Şu da emredildi: Yüzünü dine bir Hanif olarak çevir. Sakın müşriklerden olma.
Yunus Suresi 105
Ben bir Hanif olarak yüzümü gökleri ve yeri yaratana döndürdüm. Müşriklerden değilim ben.
Enam Suresi 79
İbrahim ne bir Yahudi idi, ne de bir Hıristiyan. O sadece hanif bir müslümandı. O müşriklerden değildi.
Ali İmran Suresi 67
Şu da kuşkusuz ki, İbrahim başlıbaşına bir ümmetti; bir Hanif olarak Allah'ın önünde eğiliyordu. Müşriklerden değildi.
Nahl Suresi 123
De ki Allah doğrusunu söylemiştir / vaadinde sadıktır.Haydi artık Hanif olarak İbrahim'in Milleti'ne uyun! Müşriklerden değildi o.
Ali İmran Suresi 95
Allah'a ortak koşmadan, Hanifler olarak... Allah'a ortak koşan kişi, gökten düşmüş de kendisini kuşlar kapışıyor veya rüzgar onu uzak bir yere fırlatıp atıyor gibidir.
Efrayim,
Sevgili dostlar,
ENAM suresinde,peygamberimize ilk müslümanlardan olduğu
söyleniyor.Diğer önceki peygamberin de,müslüman
olduklarını ayetlerden biliyoruz.
Burada 'meal' hatası mı var veya bilemediğimiz bir konu
mu ? Katkılarınızı beklerim.
Sevgi ile,
Selam Sevgili Efrayim,
Burada sözü edilen elbetteki " ilk " müslüman demek
değildir." Önde gelen" yani " önder", " lider"
anlamındadır, Allah u alem.
Muhabbetle
__________________ Andolsun, size öyle bir kitap indirdik ki sizin bütün şeref ve şanınız ondadır. Hâlâ aklınızı kullanmayacak mısınız? ENBİYA 10
“Müslümanların ilki olmak” sadece peygamberler, kendisine doğrudan Allah tarafından kitap/vahy/ayet verilen kişiler için geçerli bir husustur. Kuran bütünlüğü incelendiğinde bu ortaya çıkacaktır.
Mühacir ve ensardan öne geçenler, ilkler... (9/100)
İlk inanan olmak, ilk müslüman olmak, müslümanların ilki olmak, ilklerden olmak... nasibi olan, hak eden, Allah'ın dilediği her kes ilk müslüman, diğer bir deyişle, ilklerden, ilk müslümanlardan olabilir.
İsrail oğullarına; "yanınızdakini tasdik eden indirdiğimize iman edin de onu inkar edenlerin ilki/ilk kafirleri olmayın!" (2/41) deniyor.
İsrail oğulları ilk defa, Allah'ın ayetlerini ilk duyar duymaz iman eder, teslim olsalardı, ilk kafirler değil, ilk müslümanlar/ilk müslümanlardan olacaklardı.
"Sihirbazlar: (Bizim için) hiç bir önemi/zararı yoktur. Çünkü biz rabbimize döndük. Rabbimizin hatalarımızı (korkularımızı) örteceğini/gidereceğini umuyoruz. Çünkü biz (ilk müslüman) ilk müslümanlardan olduk." (26/51)
Sihirbazlar hakikatı görür gürmez derhal secde ettiler (hakikat karşısında boyun eğdiler), Firavna, onun tehdidine rağmen, Musa ile Harun'un rabbine iman ettiklerini haykırdılar, böylece ilklerden/ilk müslümanlardan oldular.
Değerli Hanifcan merhaba, nasılsın.
Elbette ki her zaman resuller ilktirler en öndedirler, en ilklerdendirler ancak, her dönemde öne geçmiş, önde yer almış, ilklerden olmuş müminler, müslimler de vardır.
Merhaba hanif06. İyiyim teşekkür ederim. Siz nasılsınız?
26/51’de sanırım ilk Müslümanlıktan değil de ilk müminlikten bahsediliyor. Farkeder mi, orası ayrı bir konu başlığı tabii. Mesela 7/143’te de Musa Peygamber müslümanların ilkiyim demiyor da müminlerin ilkiyim diyor.
Demek istediğim, direkt olarak Allah ya da Onun görevlendirdiği bir varlığın fiziksel ya da ruhsal yönlendirmelerine, etkilerine maruz kalan kişinin, yani peygamberin, artık o varlık ne yapıyorsa, ne göseriyosa, ne emrediyorsa, bu etkiler sonucunda peygamberin teslim olması söz konusu.. Örneğini verdiğim Musa Peygamberin olayından bahseden ayet ..7/143 veya Muhammed Peygamberin ilk vahy alma rivayeti doğruysa Cebrailin Peygamberi birkaç defa sıkma olayı…
Evvel kelimesinin tabi ki önderlik anlamı da var onu inkar edemeyiz. Ama gördüğüm kadarıyla peygamberler dışında Ben müslümanların ilkiyim, ya da bana müslümanların ilki olmam emrolundu gibi ifadeler kullanan kimse yok. Eksik bilebilirim. Buna dikkat çekmek istemiştim.
Hanifcan dostum, müslüman olmakla mümin olmak arasında bir fark yoktur; ikisi de küfürden imana, islama dönmüşün adıdır. Yeterki sözde müslüman yada sözde inanan olmasın.
İlk mühacirlerin ve ensarın ilk teslim olanlar ve ilk inananlar oldukları/ müslümanların, müminlerin ilki oldukları örneği, konuya yeterince açıklık getiriyor. Ayrıca sihirbazlar ve Beni İsrail örnekleri de konunun bu şekilde anlaşılması gerektiğine iki ayrı önemli birer örnektirler. Sihirbazlar: "inananların ilki olduk" dediler.
Kalıp aynı;
evvelulmuslimîn: müslümanların ilki,
evvelulmu'minînîn: mü'minlerin ilki.
Beni İsrail'e de: "Kafirin ilki olmayın" deniyor.
yine aynı kalıp: evvelelkâfirin: kafirin ilki/ ilk kafir.
Şöyle de diyebiliriz:
Müslümanların ilki olmak, müslümanlıkta birinci safta yer almak, birinci sınıf müslüman olmak.
Kafirlerin ilki olmak da, küfürde önde olmak, birinci sınıf kafir olmak.
Bunu soracağımı bildiğinizi ben de biliyorum : )Konuyu biraz daha devam ettirmek istedim.
Bu ayetten, Allah bazı arapların sadece kuru laf olarak “iman ettik” demelerini eleştiriyor. Ağzınıza imanı almasaydınız da, hiç olmazsa doğruya yakın olanı, yani teslim olduğunuzu söyleseydiniz, demek istiyor.. Siz olsa olsa teslim oldunuz/islam oldunuz diyor. Teslim olmak.. hani bilirsiniz emniyet görevlisi/polis, suçluyla karşılaştığında onu etkisiz hale getirmek için önce silahını doğrultur da teslim ol der ya.. suçlu ya teslim olacaktır ya da öldürülmeyi göze alıp polisle çatışacaktır.. teslim olduğunu varsayarsak işte burdaki teslimiyet isteyerek değil de silah zoruyla, dolayısıyla korktuğundan oluyor… Ayete göre Allah, ya birşeylerden (mesela sizi öldürmelerinden) korkmanız sebebiyle, ya bir zorlayıcı sebep yüzünden, ya da bir çıkar uğruna slm oldunuz/bağlandınız/itaat ettiniz; yoksa kendi isteğinizle, bilerek ve isteyerek kalben slm olmadınız demeye getiriyor.
Hatta bırakın imanı; islamı/teslimiyeti bile doğru düzgün yapmıyorlar. Çünkü 17. ayete göre bu kişiler peygamberi minnet altında bırakmak istiyorlar. Yani adeta “bizim teslim olmamız sana bir lütuftur bak haa, sen bize borçlusun ona göre” demek istiyorlar. Allah da bunlara karşı çıkıyor..
Yine 15.ayette müminlerin birkaç özelliğinden bahsedilmiş. Allah ve resulüne iman etmek/güvenmek, bunda asla şüpheye düşmemek, mallar ve canlarla Allah yolunda cihad etmek… Burada müslümanların değil müminlerin özelliğinden bahsedilmiş…
Tabi Kuranda hem müslümanların hem de müminlerin özelliklerinden bahseden birçok ayet var.. ama tek tek yazmaya gerek yok. İman ve islam ayrıdır, ama zıt anlamda değildir. Derece farkı olabilir.. İman ile islam iç ile dış gibidir. Birbirini destekler mahiyettedir…. diye düşünüyorum.
Buradaki "elmü'minîn" ile "elmüslimîn" kavramlarıyla kastedilerin aynı kişiler olduğunu siz de fark etmişsiniz.
49/14'ü de doğru anlamışsınız. Ancak teslim olmak zorunda kaldıkları düşüncesinde değilim. Menfaatleri gereği müslümanların yanında yer almış görünüyorlar. Yani bunların bir kısmı, en azından ileri gelenleri münafıklar diye düşünüyorum. Bu kaba saba adamlar, sözde imanlarını/islamlarını Peygamberin başına kakmışlar... İman ettik demekle, sözde teslim olmakla iş bitmiyor. İmanın içe işlemesi, iman etmekle neleri taahhüt ettiğinin bilincine varmak lazım.
Sizin yetkiniz yok foruma yeni mesaj ekleme Sizin yetkiniz yok forumdaki mesajlara cevap verme Sizin yetkiniz yok forumda konu silme Sizin yetkiniz yok forumda konu düzenleme Sizin yetkiniz yok forumda anket açma Sizin yetkiniz yok forumda ankete cevap yazma