Salom,
Ben, Fred M. Bémal Bedew, Hollanda/Eindhoven sehrinde yasiyorum. Annem Turkiye dogumlu, Kilisli bir Kürt-Türk melezi. Hollanda'ya 25 yil once gocetmisler ve babam ile burada tanisip evlenmisler. Babam ise bir Yahudi. Ancak, asklarinin yerini kultur savasi alinca bosandilar ben 10 yasindayken.
Annemin yaninda musluman gibi yetistirildim. Cevremde hep muslumanlar vardi. Icime hicbirzaman sinmemisti islam, kadinlarin ortunmesi, namaz, hac, oruc bunlar anlamsiz geliyordu. Sonra internette kurandakidin sitesine rastgeldim, oradan da hanifdostlari buldum. Acaba islam carpitildi mi, gercek islam mantigima yatacak mi diye bu sitede yazistim.
Degisen hicbirsey olmadi, islam hakkinda net bir gorus yok. Herkes baska birsey anliyor, baska turlu uyguluyor. Birine gore helal birine gore haram. Biri diyor salat sekilsel biri diyor degil.
Netice olarak fayda gorecegimi umdum ancak kurani turkce olarak okumak ve anlamaya calismak kafamda lambalarin yanmasina yardimci oldu. Babam ile de konustum, tevrat kuran hakkinda. O da bana bunlar o donemin siyasi cikar amacli gudulen hikayeleri oldugunu soyledi ve benim dusundugume yakindi.
Genc yasta sadece gozleri gorunecek sekilde ortunen kizlari, sac sakal burumus, hac kokusu kokan delikanlilari gordukce icim aciyor. Elimden gelen, beceremesemde, dini sorgulamaya yonlendirmek insanlari. Bu sitede olsun, gercek hayatta olsun.
Dinsiz de insanlarin iyi olabilecegini bilmek dahi, dinin gereksizliginin belirtisidir.
Yillardir soruyorum etrafimda namaz kilanlara, neden turkce kilmadiklarini, anlamadiklari seyleri okumanin yere yatip kalkmanin ne faydasi oldugunu ancak cevap yok. Islam yanlis anlasildi kamufle etmek icin soyleniyor, halbuki islam yanlis anlasilmadi, islamin kendisi yanlis. 1400 yildir sahabiler ne gordulerse onu ogrettiler onlarda ne ogrendilerse onu uygulayip ogrettiler.
Özetle bu. Lütfen dininizden bir defalik suphe ederek sorgulamaya bakin. Acaba sorusunu sormadigini surece hicbirzaman objectif olamazsiniz. Hanif olmak icinde acaba sorusunu sordunuz hatirlayin. Acaba hadisler uydurma mi gibi mesala ?! Acaba kuran tanrisal mi, neden muhammed'in evine giren misafirler global olarak degilde sahsi olarak alintilanmis. Neden ozamanin cihadlari tarih kitabinda yer almak yerine, kurana girmis ? Sormaktan korkmayin.
Salom, |