Şu da emredildi: Yüzünü dine bir Hanif olarak çevir. Sakın müşriklerden olma.
Yunus Suresi 105
Ben bir Hanif olarak yüzümü gökleri ve yeri yaratana döndürdüm. Müşriklerden değilim ben.
Enam Suresi 79
İbrahim ne bir Yahudi idi, ne de bir Hıristiyan. O sadece hanif bir müslümandı. O müşriklerden değildi.
Ali İmran Suresi 67
Şu da kuşkusuz ki, İbrahim başlıbaşına bir ümmetti; bir Hanif olarak Allah'ın önünde eğiliyordu. Müşriklerden değildi.
Nahl Suresi 123
De ki Allah doğrusunu söylemiştir / vaadinde sadıktır.Haydi artık Hanif olarak İbrahim'in Milleti'ne uyun! Müşriklerden değildi o.
Ali İmran Suresi 95
Allah'a ortak koşmadan, Hanifler olarak... Allah'a ortak koşan kişi, gökten düşmüş de kendisini kuşlar kapışıyor veya rüzgar onu uzak bir yere fırlatıp atıyor gibidir.
tüm fikrim bu değildi elbet ama başlık ağır bastı demekki.kapanan her ne olursa olsun hiçbir zaman çözüm olmamıştır.mewcut sistemi değiştirmek belkide en mantıklısı.camileri arındırmak heryönden.ataların dini hayatımıza girmiş camilere mi girmesin çokta şaşırmadım aslında
Katılma Tarihi: 11 ocak 2009 Yer: Micronesia Gönderilenler: 474
Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
Evet özürdilerim konunun dağılması benim hatam.konu
ibadethanelerin durumu.
Bu yöndeki görüşlere yoğunlaşmakta fayda var.
iyileştirme/ıslah ve imar konusunda alaka kuralım.
Hanif dostlardan bu yönde öneriler bekliyorum.
__________________ "Allah dilemedikçe siz bir şey dileyemezsiniz"
1-Yeterli cemaat sayısına ulaşılamadığı için, 2-İnsanları aydınlatamadığı için, 3-İmamların din adamı kisvesine sokuldukları için, 4-Artık esprisini yitirdiği için, 5-Elektrik su gibi masrafları çoğaldığı için, 6-İlahi muradı gerektiği şekilde anlamadıkları için,
İnsan anlar cami değil diyerek kendimce saydığım bu 6 seçeneğe bir göz atalım,
1-Dikta şeriat rejimleri haricinde camilerin genelde her daim dolu olduğunu göremezsiniz,o halde 1.şık münafıkların sayısı arttığında mı olmalıydı. ve insanları aydınlatamadığı için demiştik,kişi şah damarından kan kaybediyor ancak onun sıyrılmış eliyle uğraşılıyor,ı ıh bu da değil, imamlar din adamı kisvesine sokulmazlar onlar her ne kadar biz oyuz deselerde böyle bir kontenjan olmadığı için iddialar havada kalmaktadır 4.şık ise bir garip,ne demek esprisi;anlamı..evet bu olabilir 5.şık ise tam bir fecaat,ateistten aldığın vergiyle inananların elektiriğini ödüyorlar,tam komedi 6.şık ise,bence esas neden bu;cami erbabı dolaylı dolaysız hizmet kurumları evvel Hakka hizmetin ne olduğu hakkında net bir fikre sahip değiller ve olmadıkları gibi bunuda görememekteler..
Bilirsiniz,
hoca heybesini kaybedipte bulunmazsa ben ne yapacağımı bilirim demesini,acep neyleyecek diyerekten korkuyla tüm ahalinin seferber oluşunu ve nihayetinde bulunmazsa hocanın eski kilimden heybe yapacağını öğrenmeleri.. burada bir saygı sevgiye dayalı otorite var,sizin içinizden dinde bilenler olsun,sizin içinizden dinde otoriteler olsun, bilenlerin olması birşey değiştirmez onlar adam yerine konmadıkça,evvel şu toplumu yönlendirecek temeli sevgi ve saygıla dayalı zihinlere ihtiyaç var,bu zihinler dinde otorite kabul edildiklerinde işte o zaman camilere bir daha ihtiyaç olacak, bakıyorsunuz,diyanetin başındaki adam tv de kafasında kavuk var,anlamı nedir?ben sizin babanızım der gibi ben sizin dinde ağanızım demekte,yanlış mı?yanlış.. yani başı kokmuş sonu çürümüş..reçete yukarda.
Katılma Tarihi: 13 mart 2007 Yer: Turkiye Gönderilenler: 36
Selam,
Öncelikle, uzun süredir yazdıklarınıza katılamadığım için üzgün olduğumu belirteyim. Yazınızla ilgili bir kaç eleştirimi umarım saygısızlık olarak değerlendirmezsiniz. Tüm yazımda etkili olan söylemlerimin, "Bana göre" tümcesiyle başladığını anımsatmak isterim.
Camilerin kapatılması, kiliselerin müzeye çevrilmesi, sanagogların bombalanması, partilerin kapatılıp siyasi yaşamdan çıkarılması, bizim gibi düşünmeyen kitlelerin ya da bireylerin imha edilmesi maalesef aynı faşizan mantığın iz düşümleridir.
Bize göre yanlış olan herhangi bir olgunun, ona sahip çıkanların, destekleyenlerin ve hatta karşı çıkmayanların dahi en ağır eleştirilere, işkencelere maruz kaldığı bir toplum düzenini çokça kanıksamış haldeyiz. Maalesef.
Cami adı verilen binalarla ilgili eleştirilerinize katılmamak mümkün değil. Adı "cem" olmaktan türetilmiş toplanma mekanlarının iktidarlar tarafından kullanılması ise apayrı bir tartışma konusu. Adının cemevi, kilise, havra vs olması bu tartışmanın içeriğini değiştirmiyor. Binaların mimarisi, yapılma amaçları, kullanım şekli ve gelirleri ne olursa olsun iktidarın hazır halde toplanmış insanları kullanma dürtüsünün önüne geçmek imkansız. En azından kapatmak düşüncesiyle hareket ederek olasılık dışı.
Kapattığınız zaman sorun çözülecek diyorsanız, lütfen Y. Kemal'in İnce Memed serisini bu gözle tekrar okuyun. Daha gerçekçi bir modele ulaşmak içinse, Sovyet devrimi sırasında kapatılan kiliselerin 80 yıl sonra nasıl bir iştahla yeniden açıldığını inceleyin.
Yasaklamak, kapatmak, sınırdışı etmek; olguyu yer altına indirmek ve silahlı çatışmayı motive etmek demektir. Şah döneminde sınırdışı edilen Humeyni'nin muhteşemn geri dönüşü bunu ne güzel anlatıyor değil mi? Kapatmanın çözüm olabilme ihtimali olsa bile, aşağıladığınız, hor gördüğünüz ve fil mezarlığı olarak tanımladığınız o topluluğun bireylerini ne yapacaksınız? Bu düşünceden hareket edersek; ya kendiliklerinden yok olmasını bekleyeceksiniz, ya da yok olmayı katalize edeceksiniz. Siz hangisini düşünmüştünüz?
Tekrar beyan ediyorum. Yasakçı zihniyetlere tamamen karşıyım. Adı ve amacı her ne olursa olsun kapatmak, yasaklamak fiillerini içeren her hangi bir faşizan görüşe katılmam mümkün değildir. Yapılması gerekenleri farklı bir başlık altında yazmayı uygun bulduğum için yazımı noktalıyorum.
Katılma Tarihi: 13 mart 2007 Yer: Turkiye Gönderilenler: 36
Tekrar Merhaba,
Cem evleri ve camilerin yan yana ya da aynı çatı altında olması dileğiniz tamamen iyi niyetinizden kaynaklanıyor anlıyorum. Siz camilerde Allah'ın adının yanında Muhammed adının yazılmasını eleştirirken, hatta arkadaşlarının isimlerine tahammül edemezken, farklı bir bakış açısının yaratacağı polemiği nasıl hazmedeceksiniz?
Ehli sünnet adını benimsemiş ve yaşadığı dünya düzeni ve imanından şüphesi olmayan, hatta bu konuda hiçbir eleştiriyi kabullenmeyen bir topluluğun yanına aynı bağnazlıkla kendi imanının eleştirilmesinden o derece rahatsızlık duyan bir topluluğu koymayı nasıl düşünüyorsunuz?
Ya da hem kapatmayı savunup, hem de nasıl oranın imarıyla ilgili yeni düşünceler üretebiliyorsunuz? Cem evlerinin kurulma mantığının camilerden ayrı olduğunu mu savunuyorsunuz? Yapılan eylemler farklı olsa da, belli bir inanç sistemi etrafında toplanan bilinçsiz kitleleri yan yana getirerek bir bilinç yaratılabileceğini mi düşünmektesiniz?
Tutarlı olmakta yarar var. Camileri kapatıyorsanız, cem evlerini, kiliseleri ve diğer ibadet yerlerini de kapatacaksınız. Bu şekilde biraz daha stalin tarzı bir ideolojiye yaklaşmış olursunuz ki, bu daha tutarlıdır.
Aslolan var olanı düzeltmek, iyileştirmek ise alt yapıdan başlamak daha doğru olur kanaatindeyim. Önce kendi bilincimizi tutarlı hale getirmek zorundayız. "Dünyayı güzellik kurtarır. Bir insanı sevmekle başlar herşey" diyerek çağlar öncesinden seslenen ozana kulak vermek zamanıdır.
Sevginin bütünleştirici rolünü gösteren Rabbim, Rahmandır. Rahman ismini tecelli ettiren bir düşünceye sahip olamadığımız için bu kadar birbirimizden nefret ediyoruz. Kin doluyuz. Sevginin aslolduğu bir ideoloji yaratmak ve onu Rahman adına korumak zorundayız. Rahman'ın bize öğrettiği şekilde verici olmak, ancak gerçekten sevmekle olur. Eğer gerçekten Allah adına seversek, birbirimizi tamamlayacak noktaları birleştirmiş oluruz. İşte o zaman gerçekten cem olunacak binaları yeniden yaratabiliriz. Dünyanın her neresinde olursa olsun, adı her ne şekilde anılırsa anılsın.
Katılma Tarihi: 11 ocak 2009 Yer: Micronesia Gönderilenler: 474
Selam sevgili Akar Kadir,
Öncelikle hertürlü Eleştiriye açık olduğumu beyan
etmekle söze başlıyorum ki,ön yargılarını sağlıklı
karşılayabileyim.
Hertürlü şiddete,zorbalığa ve yasakcılığa karşı olduğumu
bilmenizi isterim.
Yazında;"uzun süredir yazdıklarınıza katılamadığım için
üzgün olduğumu belirteyim."demişsin...O halde başka
yazılarımıda okuduğunu farzediyorum..keşke onlarıda
ayrıca belirtseydin.
Konu başlığının özellikle "kışkırtıcı"olduğunu,içerikle
uyuşmadığını yazımda belirtmiştim.Bu çarpıcı olsun ve
insanları düşünmeye sevk etsin diye böyle:)
Siz durumdan memnunsanız ve eleştirecek bir yan
göremiyorsanız Camilerde,ona da saygım var.Ancak durum
gerçekte vahim.Çocuklar ve Gençler gitmek istemiyorsa
bir iyileştirme,ıslah gerekir.Aksi takdirde onları başka
mekanlar çekecektir...Oyun salonları,kahvehaneler ve
daha beter yerler gibi...
Fil mezarlığı ile kastım yaşlılara saygısızlık
değildir.Siz hiç sabah namazında imam ve arkasındakileri
gördünüz mü?Doğu zihniyetinin en büyük zaafı özeleştiri
yapmaması ve eleştiriyi asla hazmedemeyişi.Bunun
yanısıra güzel hasletleride yok değil.
Kapatmak fiili üzerine takılıp kalmamak lazım.Kimse
zorla bir sonuca ulaşamaz.Daha iyi bir şey üretilince
eskisinin zaten hükmü kalmaz ve itibar görmez.
Allah akıllarını kullanmayanların üzerine pislik
yağdırır.
Yukarıda ki ayeti hem maddi hemde manevi anlamda
görmemek mümkün mü günümüz "müslüman"larında.
selam...
__________________ "Allah dilemedikçe siz bir şey dileyemezsiniz"
Sizin yetkiniz yok foruma yeni mesaj ekleme Sizin yetkiniz yok forumdaki mesajlara cevap verme Sizin yetkiniz yok forumda konu silme Sizin yetkiniz yok forumda konu düzenleme Sizin yetkiniz yok forumda anket açma Sizin yetkiniz yok forumda ankete cevap yazma