Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
|
|
|
Dostum.Senin çalışmanı ele alıp,tek tek incelyecek zamanım yok.Bundan dolayı bazı somut ornekler üzerinde de tartışarak bir sonuca varabiliriz.
Bana göre,siz olaya sadece çeviri açısından yaklaşıyorsunuz.halbu ki sorun çeviri sorunu değil.
Bir çeviri çok düzgün veya aslına çok uygun da yapılsa,siz o ayeti okumakla,illa da anlamış olmazsınız.Demem o ki,sizin dilinizde yapılmış çok doğru çevirilerde olsa,ayetlerin verdiği mesaji anlamayabilirsiniz.Yani çevirileri de anlamak için,ayrica bir çaba sarfetmeniz gerekir.
Örneğin:"Türk toplumu demokrası ile yönetilmektedir" gibi bir cümleyi,demokrasının ne olduğunu bilmeyen bir adama,bir veya bir kaç kelime ile anlatabilirmisiniz.Siz demokrasiyi,demokratik sistemi hiç bilmeyen bir adama,demokrat olun deseniz,o adam,sizin ona ne demek istediğinizi anlar mı?
İşte,aynen bunun gibi Kur"an"da bir çok geniş kapsamlı veya bir çok versiyonu olan kavramlar var.Selat"ta bu kavramlardan biridir.Siz bu kelimeyi,namaz diye çevirseniz de,selat diye çevirsenizde,namazın veya selatın ne olduğunu bilmeyen bir adam,hiç bir şey anlamaz.Tıpkı,demokrasinin ne olduğunu bilmeyen adamın anlamayacağı gibi.
Siz,selatın bildiğimiz namaz olduğunu nereden biliyorsunuz.Bizzat peygamberi namaz kılarken gördünüz mü?
(İsa)Nerede olursam olayım beni kutlu ve erdemli kıldı ve bana yaşadığım sürece namazı ve zekatı emretti." 19/31
Sevgili dostum.Eğer namaz,senin bildiğin namaz ise,hiristiyanlar neden namaz kılmıyor.
24/41.ayet,kuşların da namaz kıldığını söylüyor.Sen hiç,senin gibi rükü eden,secde eden kuş gördün mü?
Ayrica Kur"an",Ay"ın,Güneşin secde etmesinden söz ediyor.Ayın Güneşin alnı mı var ki,secde etsinler.En önemlisi,Kur"an",Yakup ve oğullarının,Yusufa secde etmesinden de söz ediyor.Eğer secde,senin bildiğin şey ise,Yakup oğluna secde mi etti.
Eğer namaz,sizin bildiğiniz şey ise,hiristiyanlar,aleviler,nusayriler neden namaz kılmazlar.Yeryüzünde,Sünnilerden başka sadık müslüman yok mu?
33/56.ayetteki yusallu veya salli,desteklemek ise,diğer ayetlerdeki yusallu"erin namaz olduğunu nasıl anladınız.
Biz,namazı,orucu,hacci,zekatı.vs.atalarımızdan gördüğümüz gibi yaparsak,atalar dinine uymuş olmazmıyız.
Yoksa atalarımız Kur"an"a uyduğu için,bizde onlara mı uyuyoruz.
Peygamber, "Ey Rabbim! Kavmim şu Kur'an'ı terkedilmiş bir şey haline getirdi" dedi.25/30
İslam dünyasında bunca hafız,bunca mütercim,bunca kur"an kursu,bunca ilahiyat fakültesi,bunca cami,bunca mufessir varken,peygamber Kur"an"ın terkedildiğinden neden şikayet ediyor acaba.hiç düşündün mü?
Selam ile.
|