Şu da emredildi: Yüzünü dine bir Hanif olarak çevir. Sakın müşriklerden olma.
Yunus Suresi 105
Ben bir Hanif olarak yüzümü gökleri ve yeri yaratana döndürdüm. Müşriklerden değilim ben.
Enam Suresi 79
İbrahim ne bir Yahudi idi, ne de bir Hıristiyan. O sadece hanif bir müslümandı. O müşriklerden değildi.
Ali İmran Suresi 67
Şu da kuşkusuz ki, İbrahim başlıbaşına bir ümmetti; bir Hanif olarak Allah'ın önünde eğiliyordu. Müşriklerden değildi.
Nahl Suresi 123
De ki Allah doğrusunu söylemiştir / vaadinde sadıktır.Haydi artık Hanif olarak İbrahim'in Milleti'ne uyun! Müşriklerden değildi o.
Ali İmran Suresi 95
Allah'a ortak koşmadan, Hanifler olarak... Allah'a ortak koşan kişi, gökten düşmüş de kendisini kuşlar kapışıyor veya rüzgar onu uzak bir yere fırlatıp atıyor gibidir.
Fakat bu aşamada şunu merak ettim. Sizin bir
araya geldiğiniz, bir birinizi gördüğünüz, sohpet ettiğiniz, işlerinizi
müşavere ile yürüttüğünüz, "aramızda / içimizde iyiliği emreden,
kötülüklerden sakınmaya çağıran bir cemaat/ bir grup olması için"
buluştuğunuz bir yer var mı?
Selam aliaksoy
Sitemize hoşgeldiniz. Değerli görüşlerinizi bizlerle paylaştığınız için teşekkür ederiz. Ve tabiki devamını bekleriz.
Dışarıda biraraya gelmeler, tanışmalar tabiki oluyor ama organize bir durum yok bu konuda. Örneğin ben bu forumda yazan birkaç arkadaşla birkaç sefer yüzyüze görüşebildim ancak.
Cemaat modunda olmadığımızdan ilerde de bu zor görünüyor.
Muhabbetle, Alperen
__________________ Yunus 105. Şu da emredildi: "Yüzünü dine bir hanîf olarak çevir. Sakın müşriklerden olma!"
Katılma Tarihi: 24 haziran 2006 Yer: Turkiye Gönderilenler: 669
Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
selam, ali aksoy yazdı; Fakat bu aşamada şunu merak ettim. Sizin bir araya geldiğiniz, bir
birinizi gördüğünüz, sohpet ettiğiniz, işlerinizi müşavere ile
yürüttüğünüz, "aramızda / içimizde iyiliği emreden, kötülüklerden
sakınmaya çağıran bir cemaat/ bir grup olması için" buluştuğunuz bir
yer var mı? var ali kardeşim var...işte burası hanifdostlar tevhit erleri birliği... kişiyi anlamak görmek değilde nedir? şu dünyanın dörtbir yanından sadece doğruyu aramak ve bulmak ümidinde olanlar..gerçekle karşılaştıklarında nefslerine rağmen gerçeği ellerinin tersiyle iterler mi sanıyorsun? ali kardeşim şu ekran karşısında hatalarını görüp sessizce eyvah diyenlerde var...yüksek sesle ağlayanlarda..gerçeği bulmanın verdiği sevinç gözyaşlarıyla... kal selametle
__________________ Herkes kendi ameliyle Allah’ın huzuruna gider
Katılma Tarihi: 21 nisan 2007 Yer: Turkiye Gönderilenler: 9
selam aleykum
Değişik bahanelerle sahih hadislerin de reddedilmesini savunan görüşleri şiddetle reddediyor bu konuda farklı düşünen arkadasları tekrar düşünmeye çağırıyorum bunun vebalinin buyuk oldugunu bunu kaldıramayacağınızı hatırlatıyorum. İşin dogrusu herşeye reğmen gerçek hadislerin uydurmalardan temizlenip arındırılması gerekir ve bunların dosdogru anlaşılması gerekir Rasulullah (sav) ında söyledikleri tıpkı Allah (cc ) nin söyledikleri gibidir.
Bu hususta bir heyetin ilim adamlarının oturup bunları ayıklamsı gerekir bu iş kişleri aşar bir heyet gereklidir.Değişik bahanelerle sahih hadislerin de reddedilmesi Rasulullah (sav ) ında reddi manasına gelir bu konuda efendim onlarca uydurma hadis var hangisinin gerçek oldugunu ne bilelim sahih denenlerin gerçekten sahih oldugunu nerden bilelim gibi sözlerle Rasulullah (sav) ın gerçek sözleri de red edilemez dediğim gibi bu Rasulullah (sav) ın inkarı mansına gelir bu meyanda en dogrusu onun rivayetlerinin tahric edilip bir heyet tarafından islam alemine bildirilmesi gereklidir. bu konuda Profları doç entleri ve islam alimlerii göreve çağırıyorum
bu konuda bazı arkadasları uyarıyorum
Evet gerçekten hadisler içerisine binlercesi uydurma olarak karışmıştır hatta darağacına gönderilen bir adam son sözün nedir dendiğinde insanlar için 4 bin kadar hadis uydurdum Allah (cc) affetsin demiştir .Ebu hureyre de söyylendiği gibi hadisin gövdelerine eklemelr yapmış ve sahabenin en buyuklerinden azar işitmiş sürgünle tehdit edilmiş yalancılıkla itham edilmiş bir sahebe dir onun hakkında bildiklerimin daha detayını bu forumda gördüm ve bunları bir hadis doktoruna sordum o da dogruladı yine israiliyat hadislerini uyduran kaab bin ahbar ..v.münebbih gibi zatlar islamın içerisine kendi önceki dinlerinin kalıntılarını bulaştırmaya çalışmışlardır.
Rasulullah (sav) Hureyrenin bu kıt aklını bilmesine rağmen ona ikramda bulunmuş yeri geldikce de ikazlarda bulunmuştur. Ama şu unutulmamalıdır ki ondan zikredilen uydurma hadislerin bir kısmı ona ait değil onun adı üzerinden başkaları tarafından uydurulmuştur. Bunları da dogruladı hadis doktoru şu an onun kitabını okuyorum hadisler le kıyamet alametleri uydurma hadisleri tahric etmiş ve bu hususta islam alimlerinin görüşlerini de yazmış ilgili hadislerin sıhhati üzerinde güzel bir çalışma yapmış farklı bir kitap okumanızı tavsiye edeerim kıssacıların hadislere neler karıştırdığından da bahsetmiş diyanet yayın evlerinde bulunabilir Dr Emin seyhan. Hureyre bir sahebedir tabi ki hesabı varsa Allah (cc) ye verecektir bizler onun hakkında iyi düşünmeliyiz bize düşen bu dur ne de olsa sahabedir. Ama ondan gelen rivayetler i okurken de dikkatli olunmalıdır hadis alimlerinin tahric ettiği sahihlerin alınması diğerlerine itibar edilmemesi gereklidir.
Aynı şekilde diğer hadis alimleri de ondan ve diğer ravilerden gelen hadisleri tahric etmeye çalışmışlardır tabi ki hataları olabilir ama onlar bir çalışma bir emek ortaya koymuşlardır. Bizlere düşen onları değerlendirmektir bazı yanlışları var bazı garip hadisleri sahih almışlar diye damgalamamak gereklidir nihayetinde onlarda bir çalışma yapıp dogruyu yanlıştan ayırmaya çalışmış ve insanlara dogruyu sunma yoluna gitmişlerdir bu açıdan onlarında dogrudan itham edilmesi dogru bir davranış değildir zira niyetleri halis ve Allah (cc) rızası için çalışmışlardır.
kÜtübü sitede de 220 ye yakın uydurma rivayetin olabileceğini soylemişti bana hadis uzmanı işte bunlarda dayanlış var deyip toptan reddetmek yerine dogrusu bir heyetin oturup (uzmanların) bunları da tahric edip içlerinden yanlışları ayırması gereklidir.dogru olan bu dur. Tabi ki hadis tahricinde bir takım yollar var ravilerin saglam olması senedinin saglam olması metninde problem olup olmaması gibi tüm bunlara göre sahih hadislerin ayıklanması gereklidir Rasulullah (sav) Kuran a muhalif bir şey söyler mi hiç Ağzını işaret ederek buradan haktan başka bir şey çıkmaz demiştir.
Rasulullah ın (sav) söyledikleri de Hakkın söylediği gibidir. Bu açıdan tüm bu sahih sözlerin hadislerin ayıklanması gerekir. Tüm bunlara rağmen deh iç bir gerekçe Bütün hadislerin inkar edilmesine bahane edilemez Dogru olan bir heyetin oturup butun hadisleri tahric edip dogrularını ayıklaması gereklidir ve bazı şeyler bahane edilerek de bunları ayırmaya çalışan İslam alimlerine dil uzatılamaz onlar dogruları ortaya koymaya çalışmışlardır Allah (cc) rızasını umarak hataları olabilir hangimizin hatası yok ki hesapları varsa Allah (cc) ye vereceklerdir bize düşen gerçek islamalimleri hakkında iyi düşünmektir hayırla yad etmektir.
Uydurma rivayetler bahane edilerek gerçekten sahih olan Peygamber sözü olup bizlere yeni görevler ve sorumluluklar yukleyen hadisler red edilerek bu sorumluluklardan görevlerden ve emirlerden kaçıp yapmama yoluna gidilemez zira Rasulun (sav) söylediği de Alşlah (cc) nin söylediği emrettiği gibidir. Ayrıca uydurma rivayetlerin bahane edilip rededilmesi ile sahih olanlarında red edilip değişik bahanelrle Rasulun gerçekten söylediği emirlerin ve sözlerin reddi de kişyi buyuk sorumluluk altına sokar ve şu ayetin kapsamına girer
"Allah'ı ve peygamberlerini göz ardı eden, Allah'la peygamberleri arasını ayırmak isteyen, Allah'a inanır peygamberi tanımayız, diyen ve ikisi arasında bir yol tutmak isteyenler, işte onlar gerçek kâfirlerdir. O kâfirlere aşağılayıcı bir azap hazırlamışızdır. Allah'a ve peygamberlerine inananlara ve onlardan birini diğerinden ayırmayanlara gelince Allah, işte onları ödüllendirecektir. Allah bağışlar, ikramı çoktur." (Nisa 4/150- 152
Değişik bahanelerle sahih hadislerin reddi de Allah (cc) ye inanır peygamberi tanımayız mansına gelir bu konuyu iyi düşünün bir takım arkadaslar Rasulu tanırız onun emirlerini dinleriz diye sözle soylerler ama iş uygulamaya ve gerçeklere geldiğinde ise bu hadislere nasıl guvenelim bunların da dogru oldugu nereden belli gibi bahanelrle sahih leriş de red yoluna giderler işte bu Rasul ile Allah (cc) nin arasını ayırmaya çalışmak olur bu bakından bu konuda yazarken dikkatli olunuz ilgili ayetin kapsamına tehdidine girmemeye çalışınız sizleri bu konuda uyarmak istedim
selam ve dua ile
__________________ ilmin efendisi olmak için çalışmanın uşağı olmak gerkir
Bütün hadisleri inkar ediyoruz diyen yok ki, bütün hadisleri Kuran'a uygunluk bakımından değerlendirmeliyiz diyenler var...
Bu sitede hiç kimse gerçekten Resulün dilinden dökülmüş hiç bir söze itiraz etmez. Burada müminler var.
Selam ve dua ile...
__________________ "(Onu size indirdik ki) <Kitap, yalnız bizden önceki iki topluluğa indirildi, biz ise onların okumasından habersizdik (o Kitâpları okuyamıyor, dillerini anlayamıyorduk)> demeyesiniz."(En'am,156)
Katılma Tarihi: 21 nisan 2007 Yer: Turkiye Gönderilenler: 9
selam aleykum
Tezinize kısmen katılıyorum ewt hadisleri kurana uygunluk bakımından degerlendirelim diyenler var ama forumu dikkatlice okusaydınız tersine çeşitli bahanelerle hadisleri reddedenler hiç te azımsanacak gibi değil forumu iyice gezin ve yazıları dikkatlice okuyunuz. ama şunu soyleyeyim bu tür yola tevessül edenler çok büyük vebal altındadır Bu Allah (cc) ile rasulunun (sav) arasını ayırmak istemek demektir ve bu ayetlerle reddedilir bunlar kafirdir denilir bu ayeti yazdım bunu dikkatle değerlendirin formun bir yerinde bir arkadasımız reddettiğiniz hadislerin %10 dahi gerçekten sahih ise haliniz nice olur diyor bir diğer arkadas alttaki yazıda savunmaya çalışıyor. işin dogrusu ehil ilahiyat uzmanlarının birliğinde dogru olan sahih olan hadislerin ayrıştırılması ve bunlara inanılmasıdır
Ewet KURAN Bir ana yasadır sahih hadisler ve peygamber(sav) efendimizin sünnetleri kanunlardır kuranın açıklayıcısı detaylarıdır. Kuran biz bu kitapta hiçbirşeyi açık bırakmadık herşeyi yazdık der evet herşey kitapta vardır nasılki anayasanın açıklayıcısı detaylarının yazıldıgı kanunlar var sahih hadisler ve sünnet te kuranın detayları açıklayıcısı tefsiri yorumlayıcısıdır. Bu böyle bilinmelidir. Dogrudan olmasa bile değişik bahanelerle tersini söyleyen arkadasları görüyorum onları bir daha düşünmeye davet ediyorum bu vebali kaldıramazsınız ezilirsiniz. hadislerin hepsi red EDİLEMEZ. ortalıkta islamı zayıflatmak ve Rasulullah (sav) ile Allah (cc) nin arasını ayırmaya çalışan onlarca hırıstiyan misyoner dolaşırken bu tür söylemler söylenemez ikisinin arasını ayırıp islamı zayıflatmaya çalışmak.....Müslümanların bu türşeylere tevessül etmemesi gereklidir. merak buyurmayınız dogru hadisleri ayırıp açığa çıkaracak din adamlarımız ilim adamlarımız var elhamdülillah işi onlara bırakın endişe etmeyin ben bunu müşahade ettim sizlerde araştırısanız bu çaptaki ilim adamlarımızı görürüsünüz. akıllı mantıklı gerçekçi düşünen muhakeme kabiliyeti güzel ilim adamlarımız var din hususunda. onların tahric ettiklerini alın
selam ve dua ile
__________________ ilmin efendisi olmak için çalışmanın uşağı olmak gerkir
Katılma Tarihi: 11 haziran 2007 Yer: Turkiye Gönderilenler: 67
"Allah'ı ve peygamberlerini göz ardı eden, Allah'la peygamberleri arasını ayırmak isteyen, Allah'a inanır peygamberi tanımayız, diyen ve ikisi arasında bir yol tutmak isteyenler, işte onlar gerçek kâfirlerdir. O kâfirlere aşağılayıcı bir azap hazırlamışızdır. Allah'a ve peygamberlerine inananlara ve onlardan birini diğerinden ayırmayanlara gelince Allah, işte onları ödüllendirecektir. Allah bağışlar, ikramı çoktur." (Nisa 4/150- 152
Bence bu ayetin manası burada geniş olarak tartışılmalı...Çünkü tüm hadisler devre dışı kalırsa bu peygamberden bize aktarılan tek bir sözü bile kabul etmemek anlamına gelir bu bir ;ama öte yandan sahih diye düşündüğümüz bir hadis , ya gerçek değilse ne olacak ?... Yani gerçekten karışık bir durum var ve çözümü çok zor görülüyor ...Kur'an ayetlerinin nasıl anlaşılması gerektiği konusunda da çok sayıda görüş ortada olacaktır ve herkes kendine göre bir şeriat sahibi olacaktır ki bu da dini iyice zayıflatır bence ...
Bir ortak dil oluşturmak çok zor bu din işinde gördüğüm kadarıyla ... Yani inançları kökten sarsıp yerine bir birlik oluşturulamazsa İslam dininden de çıkan birçok insan olur bence ... Bu konular burada tartışılmalı ve çok ikna edici ve güçlü cevaplar verilmeli ...Bu arada hadisleri tarayalım sağlam olanları ayıralım yaklaşımının da bazı özel hadisler dışında(Veda Hutbesi , 1000.000 müslüman tarafından dinlenmiştir) çok zor olabileceğini düşünüyorum ...Ayrıca Kur'an kelimelerinin o zamanki yerel anlamlarını , örfi manalarını , gerçek nüzul sebeplerini , iniş sırasını falan şimdi bilmek çok zor ve tam bir anlama ve tartışmasız bir kabul burada da söz konusu olamayabilecektir bu da unutulmamalı ...Gördüğüm kadarıyla burası bir tür İslami protestan hareket ama ...
aliaksoy Yazdı:
Selam...
Bütün hadisleri inkar ediyoruz diyen yok ki, bütün hadisleri Kuran'a uygunluk bakımından değerlendirmeliyiz diyenler var...
Bu sitede hiç kimse gerçekten Resulün dilinden dökülmüş hiç bir söze itiraz etmez. Burada müminler var.
...Gördüğüm kadarıyla burası bir tür İslami protestan hareket ama ...
aliaksoy Yazdı:
Selam...
Selam ve dua ile...
Selam,
".. ama..." dedikten sonra son sözüm alıntılanmış. Sorun nedir ?
1) Tek ölçü Kuran'dır. Bütün hadisleri inkar edemeyiz. Çünkü içinde gerçekten peygamber tarafından söylenmiş, sahih hadisler olabilir. Aynı hepsini kabul ederiz diyemeyeceğimizde yürüttüğümüz mantık gibi. Hangisinin peygamber tarafından söylenmiş olabileceği hususundaki tek ölçüt Kuran'dır.
2) Tek ölçü Kuran olup, Allah peygambere itaati emrettiği için, GERÇEKTEN PEYGAMBER TARAFINDAN SÖYLENEN hiç bir söze itiraz etmeyiz. Kayıtsız ve koşulsuz iman ederiz. Bu hususta zanndan uzak bir bilgimiz olmadığı için de ölçü yine Kuran olacaktır.
Sorunun [ ama 'nın] nedenini açıklarsanız sevinirim.
Selam ve dua ile...
__________________ "(Onu size indirdik ki) <Kitap, yalnız bizden önceki iki topluluğa indirildi, biz ise onların okumasından habersizdik (o Kitâpları okuyamıyor, dillerini anlayamıyorduk)> demeyesiniz."(En'am,156)
1) Tek ölçü Kuran'dır. Bütün hadisleri inkar edemeyiz. Çünkü içinde gerçekten peygamber tarafından söylenmiş, sahih hadisler olabilir. Aynı hepsini kabul ederiz diyemeyeceğimizde yürüttüğümüz mantık gibi. Hangisinin peygamber tarafından söylenmiş olabileceği hususundaki tek ölçüt Kuran'dır.
2) Tek ölçü Kuran olup, Allah peygambere itaati emrettiği için, GERÇEKTEN PEYGAMBER TARAFINDAN SÖYLENEN hiç bir söze itiraz etmeyiz. Kayıtsız ve koşulsuz iman ederiz. Bu hususta zanndan uzak bir bilgimiz olmadığı için de ölçü yine Kuran olacaktır.
Selam Ali Aksoy,
size genel anlamda katılmakla beraber, bir yerde sanırım sizin de açıklama istendiğinde söyleyeceğiniz / söylenmesi gereken önemli bir nokta var :
''Tek ölçü Kuran olup, Allah peygambere itaati emrettiği için, GERÇEKTEN PEYGAMBER TARAFINDAN SÖYLENEN hiç bir söze itiraz etmeyiz. ''
diyorsunuz.
Değerli kardeşim, ''GERÇEKTEN PEYGAMBER TARAFINDAN SÖYLENEN '' diye elimize alabileceğimiz hiçbir hadis olmadığı /olamıyacağı gibi, yeryüzünde Kur'an'a muvafık bile olsa hiçbir sözün Sevgili Son Resule aid olduğunu ispatlıyabilecek kimse yoktur.( bunların hepsi de bildiğiniz gibi bir İDDİAdan ibarettir.) Sevgili Son Resule atfedilip ,Kur'an'a muvafık düşen herhangi bir sözün sizin de değindiğiniz gibi başımız üstünde yeri var.ancak bu değerli söz, Sevgili Son Resule aid olabileceği gibi, herhangi bir sahabiye veya bilge salih bir Müslüman'a aid te olabilir. bu güzel sözü , kabul edip başımızın üstüne koymamızın nedeni, Sevgili Son Resule aid olup olmaması değil, yalnız ve ancak Kur'an'a muvafık düşmesi/ Ayetlerle mutabık olmasıdır. Ayetlerle çakışan herhangi bir söz işte sadece bu yüzden çok değerlidir ve o sözün reddi , çakıştığı Ayetlerin reddi anlamına geleceği için kabul edilemez. ( güzelce söylediğiniz gibi : böyle bir sözü kayıtsız, koşulsuz kabul ederiz) esasen sizin de bu şekilde baktığınızı düşünmekle birlikte , güzel yazınıza ilaveten bir katkıda bulunmak istedim.
Sevgi ve Saygılarımla
__________________ Andolsun, size öyle bir kitap indirdik ki sizin bütün şeref ve şanınız ondadır. Hâlâ aklınızı kullanmayacak mısınız? ENBİYA 10
Katılma Tarihi: 11 haziran 2007 Yer: Turkiye Gönderilenler: 67
Burada da görüldüğü gibi hiçbir konuda birlik oluşamıyor her konuda herkesin farklı bir anlayışı var ... Bu siteyi çok iyi inceledim ; çok güzel ve orijinal , kabul etmek istediğim birçok anlamlı söz var burada ...Burası gerçek bir İslami Protestan hareketi ama açıklığa kavuşmayan ve korkarım açıklığa hiçbir zaman tam olarak kavuşturulamayacak da çok şey var bence maalesef ; üzgünüm ...Namaz vakitlerine kadar varan şüpheli durumlar var ... Hiç soruşturmadan sünni inancı kabul etmek bana artık komik geliyor ama burada da herkes detayda farklı şeyler söylüyor .Namazı 3 vakit kabul etsek bile bu seferde günün iki tarafı tartışılıyor , yani işler karışık , kimi saat 12:00 nin iki yanı diyor (Sabah ve öğle), kimi sabah güneş doğmadan önce ve akşam güneş batışı sonrasıdır(Sabah ve akşam) diyor ...Bu da aslında çok abes değil doğal ; çünkü düşünen, düşünmesini bilen akıllı insanlar var burada ama ... Görüyorsunuz "ama" larım bitmiyor , bir birlik oluşturmak zor ...Ortada çok eski bir metin var (Kuran) ve o zamanki kelime anlamlarını , muradı , kastedileni oradan ama sadece oradan çıkarmaya çalışınca çok tartışma olacaktır ; hoş hadislere başvurunca da daha az karışıklık ve tatsızlık olmuyor ya neyse ... Hadislere karşı çıkıldığında çok sevdiğim Veda Hutbesi 'nin durumunu da merak ediyorum ne düşünüyorsunuz bu konuda sevgili arkadaşlarım ?...
Sizin yetkiniz yok foruma yeni mesaj ekleme Sizin yetkiniz yok forumdaki mesajlara cevap verme Sizin yetkiniz yok forumda konu silme Sizin yetkiniz yok forumda konu düzenleme Sizin yetkiniz yok forumda anket açma Sizin yetkiniz yok forumda ankete cevap yazma