Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
|
|
|
Sevgili zupperdinislam.
Yazdıklarınızı tertil üzere okuyamadım.Ama göz ucuyla okudum.Hans Ayberg"ı pek tanımam.Flaş tv.deki proğramını izlemiştim.Eşim bir kitabını almıştı,birazda ona bakmıştım.
Hans,bence hak aşığı samimi bir müslüman.Ama bana göre,Mahmut Hoca,Fethullah Gülen ve bunlar gibi pek çok insan veya din adamı veya tarikat şeyhi,tarikat ehli,sıradan insan da,hak aşığı müslümanlardır.
Bu veya buna benzer kişilerin,hak aşığı birer müslüman olması başka şeydir,onların din adına hurafe veya beyinsizlikler içinde yüzmesi başka şeydir.Ya da Hans gibi bazı yanlış veya zaafları olması, ayri bir şeydir.
Ben,bu veya bunlara benzer çok insan tanıdım,gördüm,biliyorum.Benim bir kız kardeşim var.O da böyle bir müslümandır.Bu tür insanlardaki iman veya Allah duygusu veya tefekkür düzeyi çok yüksektir.Diğer bir ifade ile aşırı"dır.Bundan dolayı,bunların çoğu,din adına ne duysa,ne okusa,ona körü körüne inanır ve iman ederler.Bundan dolayı da son derece gelenekci ve son derece şekilcidirler.Örneğin,Mahmut efendinin en büyük değerleri veya olmazsa olmazları,sakal,çarşaf ve sarıktır.Fethullah Gülen"in en büyük değeri,Osmanlıcılık"tır.Adam,Osmanlı Padişahlarının adını andığı an,gayri ihtiyari,salya sümük ağlıyor.Bundan dolayıdır ki,yani hayalinde yaşattığı Osmanlıyı yad etmek uğruna,bütün dünyada okullar kuruyor,Türkçe öğretiyor.
Bu okulları kurmak için ve cennetten parsel satarak topladığı paralarla,doğuda,fabrika,okul,hastahane kursaydi,Türkiye de bir kürt sorunu olmaz ve yüzmilyarlarca dolar paramız havaya gitmezdi.
Mahmut efendi,sakal,çarşaf ve sarığa verdiği önemi,Kur"an"ı anlamaya ve anlatmaya verseydi,bugün Türkiye de hiç bir dini,siyasi çatışma yaşanmazdı.v.s.v.s.
Dostum.Bu veya buna benzer adamları,Kur"an bizim dikkatimize önemle sunuyor ve bizi uyariyor.Ama anlayan mı var.
Kur"an,başta Hz.Muhammet olmak üzere,tüm peygamberlerin,mecnun,cinnetli,şair,sahir,kahin olmadıklarını ısrarla ve tekrar tekrar söyler.Ve inanırları bu tür zaafiyetleri veya bu tür aşırılıkları veya bu tür takıntıları olan,dini,siyasi,edebi veya sıradan kişilere karşı uyarır.Bu kişilerin,hasta olduğu veya deli olduğu anlaşılmayan,hasta veya deliler olduğunu söyler.Bu kişilerin veya bu karekterlerin bütün toplumlarda olduğunu,olabileceğini anlatır.Ve bu kişilerin peşine takınılmamasını,bu kişilere körü körüne uyulmamasını ister.
Bana göre,Hans Ayberg ve benzeri daha bir çok kişi bu veya buna benzer karekterlere sahip müslümanlardır.
Selam ile.
|