Şu da emredildi: Yüzünü dine bir Hanif olarak çevir. Sakın müşriklerden olma.
Yunus Suresi 105
Ben bir Hanif olarak yüzümü gökleri ve yeri yaratana döndürdüm. Müşriklerden değilim ben.
Enam Suresi 79
İbrahim ne bir Yahudi idi, ne de bir Hıristiyan. O sadece hanif bir müslümandı. O müşriklerden değildi.
Ali İmran Suresi 67
Şu da kuşkusuz ki, İbrahim başlıbaşına bir ümmetti; bir Hanif olarak Allah'ın önünde eğiliyordu. Müşriklerden değildi.
Nahl Suresi 123
De ki Allah doğrusunu söylemiştir / vaadinde sadıktır.Haydi artık Hanif olarak İbrahim'in Milleti'ne uyun! Müşriklerden değildi o.
Ali İmran Suresi 95
Allah'a ortak koşmadan, Hanifler olarak... Allah'a ortak koşan kişi, gökten düşmüş de kendisini kuşlar kapışıyor veya rüzgar onu uzak bir yere fırlatıp atıyor gibidir.
Dostum,kendin çalıp kendin oynama.Ben neyi savunduğumu çok iyi biliyorum.Ama senin bu kavgacı tavrının
sebebini bilemiyorum!İlla ki herkesle son tahlilde dalaşıp küsmek zorundamısın?Bırakta küsen sana küssün.Tanıklığını iyi yap ve
tribünlere oynama.Sakin ol.Senin "saçma" dediğin olguya ben Allahın işereti gözüyle bakıyorum,hiç olmazsa buna saygın
olsun.Kimilerinin alaycı ve hırçın tavırlarının ne manaya geldiğini forumun aklı selim düşünenleri hakkıyla
değerlendireceklerdir,bundan kuşkum yok.
Selamlar..
Sayın Dermanbeg,
Birçok konu başlığını Sabote ettiğiniz hatırlıyorum.Konular ve açılma amaçları ile hiç ilgisi olmayan "kendince
kutsal kabul ettğin" hurafeleri ortaya atıp,konuyu futursuzca farklı yönlere çekmek,üstelik uslubunca yapılmış uyarıları,
ricaları hiçe saymak,sonrasında da "Musanın yardım etmeye çalıştığı vatandaşı"gibi davranmak size hiç yakışmıyor.
Belki de yakışıyor...Bu sizin tavrınıza bağlı...
Gördüğüm kadarı ile başka bir kardeşimiz "İslam ve Sakal"konulu bir başlık açmış bile...
Eğer "Allahın işareti gözü ile bakıyorsanız" ve İlmi bir bilgiye dayandırabiliyorsanız buyrun! Yok ama ben Bozgunculuk yapacağım
diyorsanız;evet ben "kavgacıyım" ne bundan önce sizden bıkıp-usanıp giden değerli kardeşlerimize benzerim.Ne Muhliskula ne Cin'e
ne de bir başkasına.Hak ettiğiniz tarzda ve tonda cevaplarınızı alırsınız.
Tekrar ediyorum varsa deliliniz çıkın orada ispatlayın.Yoksa da daha fazla bizi meşgul etmeyin.
Burada farklı konular tartışılıyor zaten.Kıl,tüy ve benzeri değil.
Selametle...
__________________ Demek ki,gerçekten zorlukla beraber kolaylık da vardır,ŞERH-5
Ben de once sizin gibi dusundum, ama ayette "ve Kuran'i verdik" dedigi icin(iki sey var verilen yani) Kuran'i baslibasina ayri bir yapi olarak dusunuyorum. Cunku Kuran'i ayetlerden ayirmak soz konusu olamaz bildigim kadariyla..
Yanisira beyin olarak algilamamin sebebi;
7 onemli bolgemiz var bizi haram'a veya helal'e ulastiracak(yani gunah ve sevaba) ve ayrica insandan beyini cikardiginizda, kisi sifira esittir pek cok bakimdan.. Nedir o yedi bolge?
Yani beyin cozumleme yapmadan, gonderilen ne kadar essiz ve mukemmel olursa olsun, mantiken ne Allah'i ne O'na dair inanci cozumlememiz, veya kitabi okumamiz vb. mumkun degil..
Her ne kadar duyularimiz yardimci organ olarak gorev yapsa da, butun is beyindeki cozumlemeye bagli.. Yani bilinc, idrak, mukayyese, dusunme, anlama, yanlislama, dogrulama, ve eyleme gecme veya eylemden vazgecme vb. tum oluslar beyinde olup bitiyor.
Acaba yanlis mi dusunuyorum?
Sevgili Sasha sana da selam olsun!
"Seb'ul-meséni"nin Kuran'ın içinde veye Kuran'dan başka, Resul'e 7 neyin verildiğini tesbit edebilmek nerde ise imkansızdır. Bu 7 şey Kuran'n bir parçasını, bir kaç ayetini, bir veya bir kaç suresini içeriyorsa bu abes olur. Kuran dışı ise bunlar nedir?
"ve"lerin de çeşitleri vardır. Bunlardan biri de tefsiriyye "ve"leridir. "Yani" anlamına kendinden öncekini açıklıyor. Bunlar Kuran'da çok fazla dırlar. Bazan iki şey değil dört şey de aynı şey olabiliyor. Mesela:
Musa'ya Kitab'ı ve Furkan'ı verdik. 2/35
Beni İsrail'e Kitap ve Hikmet ve Nübüvvet verdik. 45/16
Ve olgunluğa varınca ona hikmet ve ilim verdik. 12/22
Ve İbrahim'in Âline Kitap ve Hikmet'i verdik. 4/54
Ve O'na Kitab'ı, ve Hikmet'i ve Tevrat'ı ve İncil'i öğretiyor. 3/48
Sana Kitab'ı ve Hikmet'i ve Tevrat'ı ve İncil'i öğrettim. 5/110
ayeti buraya taşıyorum...Belki sevgili Sashanın da yardımı ile..
Bir "açılım" -son günlerin moda deyimi ile- gerçekleştirebiliriz...
57 / HADÎD - 12
Yevme terel mû’minîne vel mû’minâti yes’â nûruhum beyne eydîhim
ve bi eymânihim buşrâkumul yevme cennâtun tecrî min tahtihel enhâru hâlidîne fîhâ,
zâlike huvel fevzul azîm
Burada yaşar Nuri hocanın ve M.Esedin mealleri arasında kararsız kaldım.
Gün olur, mümin erkeklerle mümin kadınları, ışıkları önlerinde ve sağ yanlarında koşar görürsün. Şöyle denilir:
"Bugün size, altlarından ırmaklar akan cennetler müjdeleniyor. Sürekli kalıcısınız içlerinde."
İşte büyük başarının ta kendisidir bu.(YNO)
Bütün mümin erkekleri ve mümin kadınları önlerinde ve sağ taraflarında hızla yayılan ışık dalgalarıyla göreceğin Gün,
(o Gün onlar şu hitapla karşılanacaklar:) "Bugün size bir müjde (var);
içinden ırmaklar akan, mesken edineceğiniz bahçeler! Bu, en büyük başarıdır!"(m.esed)
Ben burada ki SAĞ ÖN LOB kast edildiğini "tahmin" ediyorum...
Belki değerli Sasha bu konuda yorum getirebilir?
Elbette bu teklifim tüm akıl sahibleri / Ululelbab ve Ulilebsar için geçerli...
sevgiler...
metehan
__________________ Demek ki,gerçekten zorlukla beraber kolaylık da vardır,ŞERH-5
Kendimce bu ayetlere getirdigim yorum(yanlis olma payi saklidir);
Her iki meali de gecerli saysak bile;
Allah bizleri yaratirken, kesin ve gercek simetri vermemistir.Gercek ve kesin simetri mukemmelliktir. Evrende de kesin ve gercek simetri yoktur. (Cunku mukemmel olan yalnizca Allah'tir) Altin oran dahi bucukludur. Kesin degildir.
Biz evdendeki uyumu simetri olarak algilariz, halbuki kesin ve gercek simetri degildir.
Bu nedenle tamamen, beyindeki sag lob'a baglayamayiz(en azindan simdilik) ayeti.. Cunku beynin islevini saglayan, sag ve de sol lobda da ayni anda bulunan 5 ana lob...
Sag organlar, sol organlara nazaran cogunluk degiskenlik gosterir islev veya bicim, boyut anlaminda.. (gozler, kulaklar, eller, ayaklar vb)
Ama komutu veren, tek parca(sag sol olmaksizin) beyindir. Cozumlemeyi yapmistir, bitirmistir.Is eyleme kalmistir.
Dunya genelindeki insanlara bakarsaniz sayet, ezici cogunlugu sag tarafini kullanir. Sag kulak veya sag el onceligi gibi..
Basit bir telefon konusmasi denemesi yaparsaniz sayet, sag kulagin daha direk ve net algiladigini gorursunuz. Sol kulakla veya sol elle konstrasyon her zaman daha zayiftir, saga gore..
Sag elle bilek guresini , sol ele nazaran daha cabuk bir sekilde yaparsiniz mesela.. Veya cok agir iki karpuzu kol altiniza koydugunuzda, sag tarafla daha iyi kavrarsiniz ama sol taraf tam konsantre olmaz.
Dikkat ederseniz, Allah, Tur daginda da sagdan seslenmistir.Soldan degil. Burada ciddi bir, sag kavramina vurgu vardir Kuran'da..
Oysa Nur/35 suresinde, Allah bize bir kandil benzetmesinden bahseder. Ki bu bir isiga denk gelmektedir. Bu isigi, Allah diledigine verir.
Bu sebeple o gunde, bu inanmislar sag taraflarinda bir isik(belki nur) oldugu halde gorulur.
diyebilirim.
__________________ sana iyi görünen bir başkasının kötüsüyse ona "gerçek" değil “düşün” denir. gerçekler değişmez ama düşün değişkendir.
Şimdi konuyu Şükr ve Salat gibi kavramlara bağlamadan olmaz.
Bu arada ben bir Solak olarak konun bu kısmıyla hiç ilgisi olmadığını söyleyebilirim.
Olayın maddi den ziyade manevi yönü daha dikkat çekmekte.
Işık ve ya Nur kısmıda daha çok Teşbih/Müteşabih boyutta anlatım olup birden çok manayı barındırmakta elbet.
sevgili sasha, aslında Levh-i mahfuzu beyin ile ilintilemeni çok beğenmiştim.Ancak orada uyumsuz olan
Levhi mahfuzun Tekil olması ve Allahın indinde olması...
Aşağıdaki alıntı..Bilimsel bir makaledir ve yukarıda Linkten taşınmıştır.Şimdi üzerinde düşüncelerimi kırmızı ile
işaretlemek istiyorum.Genelde Bilim Adamları DİNİ açıdan bakmadıkları için bir de bizim Gözümüzle DİNE Uyumlu
kısımlarına bakalım;
Sağ Lob ,Güzelliğe ve sevgiye duyarlıdır. Çocuk doğduğu zaman sağ lob işlemektedir, sol lob işlemez.
İslam da Bebeklerin "Günahsız" doğduğu Tezi
Sonra, dışarıdan aldığı bilgilerle sol lob da işlemeye başlar. Aileden, toplumdan, okuldan
öğrendikleriyle sol lob giderek daha çok aktive olur, enerji sağ lobdan sol loba kayar.
Eğitim sistemleri tamamen bundan ibarettir; sol lobu destekleyip sağ lobu yok etme çabasıdır.
Yedi ile ondört yaşları arasında Bu yaşlar İslami olarak bazı sorumlulukların yüklendiği yaşlardır
bu başarılır ve çocuk bir vatandaş haline gelir. Disiplini,
dili, mantığı, düz yazıyı öğrenir.
Okulda rekabet etmeye başlar, egoist olur. Güce, paraya ilgisi giderek artar ve daha da güçlü
olabilmek için nasıl daha iyi eğitim alacağını düşünür, planlar yapar. Ve tabii ki çevresi de
onu destekler. Bu koşullarda sağ lob ancak uykudayken işler, bazen de uyuşturucu alındığında.
Batı’da uyuşturucunun bu kadar ilgi görmesinin tek nedeni eğitim sisteminin sağ lobu tamamen yok
etmeyi başarmış olmasıdır.
Çünkü, Batı fazla eğitilmiştir, yani bir tarafa yüklenmiş, aşırıya kaçmıştır. Uyuşturucunun
çekiciliği, anında vites değiştirmesinden kaynaklanır. Enerji, sol lobdan sağ loba geçer ve
sahte bir mutluluk, coşku, rahatlama hali yaratır.
Zihin o denli aşırı bir uca itilmiştir ki duygusal yoksunluktan kaynaklanan bir isyan ihtiyacı
doğmuştur ve insanlar; sevginin, şiirin, doğanın ve ruha gerçek doyumu veren güzelliklerin
eksikliğini uyuşturucu ile gidermeye çalışırlar.
İnsanlık bu kadar keyifsiz ve coşkusuz yaşamaya daha ne kadar devam edebilir ki?Özellikle Allah inancı
olmadan Durum ortada değil mi? Yetişkinler de mutsuz, çocuklar da. Bir şeylerin değiştirilme zamanı çoktan
gelmedi mi? Evet Bu bizimde Çağrımız
Sağ lobun işlemesine bu kadar karşı olan eğitim sistemi sizce böyle mi kalmalı? İblisin Sistemi
Çocuklara zihinlerinin iki lobunu da kullanmaları öğretilirse sorun çözülür. SALAT ÖĞRETİLMELİ
Hesap yapmaları gerektiğinde, yani ticarette ve iş yaşamında sol lob ne kadar gerekliyse hayatın tadını çıkarmak
ve mutlu olmak için de sağ lob o kadar gereklidir. Sağ lob nihaidir,İşte Nihai olduğu Ayetlede işaret
ediliyor sol lob ise bir araç.Dünya hayatı Sol Lob Nihai olan ise Ahiret inancı ve İman
Sol lobun, sağ loba hizmet etmesi gerekir.EVET SALAT ŞART Amaç, mutlu olmaksa en önemli koşullardan
biri budur.
Sizin yetkiniz yok foruma yeni mesaj ekleme Sizin yetkiniz yok forumdaki mesajlara cevap verme Sizin yetkiniz yok forumda konu silme Sizin yetkiniz yok forumda konu düzenleme Sizin yetkiniz yok forumda anket açma Sizin yetkiniz yok forumda ankete cevap yazma