Şu da emredildi: Yüzünü dine bir Hanif olarak çevir. Sakın müşriklerden olma.
Yunus Suresi 105
Ben bir Hanif olarak yüzümü gökleri ve yeri yaratana döndürdüm. Müşriklerden değilim ben.
Enam Suresi 79
İbrahim ne bir Yahudi idi, ne de bir Hıristiyan. O sadece hanif bir müslümandı. O müşriklerden değildi.
Ali İmran Suresi 67
Şu da kuşkusuz ki, İbrahim başlıbaşına bir ümmetti; bir Hanif olarak Allah'ın önünde eğiliyordu. Müşriklerden değildi.
Nahl Suresi 123
De ki Allah doğrusunu söylemiştir / vaadinde sadıktır.Haydi artık Hanif olarak İbrahim'in Milleti'ne uyun! Müşriklerden değildi o.
Ali İmran Suresi 95
Allah'a ortak koşmadan, Hanifler olarak... Allah'a ortak koşan kişi, gökten düşmüş de kendisini kuşlar kapışıyor veya rüzgar onu uzak bir yere fırlatıp atıyor gibidir.
"hadi L...sen iyice oku.bana oku demeye hakkın yok...kör adam sende."
İşte seviyeniz ve üslubunuz bu.Kem söz sahibine aittir.kopyala yapıştır yapacağına,yazılanları oku da cevap ver.Sana cevabımı ise Hasan Hüseyin versin:
ekilir ekin geliriz
ezilir un geliriz
bir gider bin geliriz
beni vurmak kurtuluş mu
kör olasın demiyorum
kör olma da
gör beni
__________________ ''Eğer biz bu Kur'anı bir dağın üzerine indirseydik,kesinlikle onun,Allah korkusuyla baş eğerek parça parça olduğunu görürdün..''Haşr:21
Bu kavram doğrudan kadınların "başlarını" örtmeleri ile ilgilidir.
"Mümin kadınlara da söyle, bakışlarını sakınsınlar, ırzlarını ve namuslarını korusunlar. Görünmesi zarurî olan yerler dışında cinsel cazibelerini sergilemek için açılıp saçılmasınlar. Başörtülerini yakalarının üzerine salsınlar." (Nur; 24/31)
Bu tür ayetlerin o günkü Medine'de yaşanan "yürürlükteki duruma" cevap olarak geldiği unutulmamalıdır.
Demek ki o günkü toplumda; 1- Bakışlarını sakınmayan, 2- Irz ve namuslarını korumayan, 3- Görünmesi zarurî olan yerler dışındaki yerlerini de cinsel cazibelerini sergilemek için açıp saçan, 4- Başörtülerini yakalarının üzerine salmayan bir takım kadınlar vardır. Ayet "mümin" kadınlara bunlar gibi olmamaları çağrısında bulunuyor.
İlk üçü anlaşılabilir olduğu için dördüncüsünden başlayalım.
Ayette "başörtülerini" diye çevirdiğimiz "humuruhinne" kelimesi HAMR kökünden gelir ve tam anlamıyla "başörtüsü" manasına gelir.
Evliya,
İletin haddinden fazla uzun. Dolayısıyla üzerinde durulacak iddaların sayıca haddinden fazla çok. O halde en iyisi en baştan almak ve adım adım gitmek.
Örneğin şu ırzlarını ve namuslarını korusunlar ifadesinden başlayalım.
yagudne min ebsar ihinne ve yahfuzne furûc ehünne (24:31)
Lütfen Arapça metne bakın; sizin iffet dediğiniz kelimenin karşılığı orada "furûc"dur.
FURÛC, "ferc"in çoğuludur; "cinsiyet organı" demektir, iffet değil. Kanıt için lütfen 77:9; 50:6; 23:6 ve 70:30'a bakın. Ayrıca şu sözde "hadis"in tercümesine bi göz atın; "ferc"in orda da geçtiğini ve cinsiyet organı anlamına geldiğini göreceksiniz:
Peygamber efendimiz (S.A.V.) "istinca"dan yani küçük ihtiyacını giderdikten sonra "Acaba üzerim ıslandı mı?" diye vesvese edenler için şöyle buyurmuştur:
İstincayı bitirince elini duvara yahut toprağa sürer, sonra su ile yıkar. Böylece hiç koku kalmaz. Küçük abdest esnasında 'Allah'ım kalbimi nifaktan temizle, "ferc"imi fuhuştan koru!' demelidir."
Allah'ın sözlerinin nasıl çarpıtıldığına dikkatinizi çekmeye çalışıyorum. Lütfen araştırın (17:36) da öyle tavır alın; çarpık meallere kanıverip "Allah kadın-erkek ayrımı yapıyor!" demeyin.
Anlaşılıyor ki bu ayetlerin ilk muhatapları olan Araplar geniş ve uzun giysiler edinemiyecek kadar yoksulmuş. Ve don giymiyorlarmış (Medeniyet-i İslamiye Tarihi. Ter. Zeki Mağamız. Dersaadet. 1330. C 5, S 133).
İşte 24:30-31'deki uyarının gerekçesi bu.
Cinsiyet organları görünüyormuş. Özellikle rüku ve secde sırasında. "Birbirlerinin oralarına dik dik bakmasınlar!" deniyor önce.
Ve hemen ardından "Cinsiyet organlarını saklasınlar!" uyarısı geliyor. Hem erkekler hem de kadınlar için. Özellikle kadınlara reva görülen bir sınırlama, sıkıntı ve zulüm söz konusu değil.
Katılma Tarihi: 11 temmuz 2006 Yer: Turkiye Gönderilenler: 16
Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
hasan yaşıyorsun ha...Allah öldürmeyince yaşamak ve karıştırmak zorundasın...eline ne geçti hasan kaçtane örtü çıkardın başarı orantın nedir?...bi sır burda örtüsüzlüğü sevenler dilerim sahtekarlık yapmazlar.yani evlenmek konusunda örtüsüz müslüman ve hanif çok zor olsa gerek...zaten bir çoğu baya bi dardaymışlar zan falan demeyin ha .bunlar forumda yaşanan gerçekler...delilmi....sizsiniz yahuu..biride seviyeden bahs etmiş seviyenin ne demek olduğunu biliyormu acaba...
__________________ "... Biz Kitap'ta hiçbir şeyi noksan bırakmadık, sonra onlar Rablerine toplanacaklardır." (Enam Suresi, 38)
Hasan kuran dışı bir ithamda bulunmuşsun hz peygamberden...
hasan'dan
Peygamber efendimiz (S.A.V.) "istinca"dan yani küçük ihtiyacını giderdikten sonra "Acaba üzerim ıslandı mı?" diye vesvese edenler için şöyle buyurmuştur:
hanif dostlar bu huyunu biliyorlarmı ? bu forumda tek kaynak kuran unutma..bu arada sanki o dönemi yaşamış gibisin ne ayaksın ?
__________________ "... Biz Kitap'ta hiçbir şeyi noksan bırakmadık, sonra onlar Rablerine toplanacaklardır." (Enam Suresi, 38)
Katılma Tarihi: 16 haziran 2006 Gönderilenler: 751
sayın hasan akçay hocam
yorumlarınızı ve açıklamalarınızı özlediğimi söylemek
istiyorum. eğer vakit ayırmak sizi üzmeyecekse
mirasla ilgili ayetlerin sizden meal ve tefsirini
okumayı çok isterdim.
"biride seviyeden bahs etmiş seviyenin ne demek olduğunu biliyormu acaba..."
Bilmiyorsam anlat kibir budalası.Benim seviyem senin yükseklik zannettiğin alçaymayla her zaman ters orantlıdır.
Hasanın hadis aktarmasına fit olmuşsun.Orada Hasanın anlattığı hadis değil,ferc kelimesinin kullanışıyla ilgili bir örnektir.Buna hadis demeyip gelenekten bir örnek deseydi,bu sefer de hadis demekten gocunuyor diyecektiniz.
Kuran indiği toplumun dilini kullandı.Elbetteki bir kelimenin anlamını doğru tahlil etmek için bu tür veriler kullanılabilir.Eleştirin ise seviyeni göstermek açısından ilginç vesselam.
__________________ ''Eğer biz bu Kur'anı bir dağın üzerine indirseydik,kesinlikle onun,Allah korkusuyla baş eğerek parça parça olduğunu görürdün..''Haşr:21
Herkes sizin lisanınızı konuşmak ve anlamak zorunda değil....zaten öyle derdinizde yok..sizin yaptığınız tek şey var her ne kadar kayda değer fikirler olsada..sanal mücahidlik yaparsınız.dediklerimi herkes üzerine almasın sadece örtü düşmanlarına yazdıklarım.diycekler biz düşman değiliz sonra vb vb ler gelecek..aslında siz varya bir numaralı örtücüsünüz neleri örtüyorsunuz buralarda.bence siz önce çıkarın örtüleri herkesin faydasına olur.
Hasan kuran dışı bir ithamda bulunmuşsun hz peygamberden...
hasan'dan
hanif dostlar bu huyunu biliyorlarmı ? bu forumda tek kaynak kuran unutma..bu arada sanki o dönemi yaşamış gibisin ne ayaksın ?
Selam,
Bu forumda tek kaynak Kur'an değil.Değil malesef değil,arzumuz Kur'an merkezli düşünenlerin toplandağı mekan olması yoksa elbette birilerinin düşünceleri bu forumun yapısını anlatmaz.Kur'andaki bir hükmü örtmeye çalışmadığı müddetçe,güzel,içtitretici örneklerin sunulduğu sözlerin hiçbir zaman yazılmasına karşı değilim.Birisi hadis desin diğeri falancanın sözü desin hiç önemli değil faydalanıp öğüt alabiliyorsan bakış açını geliştirebiliyorsa ne güzel.Okuyucu,araştırıcı olmak güzel de her okuduğuna iman etmek tehlikeli.
Sizin yetkiniz yok foruma yeni mesaj ekleme Sizin yetkiniz yok forumdaki mesajlara cevap verme Sizin yetkiniz yok forumda konu silme Sizin yetkiniz yok forumda konu düzenleme Sizin yetkiniz yok forumda anket açma Sizin yetkiniz yok forumda ankete cevap yazma