Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
|
|
|
son zamanlarda ortada olan meallere hiç güvenim kalmadı.neredeyse işi gücü bırakıp artık arapça öğrenmeye başlayacağım.
naci bey değişik bir meallendirme yapmış.bilmiyorum doğrumu değil mi.biraz teknik bir konu.
ben Kuranı kendimce yorumlarken ortada olan meallerden kıyasla ve Kuranın kendimce anladığım ruhuyla yaparım yorumumu.
şimdi naci beyin yorumu diğer mealler çelişkili gibi olduğu için yapılmış bir yorum.ama kendi mealide çelişki içeriyor.
başta yetimlere haksızlıktan korkarsanız onları aşılamayın diyor.
sonra ikişer üçer .....
sonra yine tek yapın yada evlat edinin diyor.
şimdi bu ayet başlı başına bir çelişki yumağı oldu.hiç yapmasın mı
yoksa bir tane mi yapsın.
hem müslüman adaletsizlikten korkar.bu durumda yetimler ortada kalır.kim durduk yere kendini zor bir adalet işi içine atmak ister ki ?
neyse iş yerindeyim.kafamı çok iyi veremiyorum.
ben nikah konusuna yakınım.bu durumda Kuran çelişkiye düşmez.
neden !
çünkü Kuran muhteşem bir söz sanatı yapıyor bana göre.
ilk önce birden çok kadını nikahlamak gibi bir izin çıkıyor gibi gözüküyor.ama sonra adalet şartı konuluyor.
fakat mucize nisa 129 da gerçekleşiyor.
siz iki kadın arasında adalet yapamazsınız diyor.
eğer 129.ayet bu tartıştığımız ayetin hemen arkasında olsa neler olurdu bir düşünün.
burada Kuran yaşayan bir organizma yaratıyor.
bir müslüman adaletsizlikten korkar.dolayısıyla yakın olması gereken yer adalet hükmüdür.Allahın Kurandaki adalet ile ilgili ayetlerini bir arama motorundan bulursanız ne demek istediğim net şekilde ortaya çıkar.
Allah çok kadınla ilgili hükmü bence kaldırmıyor.ama kesinlikle 1kadını tavsiye ediyor.ve çok eşli bir toplumu birden bire değiştirmiyor.işte bu söz sanatı ile yumuşak bir geçişe zorluyor.
bakın 4 kadın alırsanız nasıl adaletsizlikler olur.
bi kere birden çok kadın almak için kadın sayısının erkek sayısından çok fazla olması gerekr.
şuadan türkiyede % 52 kadın % 48 erkek vardır
hadi erkekler 4 kadınla evlensin ?
ne olur düşünün.bu kadınlar kadar erkeklerin erkeklere adaletsizliği olur.çünkü 4 kadın alabilmek için % 20 erkek % 80 kadın nufus olması gerekir.bu durumda çok eşlilik erkeğede kadınada yapılan bir adaletsizliktir.
ama Kuranın erkeğe verdiği sorumluluk savaşıda gerektirir.ve toplumda erkek nufus az olabilir.bu durumda bir kadın alınması durumunda kadınlarada haksızlık olabilir.ve evlilik dışı ilişkiler olabilir.
bu artık toplumsal bir diet durumuna girer ve birden çok kadın almak bazen toplum açısından bir ihtiyaç olabilir.o yüzden Kuranda bahsettiğim mucize vardır bana göre
bir söz mucizesi.
Kuranda ne bir kadın ne 4 kadın vardır yada yoktur denilemez.
şartlara göre adil olanı tavsiye eder Allah
ve bunu basit bir söz mucizesi ile yapar
bu adalet hükmünü birbirinden böyle ayırması bile bence inanılmaz bir söz mucisesidir.
__________________ KURAN - KURAN - KURAN
OKU - DÜŞÜN - ÖĞÜT AL
|