Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
|
|
|
Size de selam olsun Kadir ve Rıdvan kardeşlerim!
Sizlere gerçekten değer veriyorum, astığınız yazıları kaçırmamaya gayret ediyorum, Rıdvan kardeşimle özelde yazışma/tanışma şerefine sahibim ve yazdıklarının ilminin sadece bir kısmını yansıttığını biliyorum. Kadir kardeşimi yazdıklarından tanıyorum. Yazılarına samimiyeti ve entelektüel birikimi yansıyor. Sizlerden örnek alacağım ve öğreneceğim çok şey olduğunu düşünüyorum.
Ben her türden fikre saygılıyım, yeter ki samimi olsun. Hiç kimse kendinin mutlak doğru yolda olduğunu, başka doğru yol olmadığını söyleyemez. Doğrusu şudur “doğruya götüren yol”da olmak, doğru yol birdir ama doğruya götüren yol çoktur. Zaten farklılıklar bu yüzdendir.
Herkes kendine ulaştığı kadarıyla sorumludur. İnsanın gerçeği görmesi ve sorumlu olması için illa da peygamberler gönderilmesi gerekmiyor, Allah’ın peygamberler dışında da (fizik/kevni yasalar, sünnetullah/metafizik kurallar, insanlık tarihi tecrübesi, evrensel ahlak ilkeleri ve fıtrat/vicdan gibi) elçileri vardır. Gerek gönderilen peygamberler/kitaplar gerekse diğer elçiler, her insana eşit bir şekilde ulaşmıyor, bunun çok değişik nedenleri var, yetiştiği kültür, aileden gelen genetiksel faktörler, aldığı eğitim, yaşadığı toplum ve o toplumun sosyo-kültürel, sosyo-ekonomik ve sosyo-psikolojik durumu, kişinin kendi psikolojik ve karakteristik yapısı, IQ derecesi, yaşadığı olumlu-olumsuz her şey, yaşadığı çağ vs.. vs.. bunlar her toplumda ve her kişide farklı farklıdır.
Bir insan samimi ve dürüst olsun bildiği doğruları yaşasın ve savunsun, o insan doğruya götüren doğru yoldadır. Velev ki bu insan yanlış yolda bile olsa!!!
Eğer insan çaba göstermezse
Ama davamız uğrunda üstün gayret gösterenleri, Bize varan yollara mutlaka yöneltiriz: Allah, kuşkusuz, iyilik yapanlarla beraberdir. (29/Ankebut/69)
Bigâne kalırsa
Rahman’ın uyarısını görmezden gelmeyi tercih eden kimseye gelince, Biz onun içine öteki kişiliğini oluşturmak üzere (kalıcı) bir şeytanî dürtü yerleştiririz. Bu (şeytanî dürtüler) böylelerini (hakikat) yolundan alıkoyar ve bunlar kendilerinin doğru yolda olduklarını sanırlar! (43/Zuhruf/36,37)
Allah’tan korkmazsa
Ey inananlar, Allah'tan korkarsanız O size iyi ile kötüyü ayırdedici bir anlayış verir, kötülüklerinizi örter ve sizi bağışlar. Allah büyük lütuf sahibidir. (8/Enfal/29)
Art niyetli olanlara yapacak fazla bişey yok, isterse vahyi kâtibi olsun…
Yedi gök, arz ve bunların içinde bulunanlar, O'nu tesbih ederler. O'nu övgü ile tesbih etmeyen hiçbir şey yoktur, ama siz onların tesbihlerini anlamazsınız. O, halimdir, çok bağışlayandır. Kur'an okuduğun zaman seninle, ahirete inanmayanların arasına gizli bir perde çekeriz. Kalplerine -onu anlamalarına engel olacak- kabuklar, kulaklarına da bir ağırlık koyarız. Kur'an'da yalnız Rabbini andığın zaman (tek Tanrı inancından hoşlanmadıkları için) arkalarına dönüp kaçarlar. (17/İsra/44-46)
Kim olursa olsun; hangi dinden, hangi mezhepten, hangi milletten olursa olsun, inandığını samimi ve dürüstçe savunsun ve yaşantısına aktarsın, tarafımızdan saygıya değerdir, hesabı Allah’a kalmıştır.
“Ey inananlar! Bir topluluk başka bir toplulukla alay etmesin. Olabilir ki, alay ettikleri topluluk kendilerinden hayırlıdır…” (49/Hucurat/11)
Tecrübeleri dillendirecek olursak, benim ve birçoğunuzun bugüne gelinceye kadar geçmişimizde bir yığın doğruya götüren yanlış yol vardı… kim bilir belki de bugün doğru diye savunduğumuz, yarın doğruya götüren yanlış yoldur!!!
Zaten davasında samimi ve dürüst olanı (salih amel ortaya koyanı) Allah doğru yola doğru yöneltir.
Şu bir gerçek ki Allah; adaleti, iyi ve güzel davranmayı, akrabaya vermeyi emreder. Tüm pisliklerden/edepsizliklerden, kötülükten, azgınlık-doymazlık ve kıskançlıktan yasaklar. Düşünüp ibret alırsınız ümidiyle size öğüt veriyor. (16/Nahl/90)
Şuna inanıyorum ki Allah herkesin ne yaptığından-yapmadığından daha çok, neyi niçin yaptığı-yapmadığıyla ilgilenecektir.
En doğruyu Allah bilir.
Sevgi saygı muhabbetlerimle,
Selam ve dua ile.
__________________ Ey inananlar, Allah'tan korkarsanız O size iyi ile kötüyü ayırdedici bir anlayış verir, kötülüklerinizi örter ve sizi bağışlar. Allâh büyük lutuf sâhibidir
|