Şu da emredildi: Yüzünü dine bir Hanif olarak çevir. Sakın müşriklerden olma.
Yunus Suresi 105
Ben bir Hanif olarak yüzümü gökleri ve yeri yaratana döndürdüm. Müşriklerden değilim ben.
Enam Suresi 79
İbrahim ne bir Yahudi idi, ne de bir Hıristiyan. O sadece hanif bir müslümandı. O müşriklerden değildi.
Ali İmran Suresi 67
Şu da kuşkusuz ki, İbrahim başlıbaşına bir ümmetti; bir Hanif olarak Allah'ın önünde eğiliyordu. Müşriklerden değildi.
Nahl Suresi 123
De ki Allah doğrusunu söylemiştir / vaadinde sadıktır.Haydi artık Hanif olarak İbrahim'in Milleti'ne uyun! Müşriklerden değildi o.
Ali İmran Suresi 95
Allah'a ortak koşmadan, Hanifler olarak... Allah'a ortak koşan kişi, gökten düşmüş de kendisini kuşlar kapışıyor veya rüzgar onu uzak bir yere fırlatıp atıyor gibidir.
kurban kesmenin islama göre hükmü nedir?günümüzde kurban kesimini nasıl daha çağdaş,sıhhi ve insancıl hale getirebiliriz?arkadaşlar fikirlerini paylaşırsa memnun olurum.
saygılar
__________________ "sadece iki şey sonsuzdur evren ve insan ahmaklığı..
ilkinden o kadar da emin değilim." (albert einstein)
kurban kesmek: Allahın adını Anmak(ilah olarak sadece Allahı kabul etmek) ,Allaha şükretmek,Onun varlık ve birliğini takdis etmek,Allahın yerlerde ve göklerde olanları hakıyla bilen olduğunu bilmemiz için İnsanlara emredilmiştir
__________________ O, yaratıp şekillendiren, âhenk veren ve düzene koyandır
Hac konusuna hiç girmeden sadece Kevser suresının gercek mealını vermek istiyorum:
Kevser Suresi
108:1 İnna a'taynakel kevser 108:2 Fe salli li rabbike venhar 108:3 İnne şanieke hüvel'ebter
108:1 Biz sana bolca nimetler verdik. 108:2 Öyleyse Rabbine kulluk et/destek ol/şirke karşı çık ve zorluklara göğüs ger 108:3 Asıl mahvolacak olanlar sana kin duyanlardır.
Arapça orjınal mealde kurban yada hayvan geçmez.Kuran meallerını okurken her mealden yararlanalım,bazen bir mealcının yaptığı hatayı diğerı yapmazken bazende tam tersı oluyor.Bu ayetteki çeviriler içinde sadece Edıp Bey Yasar Nurı hocayıda sollayıp ayete kurban kes manası vermemiş.Ayet peygamberımıze yapılan soyu kesık suçlamasına yönelik inmiştir.Nahr kelimesi göğüs ger anlamındadır.
Katılma Tarihi: 15 ekim 2006 Yer: Turkiye Gönderilenler: 340
Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
safbilgi Yazdı:
Sevgli Dostlar
Hac konusuna hiç girmeden sadece Kevser suresının gercek mealını vermek istiyorum:
Kevser Suresi
108:1 İnna a'taynakel kevser 108:2 Fe salli li rabbike venhar 108:3 İnne şanieke hüvel'ebter
108:1 Biz sana bolca nimetler verdik. 108:2 Öyleyse Rabbine kulluk et ve kendini ada/yönel. 108:3 Asıl mahvolacak olanlar sana kin duyanlardır.
Arapça orjınal mealde kurban yada hayvan geçmez.Kuran meallerını okurken her mealden yararlanalım,bazen bir mealcının yaptığı hatayı diğerı yapmazken bazende tam tersı oluyor.Bu ayette Edıp Bey Yasar Nurı hocayıda sollayıp ayetteki doğru meali vermiş.
kurban kesmek: Allahın adını Anmak(ilah olarak sadece Allahı kabul etmek) ,Allaha şükretmek,Onun varlık ve birliğini takdis etmek,Allahın yerlerde ve göklerde olanları hakıyla bilen olduğunu bilmemiz için İnsanlara emredilmiştir
Selam.
Kevser Suresi'nin gerçek Anlamı için Sayın SafBilgi'ye Teşekkürler. Ayrıca Bu önemli ve gündemdeki konu için Sayın Savana ve Konuyu açan Ebu Turab kardeşe Teşekkürler.
"Kurban" Kavramı maalesef ileri derecede yozlaştırılmış bir konu. (Zaten ne saptırılmamış ve yozlaşmamış ki?) Hele hele Alemlerin Rabbi'nin -yapılması gereken bir İbadet- olarak emretmediği ancak "Meşru" kılıp "Sadece O'nun Adına" kesilmesini istediği Kurban'ın bir bayram havasında (Sanki bir Kan Bayramı gibi) kutlanması çirkin ve iğrenç bir durumdur. Hac 36 Ayetinde belirtildiği üzere bizi ilgilendiren en önemli husus bir Put ya da varlık adına değil Sadece "Nimeti İnsanın Yararına Sunan" Allah Adına Kurban Kesmek ve İhtiyaç Sahiplerine dağıtmaktır. Ama bunun bir katliam ve olması gereken zorunlu bir ibadet gibi sunmak ileri derecede bir iğrençliktir. Ayetlerde ön planda olan kan dökmek değil, Kuran'da yüzlerce yerde geçen Allah'ın Nimetini hatırlamak ve İnfak Etmektir. Öz Budur.
"İğrençlik" kavramını kullanırken Muhtaç ve Et yiyemeyen insanların konumlarına dikkat ederek Eğer Kurban kesilecekse bunun bir bayram havasında değil, bir Kasaba kendi özel alanında bir Hayvan kestirerek etini de bu insanlara dağıtmak aynı işlevi yerine getirecektir. Tabii öncelikler de önemli. Bu öncelikler nedir? Bir Fakir muhtaç insan sağlık sorunlarının ve sosyal güvencenin yerlerde süründüğü bu toplumda etten önce belki bir tedavi masrafı desteği ya da bir yetim yine etten önce eğitim desteği, burs gibi konulara daha fazla ihtiyaç duyabilir. Bu nedenle zaten kısıtlı olan bütçelerimizi profesyonel ve verimli kullanmak herşeyi gereğince ve abartmadan yerine getirmek çok önemlidir. Herşeyin başı Samimiyet ve İhlastır. Müslüman Akıllıdır.
Bu Kurban konusunda bir başka önemli unsur daha var.
Eski Tarihlerde Hayvan adamak ve kesmek ileri derecede yaygın bir konuydu. 10 yaşındaki çocuklar bile hayvana karşıdan bakıp "bu şu kadar eder." "bu hastalıklı", "bu hayvanda şu kadar okka et var fiyatı budur" gibi bilgilere sahipti. Şimdiki toplumlarda ise Kurban bayramı zamanları çerçevesinde yaklaşık 20-25 günlük bir sürede bir ekonomik rant ve çıkar kavgalarıyla birlikte rakamların adaletsizce yükselmesi, Belki bir supermarketten çok daha ucuza alınabilecek 5 kilo etin nerdeyse 2 katına zor mal edilebilmesi gibi handikaplar ortaya çıkmaktadır. Bütçelerimiz kısıtlıdır. Bu nedenle et dağıtmayı düşünenler bu süreyi geçirip başka bir zamanda bu işlevi yerine getirirse daha fazla et dağıtmış olacaklardır.
Son noktada ekleyeceğim şey ise bu Kurban Bayramı konusu (Tabii Bayramlarda Akraba ziyareti ve muhtaçların et yemesi gibi verimler sağlasa da) sanki Alemlerin Rabbi'ni Haşa Kana susamış kan isteyen bir konuma sokmaktadır. Bu işlev bayram olmaktan çıkartılarak İnfakın ve Yoksula dağıtmanın özünde daha gizli yapılan bir davranış biçimine çevrilmelidir. Tabii en başta yazdığım gibi Öncelikleri Gözardı etmeden. Sağlığa, Eğitime harcanması gereken bir bütçeyi kolestrole kurban etmeden!
Not. Değerlendirmelerim daha ziyade bu toplumda uygulananlarla ve uygulanması gerekenlerle ilgildir. Hac Kurbanı konusu daha farklı bir değerlendirme gerektirir. Aslında Kurban konusu şu "Sünnet" kavramını da yerli yerine oturtmak için bir fırsattır. Bu konu ile birlikte Saygıdeğer Arkadaşlara sormak isterim : "Yaşadığı toplumda putlar adına kesilen hayvanları görerek Allah adına Kurban kesen bir Rasulullah, bize Kurban kesmesi ile mi örnektir yoksa Allah'tan başkasına hiçbir şey adanamayacağı ve hayvan kesilemeyeceği ve yoksulun hakkını daima gözetmesi konusunda mı? Şu an bu toplumda hiç kimse Lat ve Uzzaya kurban falan kesmiyor. Ama çok Lat ve Uzzalara başka şeyler adıyor! Bunun yanında o toplumda yaygın olan Hayvancılıksa örneğin ben Gemlik'te yaşayan bir insan olarak oradaki dostlarıma -Gelin Bir Zeytin Bayramı yapalım, Allah'ın Nimetlerini analım, Ağaçlardan Allah'ın ismi ile Zeytini alalım ve Yoksulların haklarını da gözetelim, her ağacın üçte biri Yoksulun olsun, Yetimin olsun- dersem böyle bir uygulama aslında Alemlerin Rabbi'nin istediğine ve Rasulullah'ın yaptığına tam denk düşmez mi?" Sayın Savana'nın Ayetlerden anladığına da..
"kurban kesmek: Allahın adını Anmak(ilah olarak sadece Allahı kabul etmek) ,Allaha şükretmek,Onun varlık ve birliğini takdis etmek,Allahın yerlerde ve göklerde olanları hakıyla bilen olduğunu bilmemiz için İnsanlara emredilmiştir"
Doğrular Alemlerin Rabbinindir.
Saygılarımla.
__________________ "Bak işte günler!Biz onları insanlar arasında dolandırır dururuz. Allah bu sayede iman edenleri bilecek, sizden tanıklar edinecektir."3:140
--BLOG--
Sevgılı Turk Ibrahım ve aynı minvalde olan Ebu Turab
Kevser suresının gercek mealını verdım,desteğinız için sağolun.Kevser suresınde orjınal metınde kurban kes yok,gerıye haccın gerçekte ne olduğu,manası kalıyor ki konu netleşsın.
19 ve ıktıbas sıtelerınde konuyu rahatça işledim.Sizden ricam lutfen eleştırılerınız yada sorularınız olursa o sıtedeki forumlara yapın.
19 u bilmem de iktibas dediğin site Onursuz Şerefsiz kürt ırkçılarının yöneticilik yaptığı bir aşağılık forumdur.
neyse Konu dağılmasın. Ama "Tanıklık" gizlenmez.
Saygılar.
__________________ "Bak işte günler!Biz onları insanlar arasında dolandırır dururuz. Allah bu sayede iman edenleri bilecek, sizden tanıklar edinecektir."3:140
--BLOG--
Kürtlerle ılgılı yazılarınızdan dolayı Iktıbastakı uyelığiniz askıya alınmış,geçmiş olsun...
Nacizane fıkrım şu ki Kuran ve İslamın tartışıldığı her sitede olabıldığınce yazmalı ve çok kişiye ulaşmalıyız,insanları saygı çerçevesinde bılgılendırmelıyız.Mesela geçen gunlerde turandursun sıtesınede yazı astım ama bu ateıst olduğum anlamına gelmez.Neyse konu dağılmasın.
Katılma Tarihi: 15 ekim 2006 Yer: Turkiye Gönderilenler: 340
Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
Sorun değil kardeşim. Alemlerin Rabbi en iyi hesap görendir. bazen bir aciz kuluyla -din arkasına gizlenmiş gizli ırkçıları- ortaya çıkartıverir. Forumdan çıkartılmak gibi konular ise benim gündemim olamaz. Basit işler. Bir kez daha belirtiyorum bu konunun buraya taşınmasındaki tek neden : "Tanıklıktır." Biz konumuza dönelim.
Yukarıdaki son bölümde eklediğim kısım vardı. Bu konuda düşünceni almak isterim:
Bu konu ile birlikte Saygıdeğer Arkadaşlara sormak isterim : "Yaşadığı toplumda putlar adına kesilen hayvanları görerek Allah adına Kurban kesen bir Rasulullah, bize Kurban kesmesi ile mi örnektir yoksa Allah'tan başkasına hiçbir şey adanamayacağı ve hayvan kesilemeyeceği ve yoksulun hakkını daima gözetmesi konusunda mı? Şu an bu toplumda hiç kimse Lat ve Uzzaya kurban falan kesmiyor. Ama çok Lat ve Uzzalara başka şeyler adıyor! Bunun yanında o toplumda yaygın olan Hayvancılıksa örneğin ben Gemlik'te yaşayan bir insan olarak oradaki dostlarıma -Gelin Bir Zeytin Bayramı yapalım, Allah'ın Nimetlerini analım, Ağaçlardan Allah'ın ismi ile Zeytini alalım ve Yoksulların haklarını da gözetelim, her ağacın üçte biri Yoksulun olsun, Yetimin olsun- dersem böyle bir uygulama aslında Alemlerin Rabbi'nin istediğine ve Rasulullah'ın yaptığına tam denk düşmez mi?"
--BLOG--
Bu konu ile birlikte Saygıdeğer Arkadaşlara sormak isterim : "Yaşadığı toplumda putlar adına kesilen hayvanları görerek Allah adına Kurban kesen bir Rasulullah, bize Kurban kesmesi ile mi örnektir yoksa Allah'tan başkasına hiçbir şey adanamayacağı ve hayvan kesilemeyeceği ve yoksulun hakkını daima gözetmesi konusunda mı? Şu an bu toplumda hiç kimse Lat ve Uzzaya kurban falan kesmiyor. Ama çok Lat ve Uzzalara başka şeyler adıyor! Bunun yanında o toplumda yaygın olan Hayvancılıksa örneğin ben Gemlik'te yaşayan bir insan olarak oradaki dostlarıma -Gelin Bir Zeytin Bayramı yapalım, Allah'ın Nimetlerini analım, Ağaçlardan Allah'ın ismi ile Zeytini alalım ve Yoksulların haklarını da gözetelim, her ağacın üçte biri Yoksulun olsun, Yetimin olsun- dersem böyle bir uygulama aslında Alemlerin Rabbi'nin istediğine ve Rasulullah'ın yaptığına tam denk düşmez mi?"
Aynen katılıyorum degerli Turk İbrahim.Etler ve kanlar Allaha ulaşmaz,ama takva ulaşır, bir yetimi giydirmektır,bir ıhtıyacını gidermek,sağlık masraflarını karşılamaktır esas olan.Hudeybiye Barış ant sonrası ,mumınlerde bu panayıra katıldı,muslumanlar burada İslamı,her sene haram aylarda,haram beytte toplanan putperestlere tanıttı ,yıyecek ıhtıyacı için hayvanlar kesıldı,oraya çağrılan tum insanlar(hacca tum ınsanlar davetlidir sadece müslümanlar değil ılgılı ayete bakınız) ve fakırler yedi.İslam savas yerıne dıploması ıle yayıldı ve Mekke bellı bır sure sonra dirençsiz fetholdu.Yoksul kişi evsızken yada evınde buzdolabı yada ocağı bıle yokken eti napsın?Öyleyse ılla et ıle yardımda diretılmemeli...
İşte İbrahımın haccı,orjınalı arapça metınde hacc gecıyor.Kurban konusunu iyi anlamak için İbrahımın haccının hanif dini teblığ ve kanıt tartışması olduğunu ve ömru boyunca Allahın beytıne yani hanifliğe hızmet ettığını (tavaf) bılmek lazım,örümceğin şirk beytınden Allah bizi korusun...
HANİFLER OLARAK ,YÖNUMUZ,MÜCADELEMIZ,HEDEFİMİZ ANKEBUTUN YANİ DİŞİ ÖRUMCEĞİN EVI OLSUN,PEYGAMBERIMIZ GIBI HİCRETTE ETSEK,BULUNDUĞUMUZ TOPLUMDAN UZAKLAŞMAK ZORUNDADA KALSAK,BEYINSIZ MUŞRIKLER HEDEFIMIZDEN DÖNDUĞUMUZU,YÖNUMUZUN ÇEVRILDIĞINI SÖYLESELER DE KORKMAYALIM, BAŞIMIZI EĞMEYELİM,YÜZÜMÜZÜ HEDEFEMİZE ÇEVİRELİM Kİ ALEYHIMIZDE KANITLARI OLMASIN,PRİM VERMEYELIM.ALLAH DOĞUNUNDA BATININDA HER YERIN SAHIBIDIR,TEBLIĞ VE ŞİRKLE MUCADELE,İSLAMIN YAYILMASI HER YERDE DEVAM EDER.BAKARA SURESİ HİCRETTEN SONRA INEN ILK AYET OLARAK BU KONUYA DİKKAT ÇEKER.
HAÇ YADA HAC HIRISTIYANLIKTAN GIRMEDIR,PUTTUR.ALLAHIN EMRI İSE HACCDIR.
En'am Suresi 80 Toplumu ona karşı çıkıp kanıt getirmeye(VE HACCEHU KAVMÜH) kalkıştı. O dedi ki: "Allah hakkında benimle çekişiyor musunuz? Beni doğru yola O iletti. O'na ortak koştuğunuz şeylerden korkmam. Rabbimin dilediği dışında hiçbir şey olmaz. Rabbim bilgice herşeyi çepeçevre kuşatmıştır. Hâlâ öğüt almayacak mısınız?
ALLAH HEPİMİZE BEYTULLAHI TAVAF(İBRAHMIN KURDUĞU HANİF İSLAM BINASINA,SİSTEMİNE HİZMET ETMEYİ) NASIP ETSIN,İŞTE O ZAMAN İSLAM AYAĞA KALKACAKTIR...
Konu hakkında ayrıntılı bilgi almak isteyenler için:
Sizin yetkiniz yok foruma yeni mesaj ekleme Sizin yetkiniz yok forumdaki mesajlara cevap verme Sizin yetkiniz yok forumda konu silme Sizin yetkiniz yok forumda konu düzenleme Sizin yetkiniz yok forumda anket açma Sizin yetkiniz yok forumda ankete cevap yazma