Şu da emredildi: Yüzünü dine bir Hanif olarak çevir. Sakın müşriklerden olma.
Yunus Suresi 105
Ben bir Hanif olarak yüzümü gökleri ve yeri yaratana döndürdüm. Müşriklerden değilim ben.
Enam Suresi 79
İbrahim ne bir Yahudi idi, ne de bir Hıristiyan. O sadece hanif bir müslümandı. O müşriklerden değildi.
Ali İmran Suresi 67
Şu da kuşkusuz ki, İbrahim başlıbaşına bir ümmetti; bir Hanif olarak Allah'ın önünde eğiliyordu. Müşriklerden değildi.
Nahl Suresi 123
De ki Allah doğrusunu söylemiştir / vaadinde sadıktır.Haydi artık Hanif olarak İbrahim'in Milleti'ne uyun! Müşriklerden değildi o.
Ali İmran Suresi 95
Allah'a ortak koşmadan, Hanifler olarak... Allah'a ortak koşan kişi, gökten düşmüş de kendisini kuşlar kapışıyor veya rüzgar onu uzak bir yere fırlatıp atıyor gibidir.
Kuran'da konuşanın Hz.Cebrail oluğunu düşünüyorum...Diğer yandan insanlara ise hz.Muhammed eliyle geldiği hepimizce malum...Eğer elimizdeki Kuran (ilk geldiği süre hariç) hz.Muhammed dışında diğer beşerlerin isteğiyle şekillenmemişse ya da erkek duygu ve düşüncesine göre ekleme yapılmamışsa Kuranı konuşturanın tamamen Cebrail olduğu düşüncesi ağırlık basar...."biz" zamirinin kullanılması orada çokluk olduğunu gösterir...Yani tabiatı yöneten tüm varlıklar...Allah ise hz.Cebraili,Hz.Muhammedi,beni,seni yöneten asıl güçtür...Konuşturan da odur...Ben böyle düşünüyorum doğrusunu Allah bilir....
Ama dier yandan Kuran'da erkek diliyle hitap biçimleri insanı acaba bu Kuranı ayrı biçimlendirdiler mi düşüncesiine iter...Beni itti...Bir ayette sizi tek bir nefsten yaratan diyerek insanların kadın erkek hep aynı düşünce ve duyguya sahip olduğunu söylerken diğer yandan kadınlara,oğullara ...gibi maddesel düşkünlüğü vurgulayıp sanki erkek duygu ve düşüncesinin birinci planda olduğu durumunu ortaya çıkarıyor...sanki erkek nefsi daha hassas daha dikkate değer düşüncesi oluşuyor...Ayetler arasında bir dengesizlik mevcut gibi geldi bana...Bu da bende Kuranı Keirmi çevirenlerin ille de bir şey katmadan bize ilahi kitabı sunamayacakları düşüncesini oluşturdu...Bilaks Allahın yarattığı fıtratta denge sözkonusudur...
Birşey daha söyleyecem çeşitli İslami cihad örgütleri canla başla çalışmalarına rağmen hala insan alemindeki gücünü elde edememesi ortada bir yanlış İslam anlayışı olduğunu ıspatlıyor gibi geliyor bana...Radikal İslami grupların cihad yolunda Kurana uyarak mücadele etmelerine rağmen yine de yıllarca güclü olamamalarının sebebi ortada kayıp birşeyler olduğunu,sanki birşeylerin gizlendiğini,insanların doğru diye başka yollarla mücadele ettiğini gösteriyor bana...Kardeşler kaybedilen bir hazine var ama İslam alemi ya onu bulamıyor ya da buldu sanıp o yolda ilerliyor...Velhasılı kelam Yaratıcıdan gelen bir Kanun var ama o elimizde değil...Kaybedildi..Ama gaybda değil..Burnumuzun dibindedir..Fıtrat onu bulur düşüncesindeyim....
cebrail olabilir ama ondan ziyade sanki bi dostu arkadaşı gibi biri konuşan öyle değilmi önyargısız bi okuyun kuranı.
Biz vahiyle direk iritbata geçme şansını bulamadığımız için ordaki konuşanların da mahiyetini tam olarak bilemyiz...Önemli olan ne dendiğidir...
Benim düşüncelerim henüz başlangıçta olabilir ben de Kuran'ı her okuyuşumda farklı şeyler farkediyorum üstelik Kuran'ı günümüze getirenlerden şüphelenerek...Çünkü içinde bazı ayetler ham duruyor bazıları da ona muhalif...BU işte bir iş var...Ya bir erkeğin nefsi değmiş ya da tercümede bir pürüz var...
şimdiye kadar hadislerdeki akla mantığa vicdana aykırı görünenleri çok rahat eleyebiliyordum ama ayetlere gelince kalıyordum...
bu psikolojik bir duvardı sanki...
ama niye ...
aklıma mantığıma adalete evrensel değerlere aykırı olduğunu göre göre nasıl hala onu kabul edip savunabiliyordum...
bunu yapabilmem için çok iyi bir ön şartlanmaya tabi tutulmam gerekiyordu...
sanırım bu çok başarılı bir şekilde bende çalışmıştı...
artık bu psikolojik duvarı da yıkmanın zamanı geldi sanırım...
kuranda incil tevrat zebur gibidir...
onlarda hadisler gibidir...
doğru olanı adil olanı güzel olanı evrensel değerlere uyanı alınmalı uymayanı ayıklanmalıdır...
yanlış olan bir şeyi allah dahi emretse yapılmamalıdır...
__________________ O halde yüzünü, Allah'ı bir tanıyarak dine, Allah'ın insanları üzerine yaratmış olduğu fıtratına doğrult. Allah'ın yaratışında değişiklik bulunmaz. Dosdoğru din budur. Fakat insanların çoğu bilmezler.
asım kardeşim seni tebrik ediyorum ama sen çizgini direk belli etmişin ben senin gibi düşünmeden önce bi şans daha kendime kurana vermek istiyorum belki ben yanılıyorum diye düşünmek istiyorum ama forumda olsun normal hayatımda olsun düşüncelerimi haksız çıkaracak sonuçlara ulaşamıyorum bende istiyorum cennet sonsuz yaşam kötüler için cehennem felan kim istemez ama buna canı gönülden inanmak istiyorum kanıtları bulmak istiyorum çok şey istiyorum ama herkes bu tip şeyleri ister kimi modomod kabul eder kimi araştırır kabul eder kimi araştırır onların tabiriyle yoldan sapar (gerçi gene iyidir ama yoldan saptınmı kötüsündür diğer dine mensup olanlarda kötüdür (dost edinmeyin) tarzındaki ayeti hatırlayınvb..)
benim anladığım o ayette yanlış olan bir şey emredilmiyor zaten...
doğru bir amaç uğruna savaşmak gerektiğinde bundan kaçınılmaması gerekir...
savaş öyle hoşlanılacak bir şey değildir kimse onu seve seve yapamaz...
ama haksızlığı önlemek adaleti sağlamak için hoşlanmasakta savaşa hazır olmalıyız...
ama allah emretti diye bir çocuk öldürülemez intihar saldırısı masumların arasına dalınarak yapılamaz gibi benim demek istediğim...
nasıl bazı hadislere sahih yahut zayıf mevzu diyorsak sanırım bundan sonra bazı ayetlere de sahih yada sahih olmayan denilmesi gerekecek...
bunda da kriter akıl mantık vicdan evrensel değerler olacak...
__________________ O halde yüzünü, Allah'ı bir tanıyarak dine, Allah'ın insanları üzerine yaratmış olduğu fıtratına doğrult. Allah'ın yaratışında değişiklik bulunmaz. Dosdoğru din budur. Fakat insanların çoğu bilmezler.
bu ve benzer iddialarla ortaya çıkan arkadaşlara bir sorum olacak..
kuranı yeterince vede önyargısız okuduğunuzdan eminmisiniz...
şunu farkettimki önyargısız okudum diyenlerin farkında olmadan ayetleri eski atalarından öğrendikleri kalıpla okuyup anlamaya çalıştıklarını gördüm...ve bunun sonucuda bir çok çelişki vede kafa karışıklığı...bunu size ispat etmek isterim inşaallah..
lütfen konuyla ilgili olan arkadaşlarım bana..nahl suresi 71. ayetten kısaca ne anladıklarını bi yazsınlar...bakalım ortaya neler çıkacak,gerçekten ön yargısız vede yeterince kuran incelenmişmi...sonra devam edelim
kuranı önyargısız senelerdir okuyorum sadece aklıma takılan ve söylemekten çekindiğim( cehennem kafir olma vs.) şeyleri dile getiremedim ama çevremi müslümanları insanları izledikten sonra daha net fikirler oluşmaya başladı. ve bunları dile getirmek eğer yanlışsam düzeltilecek bi durumum varsa bir umutla foruma yazdım amacım üzüm yemek ama içimdeki fikirleri de özgürce sunmak içimde hiç şek ve şüphe kalmayacak şekile sokmak istiyorum.
Allah, sizi yarattı. Sonra sizi öldürecek. İçinizden kimileri de, bilgili olduktan sonra hiçbir şeyi bilmesin diye ömrünün en düşkün çağına ulaştırılır. Şüphesiz Allah hakkıyla bilendir, (her şeye) hakkıyla gücü yetendir.
Ve Allah, rızık bakımından bir kısmınızı, bir kısmınızdan üstün etmiştir. Geçimi üstün olanlar, rızıklarını, elleri altında bulunanlara verip onları da geçim bakımından kendilerine eşit etmezler, Allah'ın nîmetini bile bile inkâr mı ederler?
Allah, size kendi cinsinizden eşler var etti. Eşlerinizden de oğullar ve torunlar verdi ve sizi temiz şeylerden rızıklandırdı. Öyleyken onlar batıla inanıyorlar da Allah’ın nimetini inkâr mı ediyorlar?
Allah’ı bırakıp da, kendilerine göklerden ve yerden hiçbir rızık sağlayamayan ve buna gücü de yetmeyen şeylere tapıyorlar.
Artık Allah’a (şanına uymayan) benzetmeler yapmaya kalkmayın. Çünkü Allah bilir, siz bilmezsiniz.
nahl 71 in manasını istemişsin sanki sınava tabi tutar gibi meal açık değilmi kimini üstün kılmışız diyor üstün kılınan kendinden aşağıda olana yardım etmeli etmeyen onaverilen şeyleri kendinden bilir de Allahtan bilmez manasında bunla neyi murad ettin anlamadım.
şimdi sen açıkla asıl mana nedir? ve burdan nereye varmaya çalışıyorsun?
Sizin yetkiniz yok foruma yeni mesaj ekleme Sizin yetkiniz yok forumdaki mesajlara cevap verme Sizin yetkiniz yok forumda konu silme Sizin yetkiniz yok forumda konu düzenleme Sizin yetkiniz yok forumda anket açma Sizin yetkiniz yok forumda ankete cevap yazma