Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
|
|
|
aleykümisselam
----------------------------------------------------
Hikmed yazdı:
Açıklayayım,
İnsan yoktan var edemez. Kader tektir, birim algıladığını kader zanneder. Halbuki algılanan veya algınamayan hepsi Kader ile vardır. Yoktan vardır. Yoktan varedilmiş, yani yaratılmış. Yani yaratılan herşey birdir ve bir Kaderdir, ancak İnsan bunu algılayamaz.
Kadere iman insan için çok önemlidir. Ama nasıl iman, ama neye iman, e bu da tartışılması çok zor bir konu.
Sen gel 1000 vey 2000 yıl önceki insanlara bir kamerayı anlat bakalım, anlatabilirsen.
Selamlar.
Hikmed bir daha yazdı:
Anlamak isteriz fakat anlamak nerdeyse imkansız olduğu için çoğumuza, iman teklif edilmiş 1400 yıl önce.
İman nedir ilk önce bunu anlayalım, sonra Kadere İman nedir onu anlarız.....
iman cevapladı:
Firavun birinci cümlen için mısırın yarısını verirdi hikmed.
Enaniyetin şahikası.....
Yiğidi öldür hakkını yeme demiş atalar, Tasavvuf kitaplarını severek okurum. ama şu ana kadar okuduklarımın içinde bu kadar vurucu bir cümle yok. cümleni alkışlamak için sana koyduğum boykota istisna getirmek zorunda kalırken böyle bir cümle kurabilen birininde nasıl bu kadar dehşetli bir kibire sahib olabileceğine hayretle şaşırıyorum.
--------------------------------------------
Hikmed fikrini, doğru veya yanlış, açıkça ve cesurca belirtti. ona ayrıca teşekkürlerimi iletiyorum. iman da onu cevapladı.
fakat gelin görün ki iman ın cevabında beni aydınlatacak veya "yok canım daha neler" dedirtecek herhangi bir fikir kırıntısı bulamadım. bunun için şöyle bir ihtimal veriyorum. bu konuda iletebileceği sağlam bir bilgisi yok ama Gönderilenler: 99
sayısını arttırmak için bir şeyler yazma ihtiyacı duyduğunu tahmin ediyorum. eğer yanılıyorsam hicvettiği konu hakkında fikir beyanında bulunsun, olursa, ondan şimdiden özür diliyorum. ayrıca tasavvuf kitaplarını bol bol okuyarak ancak iyi bir edebiyatçı olunabilir. ne kadar çok okursa o kadar çok geyik yapılabilir. onlardan ne öğrenildiği ise o kişinin yorumlama kaabiliyetine bağlıdır. orası da o zatı ilgilendirir...
arkadaşlar, tahmin ediyorum ki, ciddi bir platformda ciddi konuları tartışıyor ve fikir alışverişinde bulunuyoruz. herkes merak ettiklerini veya bilmediklerini öğrenmek için böyle platformlarda dolaşıyor. fikirlerimizi, bilgilerimizi, bildiklerimizi doğru veya yanlış cesurca paylaşırsak eminim foruma katılım çok daha fazla olacak, gelen bilgiler artacak ve açlığımız büyük oranda giderilecektir.
şimdi gelelim Hikmed arkadaşımızın, bence, yanlış olan fikirlerinin cevaplarına:
birincisi:
daha önce belirtmiştim, Allah En Büyük Mühendis tir diye. evren yaratılmadan önce kesinlikle değişmeyecek ve kati ve ebedi olan tabiat kanunları koyulmuş ve sonra BigBang düğmesine Allah tarafından basılmış, "ol" denilmiştir. daha sonra oluşan olayların hepsi, Allah ın müdahalesi dışında ("hayır ve şer Allah tandır" özel durumu hariç), tabiat kanunlarına göre yürümüş etki / tepki ve arz / talep durumlarına göre gelişmiştir. Yani demek istediğim, Allah, tabiat kanununu ve BigBang i evrenin ilk oluşumundaki çekirdek anını yaratmıştır. başka müdahalesi yoktur (özel durum ve "insanoğlunun kaderi durumu" hariç).
evrende hiçbir şey yoktan var olmaz vardan yok olmaz. herşey fizik, kimya, biyoloji ve matematik kanunlarına yani doğa kanunlarına göre işler. şaşmayan kanunun içinde herşey mantıklıdır, aykırı hiçbir şey olmaz.
Allah, yaratıcıdır, yaratandır. İnsanoğluda yaratıcıdır, yaratandır. ama insanoğlunun yaratıcılığı sınırlıdır. vardan yok, yoktan var edemez. yapabildiği, doğada var olan kanunları, güçleri kullanarak maddenin fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerini değiştirmekten başka bir şey değildir. ama sonuçta yaratmaktadır. örnek istiyorsanız etrafınıza bir bakmanız yeterlidir.
ikincisi:
sen bırak 1000 veya 2000 sene önceye gitmeyi. 30 yıl önceki bilimadamına windows u anlatmaya çalış veya bana şimdi ışık hızında seyahati veya zaman içinde yolculuğu anlatmaya çalış. belki anlarız. ama bunun kader ile alakası yok.
halbuki kutsal kitabımızda hiçbir şeyin bizlere zor kılınmayacağı, herşeyin bizim anlayabileceğimiz kadar basit yazılmış olacağı belirtilmiştir. şu an revacta olan kader fikrinin yanlış olduğunu anlamak o kadar basit ki. Kutsal Kitabı aç ve oku. yorumu iyi yap. cevabı bulacaksın, eminim. nereden mi başlayacaksın, belirteyim, geçenlerde bir soru sormuştum. daha doğrusu iki kelimenin yorumunu istemiştim. "bir bilseler" diye. oradan başlayabilirsin mesela...
üçüncüsü:
insanoğluna iman teklif edilmiş ama 1400 yıl önce değil. evren yaratılmadan önce insanoğlunun ruhu yaratıldıktan sonra kaderimiz başladıktan sonra teklif edilmiştir.
iman nedir... iman Allah a inanmaktan ve din kurallarına uymaktan başka birşey değildir. gerisi çorap söküğüdür.
fikirlerimin arkasındayım. ama anlatımda veya yorumumda bir eksiklik varsa sonradan düzeltme hakkımın saklı kalması ricasıyla...
saygı ile...
mert8
__________________ 16cdgaabçcg
|