Şu da emredildi: Yüzünü dine bir Hanif olarak çevir. Sakın müşriklerden olma.
Yunus Suresi 105
Ben bir Hanif olarak yüzümü gökleri ve yeri yaratana döndürdüm. Müşriklerden değilim ben.
Enam Suresi 79
İbrahim ne bir Yahudi idi, ne de bir Hıristiyan. O sadece hanif bir müslümandı. O müşriklerden değildi.
Ali İmran Suresi 67
Şu da kuşkusuz ki, İbrahim başlıbaşına bir ümmetti; bir Hanif olarak Allah'ın önünde eğiliyordu. Müşriklerden değildi.
Nahl Suresi 123
De ki Allah doğrusunu söylemiştir / vaadinde sadıktır.Haydi artık Hanif olarak İbrahim'in Milleti'ne uyun! Müşriklerden değildi o.
Ali İmran Suresi 95
Allah'a ortak koşmadan, Hanifler olarak... Allah'a ortak koşan kişi, gökten düşmüş de kendisini kuşlar kapışıyor veya rüzgar onu uzak bir yere fırlatıp atıyor gibidir.
Unutanlar varmı bilmem ama HATIRLATIRIM ...ÖLECEKSİNİZ.
Lakin Rabbim buyurmuş:Her Canlı ölümü Tadacaktır.
Neredeymiş o Ballı Lokma Tatlısı_?_?_? O yoğurdun bolluğu_?
Oh ne Ala....Adam Kafir bir Anadan Doğsun..Kafir olarak yaşasın..ölsün..Cehenneme Yakıt olsun.
Sende TORPİLLİ olarak Müsliman Doğ,öyle yada böyle yaşa...bi Zahmet öl Sonrada Cennetlerden Cennet beğen...
Arkadaşlar bu işte bir Tuhaflık yok mu_? Var mı öyle Maça 1-0 önde başlamak_?
Kimse Müsliman Doğmuyor! Hayatta en az bir kez Kafir olmadan da ölmüyor.İbrahimi hatırlayın?
Kendine Güvenen SON ANA kadar Kafir kalmakta ÖZgürdür. SON ANA KADAR RAHMET KAPILARI AÇIK...
Hiç öyle Fravunu..şunu bunu bahane etmeyelim.Gerçek Şu :KAPILAR AÇIK
Lakin RİSK Çok BÜYÜK.O kapıdan ŞİRK ile geçemezsin.O kapıdan Eğilmeden geçemezsin...
Üsküdarda Sabah oldu Dostlar:)
Bir Sonraki Soru Musliman olmak mı Zor yoksa Musliman kalmak mı zor?
Yada Musliman kalmalımıyız yoksa Muhlis Mümin olmaya mı çalışmalıyız? Nasıl?Neden/Niçin?
Selam,Selamı bilenlere...
Sayın Ululelbab,
Yazın yüzde 90 doğru. Doğru olan şeylerin biz de yanındayız.
Ama Nisa 100-103 e taktın ya. Nedir senin namaz kılanlarla alıp veremediğin.
Salatın bir anlamıda namaz değilmi.
Kuru kuruya yat kalk ı, bilinçsiz ibadeti biz de eleştiriyoruz. Cami cemaatlerinde , bireysel namaz kılanlar içinde böylesi çok. Amenna.
Ama namaz yok diyemeyiz.
Şunu karıştırma. Gelenekseller gibi biz namaz kıldığımız için cennete gideceğiz, kılmayanlar cehenneme gidecek iddiamız yok. İlmihallerde tamam teşvik etmek için şöyle sevaptır denmiş, şöyle faziletlidir denmiş. Kur'an böyle bir şey demediği için ecrini, sevabını bilemeyiz. Ama bizim Allaha yöneldiğimizi gösteren bir ibadet. SAdece Allah ile şahıs arasında bir bağ. Bir fedakarlık değil. Onun için Kur'ana göre Sabah ve akşam. Tabii gelenekseller bunu büyük bir fedakarlık haline dönüştürmüş. Zorlaştırmış. Böyle bir zorluğu yok.
Şahsi olarak beni mutlu ediyor. Bu işin böyle olduğunu daha önceden bilse idim hiçbir namazım eksik olmazdı, veya daha az olurdu.
Şimdi müslüman bir anababadan doğmamış kişinin de cennete gidebileceğini Kur'an söylüyor. Şirke bulaşmamış, inancında samimi, iyi ahlak sahibi herkes cennete gidecektir. Şİmdi Çİn de çinli olarak doğdun. Tam ateist kültür, her etkiye kapalı bir karanlık. Cehenneme odunmusun yani. Çocuğun günahı ne. Sen Mekkede, İstanbulda doğmakla o Çinli çocuğa ne üstünlüğün olabilir. Oralarda da doğup, ailen ateist olabilirdi. Sen kızılderili çocuğu isen, ailen sana Manituyu öğretti ise , senin günahın ne.
Öyle maça 1-0 önde başladığımızı da iddia etmiyoruz. Namazımız farkımız veya üstünlüğümüz değildir. Allah katında torpilimiz falan da değildir. Hatta Maun suresine göre hem namaz kılıp, hem de fakiri horlamak gibi yanlış işler yaparsak tam tersine felaketimizdir.
Biz seni , Abdurrahman hocayı veya bir başka arkadaşımızı namazla ilgili fikirleri nedeniyle ötekileştirmiyoruz. Fikir ayrılığımız olan herhangi bir arkadaş gibi düşünüyoruz. Site de herkesle fikir birliği içinde olmak gibi bir amacımız ve beklentimiz yok. Site zaman içinde herkesin kabul ettiği bir hanif tanımına ulaşacaksa bu belli bir olgunluğa ulaştıktan sonra olacak. Söylenmemiş hiçbir şey kalmadıktan sonra, toparlanacak.
Dindeki algı, namaz kılmayan da dindardır ama müslüman ise kusurlu dindardır. Bu sadece benim fikrim değil. Tüm islam topluluklarının anlayışı bu.
Namaz kılmadığım zaman istediğim gibi Kur'an bilgim olsun, din bilgim olsun, icraatim eksik algılandığım için bir ateistten falan farklı gözükmüyorum, kendim de şahsımı kusurlu müslüman algılıyorum. Ama sabah ve Akşam kılınca, insanlara Kur'anın istediği bu, işin asgarisi, en temeli bu. Sizler fazla kılıyorsunuz. Kılmanızda hiçbir mahsur yok , ama bu fazlalıkların farzlaştırılması dine eklemedir, zorlaştırmadır diyebiliyorum. Bu fazlalıklar da insanları dinden uzaklaştırıyor diyorum.
Aslında benim yolum daha zor. Çünkü adam hiç kılmazsam tepki göstermiyor, Sen bilgili , iyi bir çocuğa benziyorsun. Allah hidayet eder inşallah falan diyor. Beni dinin içinde görüyor. Ama ben Kur'anın bana verdiği ruhsatı uygulayınca , vay dini bozuyorsun gibi tepki alıyorum. Anında dinin dışına out.
Ben bu ileti ile seni biraz daha anladım. Namazla ilgili sıkıntı nedir. YAni diyorsun ki İslam evrenseldir. Sen namaz ibadeti ile diğer insanlara fark atamazsın. BUna ben de katılıyorum. Cennet için falan kılmıyorum. Namaz olayını dinde var olan, ama bize öyle 1-0 avantaj sağlamayan , sadece islam dini mensubu olduğumuz için bildiğimiz ve vakitlerinin sabah ve akşam olması nedeniyle her türlü zorluktan, gösterişten, riyadan uzak , Yüce Allahın Net ine bağlandığımız bir ibadettir.
Namaz budur. Salat kavramının diğer boyutlarında senden farklı bir düşüncemiz yoktur. Salatı namaza indirgemeyiz. Ama namaz yok ta demeyiz.
Bazı şeyleri karıştırmayın. Namaz kılıp mü'min olmayan insanlar olduğu gibi, mü'min olup namaz kılmayan insanlar da vardır. Namaz bunun ölçüsü değildir. Bunun ölçüsü ancak dürüstlük, iyilikseverlik ve güzel ahlak olabilir. Biz insanların uygulamaları ile bir fikir ediniriz, ama gerçekten takdir edecek yüce Allahtır.
Herkese selamlar,
__________________ Allah Aklını kullanmayanların üzerine pislik yağdırır.
Değerli UlulElbab'ın sorgulamaları onu farklı noktalara getirebilir.Geçmişten devraldığı bir kült var.Onun altında yaşadıkları/gördükleri Kur'anla tanışmasından sonra farklı bir bakış açısı sunmuş olabilir.
Bunu irdelemesi üzerine gitmesi onun en doğal hakkıdır.Yalnız kafasında karşılık bulamadığı eski düşünceleri üzerinde durduğu içinde onu anlayışla karşılamamaız gerekiyor.
Sevgili UlulElbab,
Salat kavramının namaz ritüelini içine almadığını bende düşünüyorum.
Kavramlarla o kadar çok oynanmış durumda ki !!
Neredeyse her yerde ve her şeyde bunu görüyorum.
Her kavramın ya içi boşaltılmış,bu haliyle hiç bir anlam ifade etmez,olsa da olur olmasa da haline gelmiş.
Bu hale gelemeyenler ise,öyle karmaşıklaştırılmış ki, içine daldığınız anda,anlamaya çalıştığınızda, siz de karmakarışık oluyorsunuz ve içinden çıkamıyorsunuz.
Bu sebebple namaz kılan insanları Rabb'lerinin büyüklüğü karşısında yerlere kapanıp bunu kendilerine rutin bir iş kazandıranlarıda eleştirmek ne denli doğru o da ayrı bir konu.Onlar bunu gerçekleştirirlerken bütün samimiyetleriyle duruş sağlayabildikleri ölçüde namaz kılan insanların karşısında durmak kanımca yanlış olacaktır.
Ben namaz kılan insanları ve tüm dünyada yaşayan farklı öğreti mensuplarını insanların hayrına ve barışına yönelik güzel eylem ve davranış içerisinde olanaları kucaklıyorum.
Hepsi benim kardeşlerimdir.
Araçlara değil amaca odaklanmak gerekir.
İşte kaos ta bu yüzden çıkıyor.
Öncelikli olarak aslında her biri birbirinden farklı olan insanların, birbirlerini aynılaştırma gayretinden artık vaz geçmesi gerektiğine inanıyorum.
En büyük insanlık ayıbı herkesin birbirini aynı elbisenin içine sokmaya çalışması bence.
İnsan evrensel olandan dönüp,(kuş kadar aklıyla diye bir deyim vardır aklıma o geldi)Kendince doğru olanları,ya da kendine hizmet eden durumları kanunlaştırmaya ve diğerlerini buna uymaya zorlamaya kalktığı anda kaos başlıyor.
Sadece kaos olsa iyi. Sonuçları çok vahim.
İnsani müdahele insanı bozuyor.
Aynen hormonlu domatesler,genleriyle oynanmış domatesler gibi. Görünüş domates ama şekilde tuhaflıklar var. Görünüş domates ama yerken balık tadı alabiliyorsunuz. Domates yediğinizde size sağlık aşılayan bir yiyecek.Ama genleriyle oynayıp hormonlarla beslediğinizde sağlık değil kanser veriyor size.
Her şey kuş kadar aklımızla evrensel akıla hükmetmeye çalışmaya son vermemizle başlayacak. Ona müdahale etmeyi bırakıp onu anlamaya çalışmaya başladığımız gün her şey hızla düzelmeye başlayacak.
saygılarımla...
__________________ BİLİNÇSİZ BİR ŞEKİLDE ORTAYA ÇIKAN ALIŞKANLIKLARIN BEDELİNİ HİSSİZLEŞEREK ÖDERİZ...
namaz kılanlar daha ahlaksız daha yalancı daha zalimdir diyebiliyor muyuz...
diyemiyoruz...
suç işlemeye teşvik ediyor mu...
etmiyor...
tam tersi düzenli namaz kılanların iyi insan olmaya çalıştıkları gözlemlenebiliyor...
öyleyse bırakalım isteyen istediği gibi namaz kılsın...
dua etsin ritüellerini uygulasın...
başkalarına tavsiye etsin...
biz kötülüklerle kötülerle zalimlerle mücadele etmeye bakalım...
bu zor geliyorsa kendimiz kötülük yapmayalım...
__________________ O halde yüzünü, Allah'ı bir tanıyarak dine, Allah'ın insanları üzerine yaratmış olduğu fıtratına doğrult. Allah'ın yaratışında değişiklik bulunmaz. Dosdoğru din budur. Fakat insanların çoğu bilmezler.
Selam. Şunda anlaşmalıyız: "ŞEKİLSEL salât Kuran'da yok!" demekte de "Var!" demekte de özgürüz.
Ama bu forumda hepimiz Kuran öğrencileriyiz; "şekilsel salât Kuran'da var mı yok mu"yu da araştırmalıyız ve, müzakere dahil, buna dair her etkinlikte bulunmalıyız. "Şekilsel salât var!" diyenimiz de "Yok!" diyenimiz de iletişime açık olsun; köprüleri atmasın.
Namaz budur. Salat kavramının diğer boyutlarında senden farklı bir düşüncemiz yoktur. Salatı namaza indirgemeyiz. Ama namaz yok ta demeyiz.
katılıyorum...benim " namaz " ile ilgili şimdiye kadar da tüm bu tartışma ve müzakerelerden anladığım ve hatta anladığımın daha da netleştiği / pekiştiği husus; şekilsel / bedensel namaz'ın kıyamlı salatlardan BİRİ olduğudur...şekilsel/ bedensel namaz, daha öncede müteaddid yerlerde gösterildiği gibi, Kur'an'da vardır...
Muhabbetle
__________________ Andolsun, size öyle bir kitap indirdik ki sizin bütün şeref ve şanınız ondadır. Hâlâ aklınızı kullanmayacak mısınız? ENBİYA 10
forumda ilerleme var....kimileri anladığım kadarıyla namazı aşmış.......namazın ne önemi var..mühim olan insanlık....deyip namazı gereksiz ritüle olarak görmeye başlamış..kimileride..olabilir saygı göstermek lazım..onun görüşüdür...deyip..anlayış göstermiş....ah şu ikiyüzlülükden de bir kurtulabilseler...
kimi zaman düşünürüm..sürekli iyilikden..hayırdan hasenattan bahsedenlerin...bahseddikleri şeyler namına ne yaptıklarını.....öyle bir bahsederler ki...okyan onları bu uğurda servet dökdüklerini zanneder...bilemem..servet mi yoksa sadecene laf mı döküyorlar...ALLAH BİLİR...bize gayb olan bir durum....
namaz yok diyipde nasıl müslüman kalınır onuda sorarım......kendime......
ilerlemeden söze edene bak.Hertürlü fitne ve fesat tan sonra
nasılda utanmadan ALLAH BİLİR , Gayb diyebiliyor?
Sen Namaz kılıyorsun değil mi el turki ? Hemde 5 vakit.
Namazın mı seni böyle kalp kırmaya itiyor?
Şuayyib'e soranlar ile bugün namaz kılanlar yer değiştirmiş.Onun salatını,İbrahimin salatını anlamayanlar...
İşte ben senin gibilerle Aynı DİN üzerinde değilim.11-122...ventazırû,innâ muntazırûn
Daha fazla tartışmayı da Zulm addederim.
Sen ve senin gibilerden Rabbime sığınırım.
sen kendine sorular sormaya devam et.Allahtan ümit kesilmez.
------------------------------------------------------------ ------------------------------------
Biz kendimizi anlatamadık;yine de kusur bizde.
Elbette Namaz yok diyoruz.Kur'an da bir tane "namaz"kelimesi gösterin gösterebiliyorsanız!
ama efendim işte ha namaz,ha salat diyen cahillerden olmayın.
Ama Salatı ikame etmekte Rukulu-Secdeli SalatDA varmı derseniz?
cevabım GÜNAYDIN.(Hasanoktemi tenzih ederim o hep farkındaydı)
Neden aynı şeyi söylüyoruz da anlaşamıyoruz? diyenlere:"10-100...ve yec’alur ricse alellezîne lâ
ya’kılun"
Çünkü Siz az bir şeye Razı oldunuz.Karşılığında SALATI Örttünüz.Nisayı da Örttünüz.
kur'an da namaz yokdur...gibi laflar edip namazı yok sayan red edenlerle aynı dinde olmam zaten mümkün değil.....ama sen onlardan mısın onu ger.ekden bilmiyorum....yani sen samimi olarak soruyorum..namazı red edenlerdenmisin...?kur'an da namaz yokdur....o yüzden sizin eğilip kalkmanız dine sonradan eklenmiş bir uydurmadır diyenlerdenmisin?cevap vermen gerekmiyor...
ama böyle insanlara diyeceğim tekşey var.....ALLAHIN ....... NAMAZI KUR'AN DAN ------------------------------....
__________________ De ki: «Ey ehl-i kitap! Tevrat'ı ve İncil'i ve size Rabbiniz tarafından indirilmiş olanı ikame edinceye kadar hiçbir şey üzerinde değilsinizdir.» ALLAH HERŞEYİN EN DOĞRUSUNU BİLİR.
Sizin yetkiniz yok foruma yeni mesaj ekleme Sizin yetkiniz yok forumdaki mesajlara cevap verme Sizin yetkiniz yok forumda konu silme Sizin yetkiniz yok forumda konu düzenleme Sizin yetkiniz yok forumda anket açma Sizin yetkiniz yok forumda ankete cevap yazma