Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
|
|
|
Selam,
1. Kelâmullah:
Allah(a.c)’nin konuşması Kur’an’ı Kerim’de “kelâmullah” şeklinde nitelenmiştir.
“Allah’ın Kelâmını işitinceye kadar…”(9:6).
“Onlardan bir fırka Allah’ın Kelâmını işitirlerdi de…” (2:75).
“Allah’ın Kelâmını değiştirmek istiyorlar…” (48:15).
“Ya Musa! Seni insanlar üzerine bildirilerim ve kelâmımla seçtim…” (7:144, 2:253, 4:164, 7:143).
Kur’an’ı Kerim’de “Kelleme”, “Kâle”, “Emera”, “Evhê”, “Elkâ”, “Enzele-Nezzele”, “Nêdê” vb. fiiller yada türevleri “bildirimin” hakkında kullanılan kelimelerdir. “Kavl, Emr, İhê, ilkâ, inzal, tenzil, nidê, neciyy, Kıraat, tertil, tilavet” kelimeleride yine”Kelamullah”ın çeşitli yönlerini nitelemektedir.
2. Musa(a.s)’la ilgili ayet-i kerimeler:
· “Ona Tur’un sağ tarafından seslendik ve gizlice konuşmak için onu kendimize yaklaştırdık.” (19:52)
· “Gelince, kendisine “Ey Musa! Diye seslenildi… Ben seni seçtim, bildirileni dinle.” (20:11,13).
· “Musa mikatımıza gelip Rabbi onunla konuşunca…. “Sen beni asla göremezsin” dedi. (7:143)
· “Ey Musa! Seni insanlar üzerine bildirilerimle ve kelâmımla seçtim” dedi. (7:144)
· “ “Asan ile taşa vur” demiştik” (2:60)
“Musa’ya âsan ile taşa vur” diye vahyetmiştik.” (7:160)
· “ “Onun yere at” dedi.” (20:19)
“Ve biz de Musa’ya “âsanı yere at” diye vahyettik.” (7:117)
3. Musa(a.s) ve Konuşma:
· “Allah kimiyle konuştu” (2:253)
“Allah Musa ile konuştu.” (4:164)
“Rabbi onunla konuştu..” (7:143)
“Ey Musa! Seni insanlar üzerine bildirimle ve kelâmımla seçtim” (7:144)
4. Allah(a.c) nasıl konuşur?
“Hiçbir beşer için mümkün değildir ki Allah kendisiyle başka suretle “kelâm etsin”; ancak “vahiyle veya bir perde arkasından veyahut bir rasûl gönderip de onayıyla ona dilediğini vahyettirmesi müstesna!” Çünkü O, Alî’dir, Hakim’dir. (42:5-52)
Şimdilik bu kadar yeterlidir diye düşünüyorum,
Selam ve dua ile,
rıdvan
|