Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
|
|
|
fakat yinede söylemeden duramayacağım ben bu örtünün ne örtüsü olduğunu çok merak ettim ve tatmin olmadım arkadaş bi deyin hele ne örtüsü
Nur 31'de geçen ve'l yadribne bihumurihinne ala cuyuubihin, örtülerini göğüs yırtmaçlarının üzerine vursunlar ifadesindeki HUMUR örtüler demek. Tekili HİMAR: örtü. Arab dilinin sözlüklerine göre HİMAR her hangi bir örtü demek. SARIK örtüdür; MASA ÖRTÜSÜ örtüdür, DİZ ÖRTÜSÜ örtüdür...
Sizin sorunuz: O ÖRTÜ ne örtüsüdür?
Benim cevabım: başörtüsüdür. Çünkü inanan kadının göğüs yırtmacına en yakın örtü onun başörtüsüdür; sarık değil, masa örtüsü değil, diz örtüsü... değil. Akıl var izan var. İnanan kadın, göğüs yırtmacının üzerine neden onun en yakınındaki başörtüsünü vurmasın da nerde olduğu bellisiz bir sarığı ya da masa örtüsünü ya da diz örtüsünü vursun?
"Demek ki başörtüsü var; başörtüsü farz!" iddiasına gelince, o iddia Allah'ın hükmü değil senin iddian.
"Allah başörtüsü var!" demiyor; onu "Akıl var izan var!" diye akıl yürüten hasan akçaylar diyor. Hasan akçayların zannı o.
Zan ise gerçeğe varmayabilir, inne'z zanne la yuğni mine'l hakkı şey'e yani zan başka gerçek başka (10:36).
Gerçekte o örtü belki kadının çantasında, torbasında taşıdığı her hangi bir örtüdür. Öyle ya, kadın romatizmalı dizlere sahiptir; yanında dizleri için bir örtü taşımaktadır. Kadın yırtmaçlı bir blüz ya da fistan giymişse o yırtmacın üzerine diz örtüsünü vurur.
Bu da bir akıl yürütme. Neden olmasın? Hasan akçayların akıl yürütmesi de beşeri zandır bunu söyleyen kişilerin akıl yürütmesi de. Hangisi doğru bilemeyiz.
Ama şunu biliriz: o ifadedeki örtünün başörtüsü olduğunu Allah söylemiyor. Allah'ın söylediğini öne sürüp te kimse Allah'a iftira etmesin; kimse Allah'ın söylemediğini söyledi demesin. Bu bir.
İkincisi:
-
GÖĞÜS YIRTMACI fistanda , blüzde var; balıkçıyaka kazakta yok. Ve Allah’ın Nûr 31′deki buyruğu o ki inanan kadınlar örtülerini "göğüs yırtmaçları"nın üstüne vuracaklar. GÖĞÜS YIRTMAÇLARI. Bu kadar açık ve net.
"Örtülerini göğüs yırtmaçlarının üstüne vursunlar"ın konusu "göğüs yırtmacı"dır. Örtülecek olan, saç baş değil göğüs yırtmacıdır; konu odur.
Eğer inanan kadının üzerindeki giyside yırtmaç yoksa örtüye de gerek yoktur. Ve şu soruyu sormak bile haramdır (Mâide 101): "Kadın balıkçıyaka kazak giymiş olup göğüs yırtmacına sahip değilse dahi başını örtecek mi; baş her zaman örtülü olacak mı; başörtülü olmak farz mı?"
Tıpkı abdest alırken başını açan kadın (5:6) hakkında "Kadın abdest almıyorken de başını açacak mı; baş her zaman açık olacak mı; başaçık olmak farz mı?" diye sormak gibi.
Kısacası, Yüce Allah "Kadınlar başaçık olsunlar!" demiyor; "Başörtülü olsunlar!" da demiyor. Onları özgür bırakmış. İnanan kadın ister başörtülü olur ister başaçık. Kuran’daki gerçek bu.
http://www.hasanakcay.net/index.php?topic=25.0
Sevgi ile.
__________________ hasanakcay.net
allahindini.net
|