26 nisan 2007 Yer: Australia Gönderilenler: 854
Merhaba,
Allah hakkinda farkina varmadan kullandigimiz yapamaz,edemez,bilemez seklinde tanimlamalar cok asiriya kacmaktadir. Allah kendini her seye kadir-gucu yeten diye tanimlar. Allah icin gecmisi degistiremez,bilemez yerine Allah adalet sahibidir, yapilanlarin tam karsiligini verecektir, insani iradesinin disinda olan gelismelerden sorumlu tutmaz diyebiliriz.
Gecmisin degistirilmesi ile neyin kastedildigi de cok net degildir. Ben bunu kirk turlu anliyabilirim. Ifadelerimizi muhataplarimizin dilinde-anlayisinda kullanirsak meramimizi cok daha iyi anlatabiliriz. Aslinda tartismalarin uzamasinin geri planinda, ifadelerin net olmayisi cok onemli bir yer tutmaktadir.
Insan gucunun yettiginden, yapabildiklerinden sorumludur.
Gunumuzdeki kader anlayisi, cahiliyye araplarinin ve benzer toplumlarinkine cok benzemektedir. Islam toplumunun onune siyasi amaclar yuzunden konmustur. Muaviye iktidarina bu anlayisla mesruluk kazandirilmaya calisilmistir.
Kuran'a gore Allah her olusumun mutlak belirleyicidir, Allah'in her uygulamasi hakkinda da insanin kusatici bir bilgiye sahip olmadigi goz onunde tutulmalidir. Nitekim bizlerin ulasabilecegi bilgi her seyin kesin izahini yapmaya yeterli degildir. Onemli olan verilen bilgiyi yerince kullanabilmemizdir.
Insanlar ulastiklari bilgiye gore yaptiklari tercihlerden sorumludurlar.
yüce allahın her şeye gücü yeter her şeyi yapabilir...
dediğimizde bazıları şöyle sorular sorabiliyor...
peki öyleyse...
kendini yok edebilir mi...
kendisi gibi bir tane daha yaratabilir mi...
beş kenarlı bir üçgen yapabilir mi...
köşeleri olan bir küre yapabilir mi...
geçmişi değiştirebilir mi...
gibi...
benim ifadem bu gibi soruların üzerine söylenmiştir...
eskiler mümteni derler yada imkansız yada mümkünsüz olan şeyler vardır...
gerçekleşmesi hiç bir şekilde mümkün olmayan şey anlamında...
işte bu gibi şeyleri allahın yapabileceğini düşünmek yada sormak ona eksik ve kusur izafe etmek demektir...
allah her türlü kusurdan münezzehtir...
Sizin yetkiniz yok foruma yeni mesaj ekleme Sizin yetkiniz yok forumdaki mesajlara cevap verme Sizin yetkiniz yok forumda konu silme Sizin yetkiniz yok forumda konu düzenleme Sizin yetkiniz yok forumda anket açma Sizin yetkiniz yok forumda ankete cevap yazma