Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
|
|
|
selam
Dilbilimle "monitor" dene bir kavram vardır, hatta "yabancı dil öğrenenler" ve "yabancı dil edinenler" arasındaki farkı da güzel anlatır,
Monitor under user (Az seviye, olması gerekenin altında monitor kullanıcıları), Monitor over user ( Yüksek seviye, olması gerekenin üzerinde,monitor kullanıcıları. Monitor optimum user,(Vasat, tam kıvamında, ideal,bir parantez daha vasat ümmet kıvamında ümmet:))...)
Peki monitor nedir, dilimizde beliren titreşimlerin, dil, dil damak, gırtlak, ses teller, vesaire öncesi, zihnimizde beliren hal,
Monitor = ekran, dil, ses çıkışı, hoparlör,
Hangi sesin çıkacağı monitöre hangi resmin geleceğine bağlıdır,
Monitor over user = Konuşurken kekelerler, teklerler, zira monitoru çok fazla kullanırlar, bu da monitör ile dil arasındaki mesafeyi süre olarak uzatır,
Monitor under user = Konuşmalarını zor anlarsınız, nerdeyse monitörü hiç kullanmazlar, resim, sembol,simge,şekil merkezi ile dil arasında monitörün işlevi çok azdır bu gurup için,
Monitor optimum user = Billur gibi şakıyan cinsindendir:), hem inci gibi sıralı ve dizili ve kurallara uygun hem de konuşmaları denge hızda anlaşılır tane tanedir,
Dil öğrenimi (Language learning), Dil edinimi ( Language acquaring)
Herkesin yetiştiği toplum da kullandığı dil edindiği dildir, öğrendiği değil,
Herkesin sınıflarda kitaplardan incelediği dil öğrendiği dildir, edindiği değil,
Yabancı bir ülkede uzun yıllar yaşayarak konuşulan dil edinilen dildir öğrenilen değil,
Bu kada bilgiyi artistlik olsun diye vermedim :)), konu ile direk alakalı,
genel olarak değindindikten sonra kısaca şöyle örnekleyebiliriz,
elma = apple
Yabancı Dil öğrenen biri elma isticek,
Elmaya duyulan ihtiyaç, elmanın şeklini, elmanın şekli kendi dilinde ismini "elma" kendi dilinde elma monitöre gelir, monitördek dil seçeneklerinde "elma=apple" olarak belirir, sonra dilinden "aplle" çıkar,
Kendi dilinde elma istemesi, ihtiyaç=monitörde şekil ve simge "e-l-m-a"
dilde "elma"
Dil sembol,yuvarlak kırmızı yenen meyvenin türkçedeki sembolü "e-l-m-a" ingilizce de "a-p-p-l-e"
Ruh (elmaya ihtiyaç) esma ( zihinde şekli ve dilsel simgesi) karea (elma)
Allah ---> Muhammed ---> Kur'an
Sıralamasını tercih ederseniz, Allah, muhammedin monitörüne belirmesini istediği simgelerin, "ruh"'unu üfler, böylelikle muhammedin diline zihnindeki monitöründe beliren kelimeler düşer,
Klavyede "k" tuşuna basarsınız, gerekli işlemci, sistem çalışır, monitörde "k" tuşunun görürsünüz, "k" sesinin okunuşu işlemcide varsa hoparlörde "k" sesini duyarsınız,
Elçinin kavli, Allah'ın kelamı olur,
Ben şahsım adına sıralamayı şöyle başlatıyorum,
Allah----> Kitap-----> el-kur'an------> kur'an-------> Muhammed,
Sistemin böyle olmasına rağmen gidişat ise kanaatimce,
Muhammed -----> Kur'an------>el-kur'an------->kitap------> Allah,
Allah'ın indirmesi, yağmurun inmesi gibi değil, ayaklarına felç inmesi gibi bir inmedir, dıştan içe, yukardan aşşağı değil içten dışadır diye düşünüyorum,
İlk sıralama ile Allah muhammedin kalbine monitöründe belirmesini istediği duyguları harekete geçirir, monitöründe belirenlerde dilinde seslenir, neticede kelimeler Allah'a ait olmuş olur,
Pek yeri değil, cin suresi ile ilgili konuşurken pek de kasmayalım burayı ama, bence herkes kendisine sormalı,
Yazı dili ile sözlü dil arasında ne gibi fark var,
ne zaman yazarsınız ne zaman söylersiniz,
birine birbaşkası aracılığı ile ptt vasıtası ile bir miktar para göndereceğiniz zaman aldığınız adresi
Aracya yazarak mı bildirirsiniz,
Yoksa söyleyerek mi,
Hitap neden kitap(yapraklı mushaf) olur, Neden yapraklı mushaf gelmez algısal simgeler sözlü tebliğ olur?
Esen kalın
__________________ bildiklerimizle değil yaptıklarımızla, ellerimizin neleri ile değil hayatlarımızın nasılları ve nedenleri ile,,,
Beni bir yere oturtmaya çalışmayın,çünkü ben bir yerde oturmuyorum, sadece yürüyorum
|