Şu da emredildi: Yüzünü dine bir Hanif olarak çevir. Sakın müşriklerden olma.
Yunus Suresi 105
Ben bir Hanif olarak yüzümü gökleri ve yeri yaratana döndürdüm. Müşriklerden değilim ben.
Enam Suresi 79
İbrahim ne bir Yahudi idi, ne de bir Hıristiyan. O sadece hanif bir müslümandı. O müşriklerden değildi.
Ali İmran Suresi 67
Şu da kuşkusuz ki, İbrahim başlıbaşına bir ümmetti; bir Hanif olarak Allah'ın önünde eğiliyordu. Müşriklerden değildi.
Nahl Suresi 123
De ki Allah doğrusunu söylemiştir / vaadinde sadıktır.Haydi artık Hanif olarak İbrahim'in Milleti'ne uyun! Müşriklerden değildi o.
Ali İmran Suresi 95
Allah'a ortak koşmadan, Hanifler olarak... Allah'a ortak koşan kişi, gökten düşmüş de kendisini kuşlar kapışıyor veya rüzgar onu uzak bir yere fırlatıp atıyor gibidir.
"Gerçekten peygambere ait söz" şeklindeki tanımlamam, bu husustaki ilk yazımdan önce bize karşı sergilenen "Peygamber tanımaz" iftirasına bir cevap olarak yazılmıştı. Yani bu sitedeki hiç bir hanif, gerçekten peygambere ait olan hiç bir sözü inkar etmez demek istedim.
Şu an için hangi sözün gerçekten peygambere ait olduğu hususunda zanndan başka bir delilimiz olamayacağı için de, yegane ölçünün Kuran olabileceğini söyledim.
Nihayetinde aynı şeyi söylüyoruz.
Katkınız için teşekkür ederim.
Selam ve dua ile...
__________________ "(Onu size indirdik ki) <Kitap, yalnız bizden önceki iki topluluğa indirildi, biz ise onların okumasından habersizdik (o Kitâpları okuyamıyor, dillerini anlayamıyorduk)> demeyesiniz."(En'am,156)
Katılma Tarihi: 11 haziran 2007 Yer: Turkiye Gönderilenler: 67
Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
Siteye baktım namaz vakitlerinde bile uzlaşma yok ... "Sadece Kuran ve başka hiçbir şey anlayışı" kulağa hoş geliyor ama bu anlayış Peygamberimiz yaşarken ve her şeyi ona sormak mümkünken veya onu çok yakından bizzat görenler varken mümkün olan bir şey gibi geliyor bana ...Fikri olan yazsın ama sadece Kuran'a bakıp namaz vakitlerinde bile anlaşamıyorsak din ciddi tehlike altında demektir arkadaşlar ...Hoş mevcut hadislere bakınca da daha az tehlike altında gözükmüyor ya neyse ...
Namaz vakitlerini buradan Elmalılı tefsirine kadar her yerden okudum hiçbirisi kesinlikle beni tatmin etmedi.Ayetlerin açıklamaları son derece karışık ve kişisel yorumlarla bezenmiş...Sadece Elmalılı'ya bakan bile bu işin ne kadar karıştırıldığını anlayacaktır...En temel olan bir büyük konuda bile birlik yoksa diğer konuları düşünmek bile istemiyorum."Gündüzün iki tarafı" tabiri bile "12:00 AM öncesi ve sonrası" veya "güneş doğuşu öncesi ve batışı sonrası" olarak farklı şekilllerde yorumlanmış , fetret devrinde gibiyiz yani hayret ...
aliaksoy Yazdı:
Selam Hasan Öktem;
Esasen aynı şeyi söylüyoruz.
"Gerçekten peygambere ait söz" şeklindeki tanımlamam, bu husustaki ilk yazımdan önce bize karşı sergilenen "Peygamber tanımaz" iftirasına bir cevap olarak yazılmıştı. Yani bu sitedeki hiç bir hanif, gerçekten peygambere ait olan hiç bir sözü inkar etmez demek istedim.
Şu an için hangi sözün gerçekten peygambere ait olduğu hususunda zanndan başka bir delilimiz olamayacağı için de, yegane ölçünün Kuran olabileceğini söyledim.
Neyin ne olduğu belli olsa merkeze alacaz da her şey gerçekten çok karışık ... Zaten 1500 yıl öncesinden bahsediyoruz , Kuran dışı metinlerin güvenilirliği şüpheli ama Kuran merkezli bakarsak da kelimelere o zaman verilen anlamları , deyimleri şimdiki Arapça ile tam olarak anlamak ve bir müşterek üzerinden birleşmek imkansız gibi ... İşin içine ayrıca çok sayıda hurafe, bilim dışı yaklaşımlar , İsrailiyyat karışmış iyi veya kötü niyetli olarak ...Allah yardım etsin hepimize ... Sünnilik biraz da akıl mantık felsefe falan kullanarak toparlamaya çalışmış bir şeyleri ama tutmamış o da bence ...1500 yıllık kılıflar uymuyor insanlara ...Biraz yurtdışı falan görünce anlıyorsunuz her şeyi , evrensel olabilecek bir din olmaktan çıkarılmış İslamiyet ne yazıkki ve kendimizi kandırıyoruz ...
ABCDF Yazdı:
Buraya ilk kaydolduğumda "sadece Kuran", evet "Kuran merkezli din" diyordum bende.
Ancak zamanla artık şöyle deme ihtiyacı duyuyorum: "Kuranı merkeze alarak Allah odaklı yaşam".
Gündelik yaşamınızda Allah odaklı yaşıyor, Kuranı da ilkeleriniz olarak kabul ediyorsanız, Allah'ın izniyle yanlış yolda ilerlemezsiniz.
2/256 Dinde zorlama yoktur. Gerçekten hak, batıldan iyice ayrılmıştır. Tağut'u inkar edip, Allah'a inanan kimse kopmak bilmeyen sağlam bir kulpa sarılmıştır. Ve Allah, Semi'dir, Alim'dir.
Şu sitedeki konu başlıkları, doğruluğu sapıklıktan apaçık ayırmıştır.
__________________ Artık kim tağutu tanımayıp Allah'a inanırsa, o, sapasağlam bir kulpa yapışmıştır; bunun kopması yoktur.
Akıllı , kafası çalışan ve düşünen , dogmatik fikirlere takılmayan ve dine inanan veya inanmak isteyen akıllı ve iyi niyetli insanlar var buralarda görüyorum ... Umarım Allah yardım eder hepimize ...
Katılma Tarihi: 16 haziran 2007 Yer: Turkiye Gönderilenler: 5
merhabalar,
ben bir imam hatipli olarak çok iyi bir hanefi olarak yetiştirildim. Ancak aklım bana din diye öğretilen şeyleri hep sorgulamamı söylüyor, nedenleri-niçinleri sürekli beynimde uğulduyordu. Ben de hep aklımın sesini susturdum. Taki internette "kurandakidin.com" adresine atılasıya kadar. O kitabı bitirdim. İnternette de çok araştırma yaptım. Sitenizin hemen hemen bütün bölümlerini okudum. Tabi karşıt görüşteki siteleri ve paylaştıkları fikirleride. Dikkatimi çeken bir nokta var ki! (eminim bir çok kişide benim gibi düşünüyordur) SİZ KİMSİNİZ?Süslü laflarla yazılmış tanımınızdan bahsetmiyorum. Mesela Uydurulduğunu söylediğiniz dinin savunucuları çok iyi etiket sahibi insanlar. Prof. doç. vs. Bir konu daha var ki sitenizde tavsiye ettiğiniz "hakkıyılmaz" ın namaz ile ilgili görüşleri sizinkiyle bir değil. Onun için salat-ı vusta diye birşey yok! Namazlar sabah, akşam ve yatsı(sizin yalnış çeviri dediğiniz vakit)dan ibaret. Zira örtünme konusunda da aynı yorumlara sahip değilsiniz. Fazla uztmak istemiyorum. sanırım benim için soru işareti olan noktaları anlatabilmişimdir. Beni ve benim gibi düşünen onlarca kişiyi en kısa sürede aydınlatırsanız çok sevineceğim(z).Şimdiden çok teşekkür ederim.
ben bir imam hatipli olarak çok iyi bir hanefi olarak yetiştirildim. imam-hatipler zaten iyi bir hanefi yetiştirmek için uğraşır,oysa iyi bir hanefi=iyi(?)bir müşrik olma ihtimali çok yüksektir(Allah korusun).Araştırmacı olmanız Allahın size bir lütfu,bunu hep sürdürürsünüz inşallah. . Dikkatimi çeken bir nokta var ki! (eminim bir çok kişide benim gibi düşünüyordur) SİZ KİMSİNİZ? Biz salt Kuran merkezli olarak Allaha yönelen insanlarız.Kurandan olduğuna kesin inandığımız doğruları benimser,şüpheli ve netleşmemiş olanları tartışmaya,en doğrusunu buluncaya kadar,araştırmaya çabalarız.Farklı seslerin olmasını normal karşılar,benim düşündüğüm en doğrudur dayatması yapılmadıkça,Kuran temelli bütün anlayışları benimseriz. Sonuçta bütün gayemizin Kuranı kendi iç dünyamızda ve çevremizde hakim kılma çabasında olduğumuzu hala anlayamayanlar varsa bir kez daha bunu tekrarlamakta onur duyarız.Bilmem anlatabildimmi kardeşim? Vesselam.
__________________ ŞEYTANDAN VE ONUN EVLİYASINDAN KAÇINMANIN EN İYİ YOLU,ŞEYTANA KÜLAHINI TERS GİYDİRMEKTİR!
SİZ KİMSİNİZ?Süslü laflarla yazılmış tanımınızdan bahsetmiyorum. Mesela Uydurulduğunu söylediğiniz dinin savunucuları çok iyi etiket sahibi insanlar. Prof. doç. vs.
Sanırım çoğumuzda etiket yok, ancak birilerinin yanlış yaptığını görebilmek için etiket sahibi olmaya gerek yok, Kurandan kanıtların olsun yeter.
sitenizde tavsiye ettiğiniz "hakkıyılmaz" ın namaz ile ilgili görüşleri sizinkiyle bir değil. Onun için salat-ı vusta diye birşey yok! Namazlar sabah, akşam ve yatsı(sizin yalnış çeviri dediğiniz vakit)dan ibaret. Zira örtünme konusunda da aynı yorumlara sahip değilsiniz
Bu tarz konular inançla ilgili konular değil. Dolaysıyla kişiyi kırmızı çizginin dışına çıkarmaz
__________________ Artık kim tağutu tanımayıp Allah'a inanırsa, o, sapasağlam bir kulpa yapışmıştır; bunun kopması yoktur.
ben bir imam hatipli olarak çok iyi bir hanefi olarak yetiştirildim. Ancak aklım bana din diye öğretilen şeyleri hep sorgulamamı söylüyor, nedenleri-niçinleri sürekli beynimde uğulduyordu. Ben de hep aklımın sesini susturdum.
Aleykümselam Gülkurt,
Aklınız doğrusunu göstermek için herşeyi yapmış. Allah'ta aklımızı kullanmamızı istiyor. Hanefi olarak yetiştirilmeniz, almış olduğunuz eğitim, veya biriktirmiş olduğunuz bilgiler aklınızın önüne bir perde olmuş.
Yusuf 109:Senden önce gönderdiklerimiz de kentler halkından kendilerine vahyettiğimiz bazı erlerden başkası değildi. Yeryüzünde dolaşmadılar mı ki, onlardan öncekilerin akıbeti nce oldu görsünler. Elbette ki âhiret yurdu sakınanlar için daha hayırlıdır. Hâlâ akıllarınızı kullanmayacak mısınız?"
Bakara 171: O küfre sapanların durumu, bağırıp çağırma dışında bir şeyi işitmeyen varlıklara haykıranın durumuna benzer. Sağırdırlar, dilsizdirler, kördürler. Bu yüzden akıllarını işletemez onlar.
gülkurt Yazdı:
Taki internette "kurandakidin.com" adresine atılasıya kadar. O kitabı bitirdim. İnternette de çok araştırma yaptım. Sitenizin hemen hemen bütün bölümlerini okudum. Tabi karşıt görüşteki siteleri ve paylaştıkları fikirleride.
Çok güzel, demek aklınızı esaretten kurtarmayı başarmışsınız. Tabii Kuran'ıda yeni bir gözle inceliyorsunuz.
gülkurt Yazdı:
Dikkatimi çeken bir nokta var ki! (eminim bir çok kişide benim gibi düşünüyordur) SİZ KİMSİNİZ?Süslü laflarla yazılmış tanımınızdan bahsetmiyorum. Mesela Uydurulduğunu söylediğiniz dinin savunucuları çok iyi etiket sahibi insanlar. Prof. doç. vs.
"Süslü anlatımları" zaten okumuşsunuz. Gerisine gelince, Allah Kuran'ı tüm insanlara gönderdi. Etiketli yada etiketsiz ondan herkes yararlanacak. Etiketi olan en doğru yolda olan değildir. Yol ayrımında yanlış yola girdiyseniz, ne kadar giderseniz gidin, yol üzerinde ne kadar zenginlik, etiket vs bulursanız bulun, varacağınız yer yanlıştır. Rabbimiz için etiket değil, dosdoğru yolunda gitmek önemli. Bizim etiketimiz Hanif Dostlar.
Zuhruf 31: Ve dediler: "Şu Kur'an, iki kent içinden büyük bir adama indirilmeli değil miydi?"
Zuhruf 32: Rabbinin rahmetini onlar mı bölüştürüyorlar? Dünya hayatında onların geçimliklerini aralarında biz paylaştırdık. Ve onların kimini kimine derecelerle üstün kıldık ki, bazısı bazısını tutup çalıştırsın. Rabbinin rahmeti, onların derleyip topladıklarından daha hayırlıdır.
gülkurt Yazdı:
Bir konu daha var ki sitenizde tavsiye ettiğiniz "hakkı yılmaz" ın namaz ile ilgili görüşleri sizinkiyle bir değil. Onun için salat-ı vusta diye birşey yok! Namazlar sabah, akşam ve yatsı(sizin yalnış çeviri dediğiniz vakit)dan ibaret. Zira örtünme konusunda da aynı yorumlara sahip değilsiniz. Fazla uztmak istemiyorum. sanırım benim için soru işareti olan noktaları anlatabilmişimdir. Beni ve benim gibi düşünen onlarca kişiyi en kısa sürede aydınlatırsanız çok sevineceğim(z).Şimdiden çok teşekkür ederim.
İyi günler.
Gül KURT
Bu sitede Allah odaklı din anlayışını, Kuran temelinde tartışmaktayız. Bu anlayışla katkıda bulunan tüm kardeşlerimize değer veriyoruz. Bu süreçte fikirlerin tamamen uyuşmadığı durumlar da olabilir. Sonuçta burada bir mezhep anlayışı ile bazı anlaşmazlıkları karar altına alıp diğerlerine bu kararlara uyacaksınız diye bir dayatma yok. Bizler yapabildiğimiz ölçüde Kurandaki dini anlamaya çalışıyoruz. Allah aklımızı kullanmamızı istiyor aklımızı kullanmaya çalışıyoruz. Aklını kullanmak isteyenin aklına ipotek koyma gibi bir düşüncemiz de yok. Bizler insanların aklına konan ipoteğin kaldırılması için çaba harcıyoruz. Din konusunda hükmü verecek olan Allahtır. Allah kalplerden geçeni bilendir. Allaha karşı hile olmaz. Allah gücümüzün yetmediğinden bizi sorumlu tutacak değildir. Hepimizin arzusu Allahın dininden yapabildiğimiz en iyi şekilde nasiplenmek.
Bakara 286: Allah hiç bir benliğe, yaratılış kapasitesinin üstünde bir yük yüklemez/teklifte bulunmaz. Her benliğin yaptığı iyilik kendi lehine, işlediği kötülük kendi aleyhinedir. "Ey Rabb'imiz! Unutur yahut hata edersek bizi hesaba çekme. Ey Rabb'imiz! Bize, bizden öncekilere yüklediğin gibi ağır yük yükleme. Ey Rabb'imiz! Bize, güç yetiremeyeceğimiz şeyleri de yükleme. Affet bizi, bağışla bizi, acı bize. Sen bizim Mevlâ'mızsın. Küfre sapanlar topluluğuna karşı yardım et bize!"
Dostluk ve Muhabbetle.
__________________ O, odur ki, sizi karanlıklardan aydınlığa çıkarsın diye kulu üzerine, gerçeği apaçık gösteren ayetler indiriyor. Allah size karşı gerçekten çok şefkatli, çok merhametlidir.
Sizin yetkiniz yok foruma yeni mesaj ekleme Sizin yetkiniz yok forumdaki mesajlara cevap verme Sizin yetkiniz yok forumda konu silme Sizin yetkiniz yok forumda konu düzenleme Sizin yetkiniz yok forumda anket açma Sizin yetkiniz yok forumda ankete cevap yazma