Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
|
|
|
Merhaba.
Bu arada
su dört soruyu cevaplamak suretiyle
bir özet yapmaya calisayim.
1.SADUKÂT mehirler midir?
2.Baska kadinlarin ikiseri, üceri, dörderi "yetimci"lere verilen bir rüsvet midir?
3.Nikahlayin ne demek?
4.Yeminleriniz kime sahipse onlarin 2, 3, 4'erini nikahlamanizda neden sakinca yok?
*
SADUKÂT mehir olamaz. Cünkü mehir kadinin, esine sunacaklari neler ise onlara karsilik verilir, sadukât ise karsiliksiz.
Tipki arinin bal vermesi gibi.
Arilar kaya girintilerine, agac kovuklarina, kovanlara bal yapar. Insanlar onu yerler. Arilar karsiliksiz yapar bunu. "Ben buralara bal yapayim da insanlar bana karsiligini versin!" demez.
Allah'in buyrugu:
Kadinlara
onlarin kendi sadukâtini
NIHLATEN, karsiliksiz olarak
verin.
Bakin
eger
sadukât mehir olsaydi
zevceniz olmasini istediginiz kadina
"Evimin hanimi olup ihtiyaclarimi karsila!" demiyecektiniz;
"Yalinizligimi paylas!" demiyecektiniz;
"Bana cocuk dogur!" demiyecektiniz.
Mümkün mü?
O kadinlarin sadukâti emaneten sizdedir. Simdi sahiplerine geri veriyorsunuz. Elbet karsilik beklemeye hakkiniz yok.
Kadinlar
siz onlara
kendi mallarini iade ediyorsunuz diye
size neden bedel ödesinler ki!
"Ama ben emaneti iyi sakladim, yatirim yapip batirmadim, hak yemedim, yitirmedim..." gibi bahanelerle karsilik beklerseniz Allah'a asi olursunuz.
MEHIR hibe de degildir. Cünkü hibe herkese verilir; mehir ise yalnizca es alinan kadina.
Arti Allah, "sadukâtihinn"in gectigi ayette evlenin demiyor. O'nun tek söyledigi, kadinlara sadukâtini verin.
Evlenin yok,
bosanin yok,
pazara götürün yok.
Allah'in o dedigine razi olmayip "Evlenin demiyor ama demek istiyor!" iddiasiyla Allah'in sözünü agzindan kapanlar en hafif deyimiyle hadlerini asarlar ve böyle böyle kendi kur'ânlarini yazarlar.
Alin basiniza carpin o cakma kur'âni.
*
Allah'in inanan erkeklerin korumalari altindaki yetimelerle evlenmelerini* önlemek icin "Onlarin yerine baska kadinlarin ikiseri, üceri, dörderi ile evlenin!" dedigi de kocaman bir yalan.
Cünkü Allah rüsvet vermez. Bir erkegin yetimeleriyle evlenmesi kötüyse Allah onu kötü ilan eder ve yasaklar. Bakin yasaklamis (Ayet 6):
Yetimleri, onlar evlenme yasina erene kadar, sinayin. Kendilerini olgun gördüklerinize mallarini verin; büyüverirler diye hizla yemeyin...
Bu kadar acik ve net.
Yetimleriniz yasina erdiginde onlara mallarini derhal iade edeceksiniz ve kendilerini derhal özgür birakacaksiniz. Bir gün bile tutamazsiniz.
Artik ekonomik olarak ta özgür onlar. Size mecbur degiller. Niye size varsinlar? Her biri kime asik olursa ona varir. Bundan size ne? Ve sizin baska kadinlarla evlenmenizden onlara ne?
*
Nikahlayin "nkh"nin okunusuna göre ya
kendinize nikahlayin anlamina gelir (inkihû) ya da
baskalarina nikahlayin (enkihû).
Dogru anlam ve dolayisiyla dogru kiraat ayetlerdeki anlam örgüsünden belli olur. Biz iste onu ortaya cikarmaya calisiyoruz. Imani icten olan her müslümanin yapmasi gereken o.
*
Yeminleriniz kime sahipse onlar malsiz mülksüz, pes parasiz garibandir. Devlete bas vurup "Vallahi ben onlara iyi bakacagim!" diye yemin edip yüklenme belgeleri imzalamissiniz.
Oysa yetimeleriniz mal sahibidir. Onlarin ikisi, ücü, dördü, besi... ayni anda size gelip "Malimi geri ver ve bir babalik daha yapip beni evlendir!" derse o kadar mali bir anda denklestirmeniz mümkün olmayabilir. Eksik mal verip adaletsizlik edersiniz.
Yeminleriniz kime sahipse onlarin ikiserini, ücerini, dörderini, beserini, altisarini... evlendirmeniz sizin onlara mallarini aktarmanizi gerektirmez cünkü mallari yok. Adaletsizlik onun icin söz konusu degil.
Sevgi ile,
Hasan Akcay
Eğer öksüz kızlarla evlendiğinizde onlara karşı adaletli davranamamaktan korkarsanız, hoşunuza giden diğer kadınlardan iki, üç ve dörde kadar evlenebilirsiniz. Eğer adaleti gözetmemekten korkarsanız, o zaman bir tane ile veya elinizin altındakiyle (sahip olduğunuz câriye ile) yetinin. Doğruluktan ayrılmamak için bu daha elverişlidir.
Elmalili 2:
Eğer yetimlerin haklarını gözetemeyeceğinizden korkarsanız, size helal edilen kadınlardan ikişer, üçer, dörder nikahlayın ve eğer bu takdirde adaletli davranamayacağınızdan korkarsanız, o zaman bir kadın ile veya sahibi bulunduğunuz cariye ile yetinin. Bu, azmamanız, haksızlık yapmamanız için daha elverişlidir.
__________________ hasanakcay.net
allahindini.net
|