Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
|
|
|
Merhaba,
ilginiz ve cevaplarınız için teşekkür ederim.
Zamanı olaylara / sebep ve sonuçlara göre yorumlayan bizleriz. Ancak zaman hep vardı ve var olmaya devam edecek.Zaman mı,hep vardı,yoksa başka bir şeyler mi,onu bilmem.Ama ezeli ve ebedi birşeylerin hep var olduğunu düşünüyorum.Çünkü ezeli ve ebedi bir Allah"ın varlığı,ezeli ve ebedi bir şeylerin varlığını da gerektirir veya zorunlu kılar.Yani,hiç bir şey yoktu,sadece Allah vardı deyimi,bana göre çok sorunlu bir deyim.
Kıyametle zamanın sonlanacağından bahsetmez. Evrenin şekil değiştireceğinden bahseder. Pekala bu da zamanın yapacağı bir şeydir. Zamanı geldiğinde olacak demek ile, zamanın yapacağı demek arasında pek bir fark yok bana göre.
Ayrıca zaman, evrendeki en büyük güçtür ve eşi/benzeri yoktur. Zaman güneşe hükmeder, yıldızlara, galaksilere de hükmeder...Ama zaman da yıldızlarla,galaksilerle,güneşlerle,yani varlıklarla kaimdir ve çok değişkendir.
Hiç bir şey zamanı yenemez, zaman ise her şeyi tüketir...
Evrende kurulu bir düzen var...Bu düzen en küçük yapı taşları ile birbirine bağlı ve BAĞIMSIZ olan hiç bir varlık yok. sürekli bir etkileşim var.
Sabır denilen şey de, ZAMANININ gelmesini beklemektir.
Soyut olan ve somut olan aklım/ kalbim ile SADECE İDRAK edebildiğim Zamana, tanımlama olarak Allah der isem, ortak koşmuş mu olurum?Evet,ortak koşmuş olursun,ama asla müşrik olmazsın.Kur"an,"ilk"te O"dur,sonda O"dur"demektedir.Bana göre bu ayet,sizin tasavvurunuzu boşa çıkartmaktadır.Ayrica,"gözler O"nu görmez,O gözleri görür.Ama biz zamanı gözlemleyebiliyor,hesap edebiliyoruz.
Demem o ki,bizim Allah"ın resmini cizmek gibi bir sorumluluğumuz yok.Geçmişte ve günümüzde yapılan bu veya buna benzer gayretler,bana göre haddini bilmemek veya haddini aşmaktır.
Bana göre,bizatihi Allah"ın kendisi bilinemez,idrak edilemez.Zaten Allah bizden böyle bir şeyde istememektedir.Allah" bizden,her gün veya her an,başbaşa olduğumuz O"nun ayet veya işaretlerini bilmemizi,idrak etmemizi istiyor.Sivri sinek gibi küçücük muhteşem bir varlığı inşa eden Kudrete,haşyet duyup,teslim olmamızı istiyor.
Allah olarak tamamen soyut bir güce inanmak, akıl ile OLAMAZ. Sadece KABULLENMEYİ gerektirir.Böyle söylenebilir.Ancak,akılsız hiç bir iman,ideal iman olamaz.Olsa olsa iptidai iman olur.
Dikkat edin, bütün alemlerin üstünde olan bir GÜCÜ tanımamazlık değil benim sorum.Bu tür soruları,kişi kendisine,çevresine,bana göre sık sık sormalıdır.Hatta Allah"ın varlığını bile tartışmalıdır.Örneğin:Allah olmayabilir mi? Acaba biz kendimizi mi aldatıyoruz.Yoksa bizi zaman mı helak ediyor.v.s.v.s.
Selam ile.
Selam müminleredir...
|