Şu da emredildi: Yüzünü dine bir Hanif olarak çevir. Sakın müşriklerden olma.
Yunus Suresi 105
Ben bir Hanif olarak yüzümü gökleri ve yeri yaratana döndürdüm. Müşriklerden değilim ben.
Enam Suresi 79
İbrahim ne bir Yahudi idi, ne de bir Hıristiyan. O sadece hanif bir müslümandı. O müşriklerden değildi.
Ali İmran Suresi 67
Şu da kuşkusuz ki, İbrahim başlıbaşına bir ümmetti; bir Hanif olarak Allah'ın önünde eğiliyordu. Müşriklerden değildi.
Nahl Suresi 123
De ki Allah doğrusunu söylemiştir / vaadinde sadıktır.Haydi artık Hanif olarak İbrahim'in Milleti'ne uyun! Müşriklerden değildi o.
Ali İmran Suresi 95
Allah'a ortak koşmadan, Hanifler olarak... Allah'a ortak koşan kişi, gökten düşmüş de kendisini kuşlar kapışıyor veya rüzgar onu uzak bir yere fırlatıp atıyor gibidir.
kuran sürekli olarak muhatablarını düşünmeye akletmeye kainatın işleyişine bakarak anlamaya yönlendirir...
kainattaki olayları tek tek sayar ve bunlara bakın bunlarda ayetler vardır der...
aklınızı kullanın tefekkür edin evrendeki işleyiş düzenini ve sistemi iyi okuyun akışı çözün der...
bu akışı çözebilecek aklı vermiştir bize sadece onu kullanmayı becermek kalmıştır...
eğer akışı iyi tesbit edemezsek akıntıya karşı kürek çeker dururuz..
ve kainattaki akış bizi alır götürür üzerimize bir sürü sıkıntı yağar durur...
bu konuda malik kardeşim akıntının yönünü tesbit etme konusunda güzel bir araştırma örneği gösterdi...
allahın muradını anlamaya çalışması ki buna eskiler ictihad derler...
taklid aklını kullanmak değildir...
taklid düşünmeyen tefekkür etmeyen insanın yaptığıdır...
allah ise sürekli kendi yaptıklarını bile insana düşündürtmek istiyor...
yaptığım şeylere bakın amacımı ve yöntemimi anlayın ...
ve ona göre davranın...
allahım akıl fikr versin...
__________________ O halde yüzünü, Allah'ı bir tanıyarak dine, Allah'ın insanları üzerine yaratmış olduğu fıtratına doğrult. Allah'ın yaratışında değişiklik bulunmaz. Dosdoğru din budur. Fakat insanların çoğu bilmezler.
eyvallah asım abim elbette allahın her ayeti bize yolumuzu gösteren işaretlerdir ve elbette insan hayatının akışına göre alacak pozisyonunu işte bu tartışmanın anlaşılmayan yanı bu şimdi yolda gidiyorsun ve işaret sana yavaşlamanı gösteriyor aynı süratte ilerlersen kaçınılmazdır KAZA ve allah muhatabı suçlar derki ben sana yavaşla domuz eti yeme dememişmiydim ama sen ısrarla sen haram demişsin ama neden haram hızla hareket ederek bunu bulayım hatta bunu başka bilimlerde başka zekalarda bulayım diye hızını kesmezsen az sonra toslayacaksın ebu kerem abim ne güzel ifade etti allah haram dediyse haramdır o ötesi yok varsa bile banane yavaşlarım ben sevgiyle...
__________________ bekir
dediğin gibi Allah'ım
aynen; yar, rab...
şahsi araştırmalarımla varabildiğim Mekkelilerin daha doğrusu Hicaz araplarının M. 7. YY ve öncesinde domuz yemedikleri şeklinde. ( İbrahim ve İsmaili gelenek ile ).
hatta domuzun, doğal olarak hicaz bölgesinde özellikle çöl ikliminde hemen hemen hiç bulunmadığı yönünde.
Ancak tam emin olabilecek kaynaklara ulaşamadım. Konu hakkında daha detaylı bilgisi olan varsa paylaşabilirse faydalı olacağına inanıyorum.
Malik dostun mantığına göre sanki bu Kuran hükmü en büyük besin kaynakları domuz olan bir topluma inmiş gibi anlıyorum da o yüzden bu çelişki dikkatimi çekti.
selam ve muhabbetle.
__________________ yalnız Allah'a teslim ol ve şahitliği dosdoğru yap...
acaba neden haram kıldı sebebi ne diye hemen amacı çözmeye çalışmalıyız...
çünkü bu amacı çözmek bize çok önemli bir kapı açar...
bize haram kılmasının sebebini doğru teşhiş edersek aynı yoldan daha bir çok şeyin çözümünü buluruz...
amaç gaye sebeb illet ne olabilir...
acaba allah bizi sadece denemek için mi yasakladı ...
yani başka hiç bir nedeni yok mu...
mesela balı yasaklayıp sonra da kimler bu yasağı deliyor yada uyuyor diye bakmak için ..
böyle olabilir ...
bu da bir sebebtir ve olup olmayacağı araştırılmalıdır...
allah çok yararlı olan bir şeyi de yasaklayabilir...
yada zararlı olan bir şeyi yapmamızı isteyebilir ...
o her şeyin sahibi bizi istediği gibi imtihan eder ...
bize sorgulamak değil sadece itaat etmek gerekir ...
akıl dünya işlerinde sorgulasın allahın işine akıl sır ermez ...
demekte bir seçim...
ama aklı veren ve akla hitab eden allah ondan fıtratına uygun davranmasını ister...
aklın fıtratı devamlı sormak araştırmak sebebi bulmaya çalışmak öğrenmeye çalışmak...
akla bu kabiliyeti veren onun işletilmesini istiyor...
öyleyse allahın verdiği emrin sebbeini anlamaya çalışmak aklın vazifesi ve gerçek kulluğudur...
kulluk eğer itaatse aklın kulluğu soru sorup sebebi öğrenmektir...
soru sormayan akıl kulluk etmiyor demektir...
kulluk etmeyen de cezaya layıktır...
aklını kullanmayanın cezası başına pislikler yağmasıdır...
başın dertten kurtulmamasıdır...
allahın bir çok emrine ve nehyine baktığımızda hepsinin arkasında kullar için hayırlı bir sebeb olduğunu görebiliyoruz...
içki kumar riba yetim malı yememe zina etmeme adam öldürmeme gibi konulardaki fayda ve zarar çok barizolarak aklen görülüyor...
allah bizlere zararlı olanları yasaklamış faydalı olanları helal kılmış...
bu genel kural farkedildiğine okunabildiğinde tüm zararlılar haram tüm yararlılar helal sonucuna rahatlıkla ulaşabiliyoruz...
böylece ne oluyor allahın haram ve helal kılmadaki sebebi okuyabildiğimizde daha bir çok şeyinde durumunu anlamış oluyoruz...
siyanür içmek harammı helal mi...
ilk sorumuz şu olmalı...
siyanür içmek kuran da geçmiyor öyleyse heladir diyeblir miyiz ...
olmaz...
siyanür içmek yararlı mıdır zararlı mıdır...
tabi ki zararlıdır çok kısa zamanda ölüme yada çok ciddi organ hasarlarına sebebiyet verir...
öyleyse haramdır...
şimdi ben allahın koymadığı bir haramı icadmı etmiş oldum...
allahın yerine hüküm mü koydum...
ona şirk mi koşmuş oldum...
hayır...
siyanürün hükmü zaten allah katında belli idi...
o haram idi...
ben onu farkettim...
okudum...
allahın oku emirnin bir parçasını gerçekleştirdim...
kainatı okudukça onların allah katındaki durumlarını keşfetmiş olacağız...
kuranı kerim bu okumanın belli bir zaman ve zemindeki bir örneğidir...
ondan da istifade ederek allahın yarattığı kainat kitabının harfleri olan olayları maddeleri öğreneceğiz ve onları birleştirip okuyacağız...
kuran bir araya toplamak okumak demek...
harfleri yanyana getirip birleştirmek kelimeleri yanyana getirip birleştirmek eylemi...
kainat kitabını okuma akılla olur...
kainatı yazan allahın allahın kelimeleri tükenmez...
denizler mürekkeb ağaçlar kalem olsa da ...
__________________ O halde yüzünü, Allah'ı bir tanıyarak dine, Allah'ın insanları üzerine yaratmış olduğu fıtratına doğrult. Allah'ın yaratışında değişiklik bulunmaz. Dosdoğru din budur. Fakat insanların çoğu bilmezler.
her zaman münazara, seminer, toplantılarda GÜNDEM olmalı ve konu gündemden sapmamalı.
Buradaki konu domuz eti yasak mı, değil mi?
Hemen gündemin belirlenmesine geçelim:
Bu sorunun cevabını aradığımız neresidir? Bu forumda bulunuş AMACIMIZA göre bunun cevabı ALLAH'tır.
Yani Allah domuz hayvanının etini yasaklamış mı, yasaklamamış mı?
Bu soru için kullanmamız gereken kaynaklar Allah'ın kitapları ve elçilerdir.
Günümüzde ELÇİ yoktur veya var ise bile çevremizde KİMSE kimseyi kabul etmediği için Kitaplara bakıyoruz.
Kuran, Allah tarafından indirilmiş SON KİTAPTIR.
Bu bilginin ŞEKSİZ ŞÜPHESİZ kabul edilmesi gerekir. Aksi takdirde konu münazaradan çıkar, PROPAGANDAya, kendi inancını, öğretilerini yaymaya, heva ve hevesi tatmin etmeye doğru kayar.
Kuran'a baktığımızda etler ile ilgili yasakların geçtiği ayetlerdeki arapça kelimenin, karşılığının BİRE BİR domuz hayvanı olmadığı yönünde bir GÖRÜŞ vardır.
Bu sebeple, bu konu bu forumda mÜNAZARA ediliyor.
tartışmaya konu olan ARAPÇA kelime aşğıdaki ayette, başka bir hayvan (maymun) ile birlikte kullanılır. Konu ayeti DOSDOĞRU çevirir ve/veya mevcut çevirilere İTİRAZ etmez isek, diğer yasaklanan etler ile birlikte geçen kelimenin DOMUZ HAYVANI olduğu konusunda artık, İTİRAZ kalmaması gerekir. Kuran ise ORTAK noktamız. Değil ise, zaten tartışma hep vardı ve var olacak.
Şimdi ilgli ayeti yazalım: Maide 60:
Kul hel unebbi-ukum bişerrin min żâlike meśûbeten ‘inda(A)llâh(i)(c) men le’anehu(A)llâhu veġadibe ‘aleyhi vece’ale minhumu-lkiradete velḣanâzîra ve’abede-ttâġût(i)(c) ulâ-ike şerrun mekânen veedallu ‘an sevâ-i-ssebîl(i)
bu ayette geçen HANAZİRA = DOMUZLAR mı demektir?
siyak ve sikaba göre?
ingilizce çevirilerde türkçeye maymun ve domuz olarak çevrilmiş kelimeler için; ape ve swine karşılıkları verilmiş.
yaygın kullanımda maymunun karşılığı = monkey, domuzun karşılığı ise = pig.
ape ve swine daha çok mecazi anlamda karşılık buluyor.
ape = 1.maymun 2. taklitçi/başkalarını taklit eden/taklit etmek/taklidini yapmak
swine = 1. pis herif 2.domuz
(almancada da bildiğim kadarı ile domuza okunuşu ile şıvayn deniyor. bu ingilizce okunuşa yakın.)
fakat şeytan onları kaydırdı eğer siz kabul etmiyorsunuz kendini bilge sanan ---------- allah ın sözünün üstüne söz söyleyerek şeytanlaştığını ben size kuran la ispatlarım ŞEYTAN BİLGEDİR...
__________________ bekir
dediğin gibi Allah'ım
aynen; yar, rab...
bu kelimeyi kasas suresinde 12. ayette okuyunca sanki yeni bir şey farketmiş gibi oldum...
allahın haram kılmasına bir örnek...
musaya süt anneleri haram kıldık...
bu haram kılma nasıl gerçekleşti...
musaya vahymi geldi bebekken...
yoksa bebek başka sütanneleri emmek istemedi hoşlanmadı da bu haram kılma öyle mi gerçekleşti...
allah bazan böyle de haram kılar...
sevgili asım abim allah bir bebeğe de vahyeder ve kuranda sizin not ettiğiniz ayet dahil çok fazla örneği vardır HARAM mahrum bırakmak demektir başka annelerin göğüslerinden o nu mahrum bıraktıkki kendi annesinin gözü aydın olsun diye domuz etinden leşten sizi mahrum bırakıyoruz burada başka bir boyut yok allah razı olsun...
__________________ bekir
dediğin gibi Allah'ım
aynen; yar, rab...
Sizin yetkiniz yok foruma yeni mesaj ekleme Sizin yetkiniz yok forumdaki mesajlara cevap verme Sizin yetkiniz yok forumda konu silme Sizin yetkiniz yok forumda konu düzenleme Sizin yetkiniz yok forumda anket açma Sizin yetkiniz yok forumda ankete cevap yazma