Şu da emredildi: Yüzünü dine bir Hanif olarak çevir. Sakın müşriklerden olma.
Yunus Suresi 105
Ben bir Hanif olarak yüzümü gökleri ve yeri yaratana döndürdüm. Müşriklerden değilim ben.
Enam Suresi 79
İbrahim ne bir Yahudi idi, ne de bir Hıristiyan. O sadece hanif bir müslümandı. O müşriklerden değildi.
Ali İmran Suresi 67
Şu da kuşkusuz ki, İbrahim başlıbaşına bir ümmetti; bir Hanif olarak Allah'ın önünde eğiliyordu. Müşriklerden değildi.
Nahl Suresi 123
De ki Allah doğrusunu söylemiştir / vaadinde sadıktır.Haydi artık Hanif olarak İbrahim'in Milleti'ne uyun! Müşriklerden değildi o.
Ali İmran Suresi 95
Allah'a ortak koşmadan, Hanifler olarak... Allah'a ortak koşan kişi, gökten düşmüş de kendisini kuşlar kapışıyor veya rüzgar onu uzak bir yere fırlatıp atıyor gibidir.
KaDeR: ölçü,biçmek, değer, eder anlamındadır. Bu anlayışla "Allah(a.c) herşeye/herşeyi "kâdir"dir".
Bu Allah(a.c) tüm yarattıklarına bir ölçü, değer, prensip ve yasa vermiştir. Suyun kaderi bellibir sıcaklıkta donmak ve buharlaşmaktır.
İnsan dışında tüm yaratılanlar bu kader/ölçüye uyarlar.
Sünnet: Gidip geldikçe iz yapan, bir birini takip eden davranış veya şey.Sürekli, düzenli, standart iyi-kötü davranış.
Sünnetullah: Allah(a.c) tarih boyunca sürekli tekrar eden davranışı. Bu davranışta değişiklik bulunmaz. Çünkü O, "Ahlaklı" bir Allah'tır.
Yani bir toplum özünü değiştirmedikçe O'da onları değiştirmez. (Ben bağlamlara vurgu yapmıştım)
Âdet: "Eski duruma dönmek, geri çevirmek, bir şeyi üst süte yaparak alışkanlık haline getirmek" anlamındadır. Gelenek ve örf manasındada kullanılır. Tabiat olayları arasındaki sebeb-sonuç ilişkisine "Âdetullah" denmiştir. Yani Allah(a.c) âdeti.
tekrar edeyim "mekanik evren" anlayışından sonra kavramın içeriği "doldurulmuş"tur
selam ve dua ile,
rıdvan
__________________ Tanrı'ya inanan adam olmak kolay, ve fakat Tanrı'nın inanacağı adam olmak zor!
insanların eşeyli üremeleri sünnetullah mıdır... değişim olmayan sünnetullah kategorisine giren bir olay mıdır bu... insanın eşi olmadan çocuk sahibi olması sünnetullahda değişim olarak görüldüğünden mi kabul edilemez... yoksa bazı olaylarda ekstradan mucize adı altında değişik uygulamalar ve olaylar olması da sünnetullahın bir parçası mıdır...
__________________ O halde yüzünü, Allah'ı bir tanıyarak dine, Allah'ın insanları üzerine yaratmış olduğu fıtratına doğrult. Allah'ın yaratışında değişiklik bulunmaz. Dosdoğru din budur. Fakat insanların çoğu bilmezler.
Katılma Tarihi: 17 ekim 2006 Yer: Turkiye Gönderilenler: 506
Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
Selamlar.
Suyun buharlaşma ve donma derecesi hiç değişmez,
yasa böyle. Taktir eden Allah'ın yasasında bir değişme olmaz. Sünnetinde de
değişme olmaz, o halde neden bir kadere göre buharlaşan-donan su Allah'ın
sünneti olmasın?
Yaşam fonksiyonlarına bir ölçü/kader koyan Allah,
bu fonksiyonların sona ermesine de bir ölçü/kader koymuştur. Bu öteden beri
Allah'ın canlar üzerine koyduğu değişmez yasasıdır. Değişmeyen bu yasa neden
Allah'ın sünneti olmasın?
Selam ve dua ile...
__________________ Ey inananlar, Allah'tan korkarsanız O size iyi ile kötüyü ayırdedici bir anlayış verir, kötülüklerinizi örter ve sizi bağışlar. Allâh büyük lutuf sâhibidir
..Tabiat olayları arasındaki sebeb-sonuç ilişkisine "Âdetullah" denmiştir. Yani Allah(a.c) âdeti.
tekrar edeyim "mekanik evren" anlayışından sonra kavramın içeriği "doldurulmuş"tur
rıdvan
Merhabalar. Rıdvan Bey, Yanlış anladıysam lütfen düzeltin. Diyorsunuz ki: Mekanik evren anlayışı ile yani evrenin sebep-sonuç ilişkisiyle davrandığının ortaya çıkışı ile "Âdetullah" kavramı anlaşılmış oldu.
__________________ Dinin bakış açısına göre,tüm bu fantastik harikulade evren,tüm bu karmakarışık şeyler, ancak, Tanrı’nın, insanların iyi ve kötü için çabasını gözlediği bir sahnedir.. Bu sahne,bu oyun için çok büyük!
Hurafelerin çıkış kaynağı olarak ibadetle doğa üstü güçlere sahip olunabileceği veli kul olduklarını idda edenlerin bunları kullandıklarını söylemeleri Sünnetullah ile uyuşmadığı için hurafedir.
Bütün evrende var olanlar belirli bir plan ve kurallar içerisinde hareket ederler.Bu sünnetullahtır.
Bir eşyayı bir yerden alıp başka bir yere götürmek için güç lazımdır.Gücü yetmeyenler veya aracına sahip olmayanlar bunu beceremezler.
Hastalığı tanımayanlar ilacını yapamazlar.
Metal işlemesini bilmeyeler,metalleri şekillendiremezler.
Sünnetullah bunların değişmezligini belirterek çalışmayı,ilim öğrenmeyi ,geçerli olan için gayret göstermeyi teşvik eder.Bizi atmasyon din adamlarından korur.
__________________ Ey iman edenler, Allah'tan sakının ve sözü doğru söyleyin. (Ahzab Suresi, 70)
rica etsem "sünnet" kavramını nasıl anladığınızı benim anlayacağım şekilde yazar mısınız?
Ben "sünnetullah" kavramını bağlamlarıyla birlikte sizlerin anladığı gibi anlamakta zorlanıyorum. Yukarıda izah etmeye çalıştım. Allah'ın evrene, eşyaya, insana koyduğu "kaderi" tarif ederek "sünnetullah"a çıkışı anlamakta zorlanıyorum.
Cin13 kardeş "mekanik evren" anlayışı aydınlanmayla(!) birlikte kabul gören bir anlayıştır. Ben Sünnetullah kavramının aydınlanma(!) sonrası müslümanlar tarafından içinin tekrar doldurulduğu kanaati taşıyorum. Yani Kur'an'ı Kerim "sonrası" kavram başka şeyi ifade eder hale geliyor.
Kur'an'ı Kerim'de kavram bu şekilde kullanılmıyor. Sünnetullah'da özne Allah(a.c)'dir.
Aşağıdaki cümleye bu nedenle katılamıyorum;
"Bütün evrende var olanlar belirli bir plan ve kurallar içerisinde hareket ederler."
Bu cümle "KaDeR"dir. Allah(a.c) böyle taKDiR etmiştir. "plan ve kural" yani Allah'ın koymuş olduğu "KaDeR" ama Sünnetullah değil.
Sünnetullah tekrar ifade edeyim insan ve sosya olaylarla ilgilidir.
selam ve dua ile,
rıdvan
not: Kur'an'ı Kerim'de yine "mucize" kavramı geçmemektedir. Bu da giydirilmiş bir kavramdır.
__________________ Tanrı'ya inanan adam olmak kolay, ve fakat Tanrı'nın inanacağı adam olmak zor!
Sizin yetkiniz yok foruma yeni mesaj ekleme Sizin yetkiniz yok forumdaki mesajlara cevap verme Sizin yetkiniz yok forumda konu silme Sizin yetkiniz yok forumda konu düzenleme Sizin yetkiniz yok forumda anket açma Sizin yetkiniz yok forumda ankete cevap yazma