Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
|
|
|
"Katılım Bankaları paylaşım oranı üzerinden karpayı verir,toplanan mevduatlar bir havuzda birikir bu havuzdan kredi kullandırılır ve elde edilen karın önceden belirlenmiş %si mudiye kalanı kuruma kar olarak kalır.Sistem kabaca bu şekilde işler."
Açıkçası bu uygulamanında Kur'ana aykırı bir yönü yok,başka itirazlarda bekliyorum:) Güzel bir sohbet ortamı oluyor...
selam mircan
bu konuda yukarıdaki koyu renkle geçtiğim açıklamayı yaptıktan sonra bu uygulama kur'na aykırı değildir demen beni gerçekten çok şaşırttı.
Havuzda toplanmış mevduatlarla kredi kullandırımı kredi veren tüm bankaların yapmış olduğu şey zaten.Biraz daha detaylı anlatayım mesela ben finans kurumuna gittim ve mevduat hesabıma 100 tl yatırdım Finans kurumu bu paranın belli bir kısmı ile "bankalar kanunda belirtilen esaslar gereğince" mevduat munzam karşılığı olarak merkez bankasından devlet tahvili ve hazine bonosu satın almak zorundadır.Yani yatırmış olduğunuz bu mevduatın bir kısmı ile otomatikman belirli vade ve faizle piyasaya sürülmüş olan hazine bonosunu satın almış bulunuyorsunuz.
Finans kurumlarının kredi verme şekilleri şöyle gerçekleşiyor. Diyelim siz üreticisiniz ve A firmasından 50.000tl lık hammadde aldınız.50.000tl faturayı finans kurumuna götürüp ben bu malı satın aldım faturasıda budur, bana bu mal bedelini satıcıya ödemek için kredi verin diyorsunuz.
Finans kurumu teklifinizi kabul ederse şöyle diyor .Ben bu fatura bedeli olan 50.000tl yı sizin bana 12 ayda geri ödemeniz şartıyla A firmasına ödemeyi taahüt ederim .Size 12 aylık faiz "onlar kar payı demeyi daha uygun görüyorlar" tutarını hesaplayıp, sizi finans kurumuna 50.000tl ve 10.000tl faizi toplam 60.000tl olarak borçlandırdıktan sonra mal bedeli olan 50.000TL yı malı satın olmuş olduğunuz A firmasına havale veya eft yoluyla ödüyorlar.
Şimdi bu işlemde finans kurumu sizin 50.000tl hammadde ile 80.000tl lık mamül üreteceğinizi var sayıyor size finansal destek sağlamak kaydıyla arada etmiş olacağınız 30.000tl lık bürüt karınızın 10.000tl lık kısmına talip oluyor.Yani sözde sizinle çıkara dayalı geçici ortaklık kurmuş oluyor.Diyelim siz 50.000tl lık hammaddeden 80.000tl mamul yerine 45.000tl mamul elde ettiniz ve 5.000tl zarar ettiniz işte bu durumda finans kurumu size gelip biz nede olsa ortağız madem hal böyle ,ben 10.000TL faiz ,pardon" kar payı "alacağımı sileyim, dahası senin zarın olan 5000tl nında 2500 tl sını ödeyeyim demiyor.Diyemezde.Alcağı olan 60.000tl için gerkli yasal işlemleri yapıp sizden kuruşuna kadar tahsili yoluna gider.Çünki finans kurumları sözde ortak sözde kar payı dağıtan kurumlardır.
Ama yok siz hala bu para alıp satmak değil, ortaklık yoluyla kredilendirme yapmaktır demekte ısrarlıysanız bankacılık sektöründe çalışan kişilerle bu konuda uzunca konuşmanızı tavsiye edeceğim.
duayla
__________________ O, yaratıp şekillendiren, âhenk veren ve düzene koyandır
|