Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
|
|
|
sayın Muhliskul,
dediklerinize katılıyorum. Güzel yazmışsınız.
Benim dikkat çekmek istediğim fark buydu.
Riba = Usury
Faiz = İnterest
Riba faizi kapsıyor.
Tefeciler riba ile borç veriyor.Adamı inim inim işletiyor. Banka faizle, finans kurumu ticarete benzetilmiş vadeli alımla falan.
Hani biri bankadan kredi almış dediklerinde bakışımız farklı, tefeciden para almış dediklerinde bakışımız farklı. Birincide adamın çok sıkıntıda olduğunu düşünmüyoruz da , ikincide adamın hayatı kaymış gözüyle bakıyoruz.
Arabistandaki bankalar da düşük faiz le kredi veriyor. Çünkü oradaki amaç finansman.
Amacın finansman olduğu, insanlara gerçekten yük yüklemeyen ticari, sınai kesimin dayandığı ve istediği, ayrıca enflasyon oranını geçmeyen faizleri din dışı göremeyiz.
Ama öyle uygulamalar var ki işte Allah onları kahredecektir.
Mesela işçisinin parasını repo yapıp , geç veren patronlar var.
Mesela üreticinin parasını repo yapıp, geç ödeyen süpermarket şirketler var.
işte bunlardır ah alan, kötü olan. Burada gerçekten kul hakkına girersin işte.
Yani bir sürü finansal araç var. Krizlere sebeb olan bunlar. 1928 krizine de, 2008 krizine de yol açan finansman araçları. Aç gözlülükler, işte riba bu. Bunları asla savunmuyoruz. Allah ta zaten sopasıyla vuruyor.
Ekonomide bir finans sektörü var. (bankacılık, borsa vb.) bir de reel sektör var. Tüccar, sanayici, üretici, hizmet sektörü vb. Yani Reel sektör, yaşadığımız reel ekonomi.
Reel sektör neden sıkıntıda. Finans sektörünün faizinden değil, gerçekten riba kavramı içine sokacağımız çeşitli uygulamalarından.
Tabii bunlar sizin de dediğiniz gibi uzmanlık konuları. Benim bu konuda bilgim sathi. Uzmanlar her şeyi inceleyip değerlendirsinler. En azından bu ilahiyat fakültelerinin görevi. İktisat fakülteleri, hukuk fakülteleri ile ortak çalışmalar yapabilirler.
Zengin insanlar hakkında genel olarak olumlu düşünüyorum.Sonuçta istihdamı onlar sağlıyorlar. Ekonomi biliminin gerçeği bu. İstihdamı devletin sağladığı sosyalist düzen çöktü gitti.
Ekonominin genel kanunudur. Sevelim sevmeyelim. "Zengin olmaz sa fakirin karnı doymaz". Zaten Allah da rızkı birilerinin üzerinden dağıtır.
İçlerinde çok insafsızları, kötüleri var elbette. Onları da Allah islah etsin.
Genel olarak dışı seni, içi beni yakar bir hayatı yaşıyorlar.
Evet bizim gibi para sıkıntıları, geçim sıkıntıları yok belki ama onların sıkıntıları geçim sıkıntısından beter.
Hep geriye düşmeme baskısı vardır.
Hep daha iyi olma baskısı vardır. Yaptığı yatırımla şu anki olduğundan daha iyi yaşayacak değildir. Hatta daha kötü yaşayacaktır. Sıkıntısı daha artacaktır.
İnsanlara güvenme, itimad etme sıkıntıları vardır. Hayatları polisler gibi büyük, küçük hırsız kovalamakla geçer.
Kendi hayat tecrübemden biliyorum ki, Türkiyede Öğrenci, asker ve işçi milletine pek güvenmeye gelmiyor. Çünkü çok bilinçsizler. Hemen istismar ediyorlar.Disiplin sorunlarına neden oluyorlar. Bu konuyu mesela bir Alman istismar etmez. Haddini bilir. Ama Türk milleti nedendir, bir garip.
Mesela Hasbi Tembeler karikatürleri vardır. Hasbi tembeler generalle içki falan içer. iş ortamında asker askerdir, general general. Ama bu olay Amerikalıda, Almanda işliyor da Türklerde işlemiyor.
Besim Tibuk demiştir ki , "Arkadaş benim evimin keyfini Bahçıvan, arabamın keyfini şöför sürüyor."
Sakıp Sabancı demiştir ki, "Hava alanında ağız tadıyla bir bavulumu bile taşıyamadım.
Mesela ben bu rezillikleri çekmezdim. Ondan dolayı zengin falan değilim.
Örneğin Amerikada, Almanyada ekonomi özel. Herkes yerini, konumunu biliyor. Siyaset kurumu insanları zengin etmek için kullanılmıyor. BUnu aşmışlar. Ben Helmut Kohl gibi 15 yıl Almanya Başbakanlığı yapmış bir adamın 300 000 mark için nasıl mahkemeler le , soruşturmalarla tv lerden rezil edildiğini biliyorum. Adam sadece partiye yapılmış bir bağışı kimin yaptığını söylemediğinden başına bunlar geldi. Cebine falan attığından değil. Öyle başarılı bir başbakanın siyasi hayatı bitti.
Bizde de siyaset kurumu bu taraftar zenginleştirme, memur atama işlerine bir son vermeli ki, herkes layık olduğu saygıyı elde etsin. Taşlar yerli yerine otursun. Sonuçta bu olay AB ye girinceye kadar maalesef gerçekleşmeyecek.
__________________ Allah Aklını kullanmayanların üzerine pislik yağdırır.
|