Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
|
|
|
muhliskul YAZDI:
kararli idim fakat en son okudugum yazinda senin beni hic anlamadigini belkide bu yuzden reaksiyon gostermis olabilecegini dusundum. Sana en icten samimiyyetimle ifade ediyorum ki beni kendisiyle fikri acidan kiyasliyacagin bir kimse mevcut degildir. Bunu ovunmek anlaminda soylemiyorum. Benim soylediklerimi baskalarinin ki ile karistirmaman icin soyluyorum.
-Başkalarıyla anılmak neden kötü olsun ki,Belkıs kardeşimizde,"Ben artık alemlerin rabbi olan Allah'a Süleyman ile birlikte teslim oluyorum"diyerek,yeryüzünde ki İlahi yürüyüş sürecinin ancak bir beşer ile olması gerektiğini anlatmadı mı?
Ben Islam'in kaynagi olarak yalnizca Kuran'i kabul ediyorum. Tek kaynak Kuran'in haricinde calisma yapilanlar bir kaynak degildir. Sadece arac ve gerecdir.
-Araç ve gereçlerinde İlahi olması lazım.Haklısın,dil,lisan Allah'ın ayetidir.Siret'se uzak durulması gereken çöplüktür.
Kuran vahyinin imani acidan degil lafzen anlasilirligi icin bir cok beseri problemler mevcuttur. Bu problemlerin cozumu icin elzem bilgilerin toplanmasi gerekir.
-Seninle en kuvvetli ayrılık noktamız burası.(Sitede ki çok önemli çoğunluklada)Lafzen anlaşılmasında sorun olan bir kitaba iman da sorunsuzluk olurmu!?
O halde,
Sorun lafzında değildir.Sorun,insanların kitaba araştırma noktasında mı,yoksa Huda (Yol bilgisi)düzeyindemi bakıyor olmasındadır.
Örnek,
Bu site de veya çevremizde arapça bilmeyen nice insan var.Yaşlarıda çok genç,nihayetinde '3-5 kez meal okumuş' ancak ne hikmetse konuştuğumuzda bir çok ilahiyat hocasına ders verecek kadar Kuranı anlamada ileri düzeyde.Siz bu durumu neyle izah edersiniz,dostum?
Ben mi?
Sevgiden başka hiç bir çıkar gözetmemekte.
Bu soylediklerimi baskalarinin anlatimi ile karistirmayin.
Emin ol karıştırmayacağım.Ancak H.Zeyveli'ye de anlatamadık bunları.Yine de severim ve sayarım kendisini.
Toplanilacak bilgiler dini hukum kaynagi olusturmayacak cunku bunlar sadece Sozluk mahiyetindedir. Her zaman soyledigim gibi butun bu arac ve gerecler ne bir alternatif kaynak nede bir ilave kaynaktir. Hadisler kaynak degildir, Kuran disi guya Nebevi uygulamalar-sunnet kaynak degildir. Sözlüğün dışına çıkmamak kaydıyla..
Benim yazdiklarimdan cikmasi mumkun olmayan sonuclari cikartmaniz beni cok sasirtiyor. ben Kuran hassasiyeti hic tukenmeyen bir insanim. Kuran'in anlasilmasi ve insanliga yol gostermesi icin sahsimz da adiylana dusen her seyi gucumu asacak derecede yapmak azmindeyim. Butun hazirligim bu cizgidedir. Hic bir sahsi menfaati davamin onune gecirmem. Belki bazen biraz asabi olabilmekteyim, ama bu benim bilincli arzum degil. Aslinda tatli bir sekilde diyalogu tercih eden bir insanim. Kabadayilik taslarcasina muhataplik kuranlara tahammul edemiyorum. Rabbim sabrimi artirsin.
Kabul etmeliyim ki, asabiliğinde az da olsa benim katkım vardı.
Anlattiklarimdan baska kaynaklara yonelmek ,sirk vesaire cikarimlari cok tuhaf olmakta. Arastirmak ve ogrenmek sarttir.Bu bilgiler ilmi tasniflere sokulup istifadeye sunulur. Mevcutlar Kuran talebesi icin gerekli olan sihhatli bilgilerden mahrumdur. Daginik bir yapiya sahip bazi calismalar mevcuttur. Teknik yaklasimlar kismi izahetlerle sinirlidir. Bu yuzden Kuran bilincine sahip kimselerin butun calismalardan da istifade ederek Kuran'i anlamakta zorluk cikaran lafzi problemlere formuller sunmalari gerekmektedir. Bu calismalara destek vermek samimi kuran insaninin gorevidir. Bugune kadar sure gelmis yontemlerden farkli olarak, hic bir ekol kaygisi tasimadan,sirf Kitab'in orjinal ifadesindeki mesajin anlasilmasi icin kuran'i yontemler gelistirmedece 'k gerekir. Bireysel olarak bakildiginda kifaye olanlar toplumsal olarak ayni ise yaramamaktadir. Umumu dikkate alarak olusturulmalidirlar.
Sadece, 'Bismillah' deyip,bir yerden başlayalım.
Benim senin sahsina kizginlikla ifade ettiklerimi Kuran'a hitaben gibi gostermen buyuk bir haksizlik. Cunku ben kuran'in anlam ittifak yapisinda olusunu bilen ve savunan bir kimseyim. Benim muhatabim olan sana, bazi bilgiler olmadan bu konuyu anlaman zordur saptama mi yapiyorum. Sorun kuran'da degil Kuran anlayisimizin yetersizliginde . Olusturmaya calistigim ise bunun telafisi yonunde gayret gosterilmesi.
Netice olarak eger kuran anlayisinin netlesmesi yolunda caba sarfedilmesinde samimi isen ,bu hususta verilen mucadeleye karsi cikmak yerine desteklemen daha yerinde olacaktir.
Allah'tan baska hic bir ilah tanimayan, veli edinmeyen ihlas dini mensubu muhlis kullara sirk isnadi sorumlulugu cok buyuktur.
Rabbim beni affetsin.
Saygiyla
|