Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
|
|
|
"Ben bu konuda sizlere katılmıyorum. Ve verdiğiniz ayetle sünnet olmanın arasında bir alaka da göremiyorum.
İlgili ayete bakmadan önce genelgeçer bir prensipten bahsetmek istiyorum.
Dün
akşam Akik ile googletalk’ta kısa bir söyleşimiz oldu. Bu mevzu da
gündeme geldi. Akik’in söylediği bir husus bu ve benzeri konuları
değerlendirme açısından çok önemli diye düşünüyorum.
Rabbimiz Yahudi ve Hristiyanların dinsel inanç ve uygulama sahasındaki sapmalarını Kur’an ile düzeltmiştir. (Örneğin teslis eleştirilmiş, doğrunun tevhid olduğu söylenmiş)
Hatta onların inanç ve uygulamalarında bulunan ayrıntılardaki yanlışlar
bile dile getirilmiş ve doğrunun ne olduğunu son mesajda apaçık
bildirilmiştir.
Rabbimiz
Kur’an ile bir düzeltme yapmıştır. Diğer zamanlardaki kitaplarla ve
elçilerle yaptığı gibi. Yenilenme esnasında bir önceki inanç bütünü
tümden çöpe yollanmamış fakat sadece sapmalar ayıklanmıştır.
Bu
demektir ki, Yahudi ve Hristiyanların düzeltme yapılmayan inanç ve
uygulamaları dini açıdan herhangi bir sakatlık içermemektedir. Eğer
içermiş olsaydı insanlığa indirilen son kitapta bu sakatlıklar mutlaka
dile getirilirdi.
Konuya bu açıdan baktığımızda aslen bir Yahudi Geleneği olarak bilinen sünnet olmanın (bence namaz gibi İbrahimi bir gelenek),
yanlışlığı Kur’an ile gösterilmiş dini bir konu olmadığını görürüz. Bu
dini(!) uygulama eğer herhangi bir sakınca içerseydi Rabbimiz mutlaka
bize bunu Kur’anda bildirirdi.
Aslında
sünnet olmanın dinle de herhangi bir alakası bulunmamaktadır. Bu
uygulama kadim bir geleneğe dayanmaktadır. Sünnet olmanın dini değil,
örfi bir anlamı vardır. Bu örf Kur’anla yasaklanmadığından ötürü de
masumdur.
Pekala
Kur’anda sünnet olmanın negatifliğine dair bir ibare yok. Ya bu
uygulamanın tıbben negatif bir yönü bulunmakta mıdır? Hayır tabiki
bulunmamaktadır. Bilakis bilindiği gibi bazı yararlarının olduğu bile
bazı yetkililerce ifade edilmektedir. O halde sünnet olmanın neresi,
neden günah olsun? Hele neden şirk olsun?....."
ALPEREN in 12 haziran 2006 tarihli yazısı...bence gayet güzel ve aklı başında bir yazı....doğruluğu tartışmasız bir yazı.....ama sizlerin hala neyi tartışdığını anlamıyorum....sünnet olmak istemiyormusun...geç kaldın...ama çocuğunu sünnet ettirmezsin olur biter... sünnet olmanın yararlı olduğuna dair tıbbi açıklamalar..zararlı yada hiçbir yararı yoktur şeklinde yapılan açıklamalardan çok daha fazla ve itibarlıdır.sadecene birkaç ciddiye alınmayan hatta sünnet olmamayı şiar edinmiş roma kilisesi tarafından ve nasara alemi tarafından bile galeye alınmamış çalışmadan başka birşey bulamazsınız...hal böyleyken derdiniz nedir? 1400 yıldır islamda gedik bulacam diye etrafında dört dönen nasaraların bile atamadığı naraları sizin sallamanız niyedir?inan eğer sünnet olmada tıbbi sakınca bulsalardı nasaralr dünyayı ayağa kaldırırdı...yoksa kaldırmazmıydı?
islam geçmişden gelen herşeyi İNKAR VE RED üzerine kukurlmamışdır...bazı uygulamalar devam eddirilmiş...yada toplumun devam eddirmesinde sakınca görmemişdir....?bunu yahudiler yapıyor..nasaralar yapıyor diye yasaklamamışdır?sonuçda onlarında içinde hak olan bazı şeylerin olması tabii dir.yahudiler üsnnet oluyordu...nasaralar sünneti yasakladı..neden roma imparatorlarını sünnet yapmamak için....soylularını sünnet yapmamak için..roma sınırları içinde din olarak kalabilmek için...romaya göre..roma soylularıuna göre..roma krallarına göre bir din oluşturmak için...birisi sünnet oldu..diğer yasakladı..demek ki birisi doğru birisi yanlış...üçüncü bir uygulama yok....sünnet olursun yahudi icadı dersin..olmazsın nasara icadı dersin...toptan mı kutulavcaksın...oda olmaz..yani üçüncü bir şıkkın olmadığı bir uygulama için islam neden üçüncü bir şık getirmedi diyorsun...iki uygulamadan birisi doğru bulunmuş ve insanlar ona sevkettirilmişdir....tatbikat budur...şuna gönül rahatlığıyla inanıyorum kji:nasaralrın uygulaması tamamen yanlış...ama sünnet yahudi uygulaması diyede ben yahudi olmuyoruum.....çok zıt şleyler arasında ortak söylemler olabilir...bu onları aynı kılmaz....ortak uygulamala rolabilir buda onları aynı kılmaz....
şimdi yahudi bunu yapıyor..eeee yapma...nasarada öbürünü uyguluyor eee onuda yapma..ikiside senden önce gelmeiş ve tatbik etmişler...sende kökden çöz işi ..sanada o kaldı...islam doğrunun toplum içinde yer edmesini sağlamışdır....sonuçda yahudiliğin özüde islamdır...haz musa aleyhisselamda müslümandı...
|