Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
|
|
|
merhaba ebu ömer,
bildiğim şudur.. tüm dillerde ve kültürlerde 24 saat iki ana bölümdür.
GECE-GÜNDÜZ, LEYL-NEHAR, NIGHT-DAY gibi.
sonra içlerinde de alt bölüm isimlendiröeleri var. sabah-akşam-öğle-fecr-işa-evening-morning v.b.
güneş battı LEYL BAŞLADI, ĞASAKİL LEYL olana kadarki dilim AKŞAM, ışık doğudan çatladı güneş doğana kadarki alacaışık olan kısım FECR,
iki namaz vakti ayetinde ( İSRA 78, hud 114 ) dört farklı tanımlama ile anlatımlarının yapıldığını görüyorum:
" namazı kıl; güneşin batmasından karanlığın basmasına kadar, (namazı kıl ) ve fecir ile birlikte, şüphesiz bilinen o fecir ile birlikte" isra 78
" namazı kıl; gündüzün iki tarafında YANİ geceden sarkanlarda " hud 114
zaten isra 79 da hemen arkasından peygambere " GECEDEN SANA BİR İLAVE OLARAK ...." demiştir. geceden sana bir ilave olarak GECEDEN SANA BİR İLAVE olarak demektir ve salatil işa dan başka ilave olan sadece rasuledir.
yani FECR ve İŞA gecenin içindedir ve gündüzün iki tarafı yani gecenin o iki taraftaki uçlarıdır diye anlıyorum.
taha 130 daki etrafinnehar'a gelince gündüzün tamamı demek olduğunu görüyorum. yani güneşin çıkmasından batmasına kadarki bildiğimiz gündüzün tamamı.
şu ana kadar şahsım olarak ulaşabildiğim budur ebu ömer arkadaş, tabiki herşeyin en doğrusunu Allah bilir.
selam ile
__________________ yalnız Allah'a teslim ol ve şahitliği dosdoğru yap...
|