Şu da emredildi: Yüzünü dine bir Hanif olarak çevir. Sakın müşriklerden olma.
Yunus Suresi 105
Ben bir Hanif olarak yüzümü gökleri ve yeri yaratana döndürdüm. Müşriklerden değilim ben.
Enam Suresi 79
İbrahim ne bir Yahudi idi, ne de bir Hıristiyan. O sadece hanif bir müslümandı. O müşriklerden değildi.
Ali İmran Suresi 67
Şu da kuşkusuz ki, İbrahim başlıbaşına bir ümmetti; bir Hanif olarak Allah'ın önünde eğiliyordu. Müşriklerden değildi.
Nahl Suresi 123
De ki Allah doğrusunu söylemiştir / vaadinde sadıktır.Haydi artık Hanif olarak İbrahim'in Milleti'ne uyun! Müşriklerden değildi o.
Ali İmran Suresi 95
Allah'a ortak koşmadan, Hanifler olarak... Allah'a ortak koşan kişi, gökten düşmüş de kendisini kuşlar kapışıyor veya rüzgar onu uzak bir yere fırlatıp atıyor gibidir.
Katılma Tarihi: 16 haziran 2006 Gönderilenler: 751
Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
Selam kardeş
Gerçek değer. elma armut, altın tarla bahçe, ağaç,
insan, yetiştirdiğin çocuk.
Altına imza atılıp allahın yarattıığı
harhangi bir şeye dayanmayan kağıtlar haricinde
kalan her şey. kredi kartı, dolar, avro, bazı hisse
senetleri, sahte senetler ........ değil.
İçinde yaşadığımız kapitalist sistem bizi olabildiğince dejenere etmiş,en net olmamız gereken konularda bile bizi aldatmayı,kafamızı karıştırmayı becermiş.Bugün faizli sistemin değirmenine su taşıyan finans kurumları asla bizim alternatifimiz olamazlar.Bakın,onların verdiği kar payı(?)ile bankaların faiz oranı arasında ne kadar fark var?
Bütün çağların kitabı olan Kuranı indiği çağın anlayışı ile değerlendirmek ,Kuranı,tarihte kalmış bir kitap olarak görmekle eş anlamlıdır.Bu nedenle biz oradaki riba kavramını=faiz olarak anlayıp günümüz sömürüsünün en önemli aracı olan bankacılık sistemine karşı ayakları yere basan yeni bir alternatif geliştirmek zorundayız.
Yani her kurani müslüman nasıl şirke sıfır tolerans diyorsa,aynı şekilde faize de sıfır tolerans deyip Kuranın Karz-ı hasen müessesini hayata geçirmeli değilmidir? Rabbimiz Allah,kitabında kendisine verilecek güzel bir borçtan bahsediyor.Bu borcu bizim hesaba -kitaba getirip,enflasyon farkı deyip kıvırtmamız mümkünmü?
Evet,bu tartışma hemen karz-ı hasen çerçevesinde yapılmalı ve bu ibadeti güncel hayatta nasıl uygulayabiliriz derdine düşmeliyiz.Ne dersiniz?
__________________ ''Eğer biz bu Kur'anı bir dağın üzerine indirseydik,kesinlikle onun,Allah korkusuyla baş eğerek parça parça olduğunu görürdün..''Haşr:21
Karz-ı Hasen en basit anlamıyla "ödünç para verme işlemi"dir.Verilen değer nakdi olup süre sonunda üzerine herhangi bir fark/faiz alınmaz.Döviz cinsinden yapılan şekli ülke koşullarına göre verenin zarar etmemesi açısından makbul olanıdır.Karz-ı Haseni zaten uygulayan kurumlar var.Bu kurumlardan birtaneside Abdullah 16'ın gereksiz ve bilgisizce eleştirdiği finans kurumları.Eleştirimizi yaparken nedenlerini hatta delillerini bir müslümana yakışır şekilde açıklamak zorundayız.
Bankacılık finans kurumları dönemin olmazsa olmaz kurumlarıdır.Herşeyi bırakıp bozkır hayatına dönecek değil isek ve daha iyi alternatif getiremiyorsak İslamiyetin getirdiği hükümler ölçüsünde ekonomik düzenler yapılması kafi olacaktır diye düşünüyorum.
Biz uzayda yaşamıyoruz.Bu finans kurumları daha piyasaya çıkmadan epey tartışıldı.Dostun attığı gül yaralar beni misali bilgisiz ve gereksizce ifadelerini sana yakıştıramadım.finans kurumları yada katılım bankacılığı İslami kesimi aldatan kurumlar olup yaptıkları işlemlerle faizci bankaları aratmayacak zulümler yapmaktadırlar.Onlardan menfaatin varsa bilmiyorum ama daha ölçülü yazmanı beklerdim vesselam.
__________________ ''Eğer biz bu Kur'anı bir dağın üzerine indirseydik,kesinlikle onun,Allah korkusuyla baş eğerek parça parça olduğunu görürdün..''Haşr:21
Benim gereksiz ve bilgisizce ifademi eleştirirken kendinin onlardan menfaatin varsa bilmiyorum tarzındaki ZANNnın ne olacak? Yani savunduğumuz her fikrin arkasında kişisel,dünyevi bir menfaatmi olması gerekir.Olayı nefslerin savaşına çevirme ne olursun...
Rab'bim bilmediğin şeyin ardına düşme derken benzeri bir ifade kullanmıyor mu? Bilgin varsa çalışma şartlarını sistemlerini çok iyi biliyorsan .buyur anlat hangi noktada yanlışları olduklarını konuşalım ama dersen ki geçmişte tartışıldı oldu bitti buna izin vermem,izin vermeyeceğim diğer bir hususta klasik müslümanların yaptığı her işe karşı çıkılması.
İşi asıl sen kişileştirmeye başladın.Cümle sonundaki vesselam'ın ne anlama geldiğini bilmiyorsan ben ne yapayım.Zannım yanlışsa haşa der,işi kurtarırdın.Benim vurguladığım nokta bu süreci öncesinden beri takip ettiğimdi.
Ayrıca kağıt üstünde birşeyin aksini ispatlamak her zaman mümkün.Ancak pratikte iş öyle değil.Bu finans kurumlarıyla iş yapan nice insan biliyorumki,hepsi bunların faizci bankalardan daha zalim olduklarını açıkça söylüyor.Onlar da iş yapmasın diyorsun ama bir müslüman olarak faizcilerle iş yapan konumuna düşmemek için mecburen bunları seçiyor.Denize düşen,yılana sarılır misali.
Benim sorunumölümü gösterip sıtmaya razı olmayı seçenlerle.Niye daha iyisi varken,ehven-şer'e razı olalım.Önceki yazında bunların Karz-ı hasen yaptığını yazmıştın.Soruyorum acaba,kaç fakire yardım etmiş,kaç işsiz insana iş bulmuşta,karşılık almamışlar?
Sen görünüşlerine bakıp hüsn-ü zan yapıyorsun,ben eylemlerine,işleyişlerine bakıp sui zan(?)yapıyorum.Hangimizin zannı doğru acaba selamlı kardeşim?
Katılma Tarihi: 16 haziran 2006 Gönderilenler: 751
Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
selam
mircan kardeş, bu konuda alışveriş tecrübem var.
Senin dikkat çekmek istediğin yeri anlıyorum.
Bu konuda kuranda örgütlenme varmı diye bir form
açtım ilgi görmedi. Akledebildiığim kadarıyla
osmanlı tarikat yoluyla örgütlenmiş. Öyleki hemen
tüm çağdaş sivil toplum kuruluşu bu tarikat yoluyla
örgütenmenin içinde var. Bu savunman belki böyle
bir örğütlenmenin içinde bir çıkış yolu bulabilir.
Şimdiki direk milletler arası enteğre yapının içinde
çok zor.
zaten savunduğun sistemin köküde islam kaynaklı
değil. yahudilerde kendi kardeşine faizli para vermek
bizden daha kötü sonuçlar doğurur. bunu
engellemek için geliştirdikleri bir sistem bugünkü
faizsiz bankacılık sistemi.
Sanırım bu konuda gözünden kaçan yada bizim
gözümüze batan her iki tarafında kendi açısından
mesuliyetten kurtulması ama her iki tarafında kendi
açısından savunma yapması olayın meydana
getirdiği / getirebileceği sıkıntıları gideremiyor.
İtiraz ettiğim tek nokta sistemin işleyişini bilmeden münferit bir kaç durum ve olayla haksızca eleştiri yapılması ve bunun birazda finans kurumlarının seninde pek haz etmediğin klasik müslümanlar tarafından yapılması.Kişileri konuşmayalım belki gerçekten bir takım kurumların içinde artniyetliler vardır veya yoktur bu bizi hiç ilgilendirmez.Bizi ilgilendiren sistemin Allah'ın kanunlarına uygunluğunun olup olmamasıdır.Sana teklifim bunu inceleyelim çevreden duyduğun olayların münferit olaylar olduğunu düşünüyorum.Örnek olayları burada bizlerle paylaşabilirsen hem bizler hem siteyi takip eden kişiler doğru bilgilenme şansı yakalar.
Yanlış anlaşılan konulardan biri finans kurumlarının hayır kurumları gibi algılanması hayır onlarda ticari kurumlardır ve elbette kar amacı güderler.Diğer kurumlardan farkı hizmet verdikleri kesimdir.
İyi bilinmelidir ki faizli bankacılık çokdaha karlı ve içinde sayısız enstürman ve gelir kalemi bulundurur.Salt kar amacı ile inançsız birilerinin bu işe soyunması pek akıllıca değildir,en azından şu dönemde...
Ben fazla gevezelik etmeden yaşadığın,duyduğun olayları ve izlenimlerini bilmek istiyorum sevgili Abdullah.
Not:Önceki iletinin sonundaki "vesselam" ı görmeyip selamsız dediğim için de özür dilerim.
Sizin yetkiniz yok foruma yeni mesaj ekleme Sizin yetkiniz yok forumdaki mesajlara cevap verme Sizin yetkiniz yok forumda konu silme Sizin yetkiniz yok forumda konu düzenleme Sizin yetkiniz yok forumda anket açma Sizin yetkiniz yok forumda ankete cevap yazma