Şu da emredildi: Yüzünü dine bir Hanif olarak çevir. Sakın müşriklerden olma.
Yunus Suresi 105
Ben bir Hanif olarak yüzümü gökleri ve yeri yaratana döndürdüm. Müşriklerden değilim ben.
Enam Suresi 79
İbrahim ne bir Yahudi idi, ne de bir Hıristiyan. O sadece hanif bir müslümandı. O müşriklerden değildi.
Ali İmran Suresi 67
Şu da kuşkusuz ki, İbrahim başlıbaşına bir ümmetti; bir Hanif olarak Allah'ın önünde eğiliyordu. Müşriklerden değildi.
Nahl Suresi 123
De ki Allah doğrusunu söylemiştir / vaadinde sadıktır.Haydi artık Hanif olarak İbrahim'in Milleti'ne uyun! Müşriklerden değildi o.
Ali İmran Suresi 95
Allah'a ortak koşmadan, Hanifler olarak... Allah'a ortak koşan kişi, gökten düşmüş de kendisini kuşlar kapışıyor veya rüzgar onu uzak bir yere fırlatıp atıyor gibidir.
Katılma Tarihi: 26 nisan 2007 Yer: Australia Gönderilenler: 854
Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
Asagidaki yazi Cin 13 arkadasin bir sorusuna atfen yazildi.
Sayin arkadasim Cin 13 sizinde bildiginiz gibi kavramlar yorumcusuna gore bir anlam kazaniyor. Seculer kelimesi sozlukte dindarin karsiti olarak tanimlanmakla birlikte bence bu konuyu belirlemede o kadar onemli degil. Bir kimsenin veya kimselerin bu kelimeyi kullanirken neyi ifade ettikleri bence cok daha onemli.
Bildiginiz gibi Secularizm bir fikir akimi olarak ilk kez 1841 yilinda Ingiltere'de meshur sosyalist Robert Owen'in sempatizanlarindan olan George Jacob Holyoake tarafindan yaygin bir sekilde kullanilarak meshurlastirilmistir. George Jacob Holyoake dunyadaki ilk ateist gazetesi "Oracle of Reason"i cikaran Charles Southwell'in hapse atilmasinin ardindan bu gazeteyi basmayi devam ettirmistir. George Jacob Holyoake, Charles Southwell'i hapiste ziyarete giderken tutuklanarak alti ay hapis yatmis ve tahliye edilmistir. Bu sahis tahliyesinin ardindan secularizm kavramini icad ederek yayginlastirdi. Bu fikirlerini "The Reasoner" adinda cikardigi gazetede bu fikirlerini tanitarak populerite kazandirdi. Liberal kesimle yakinlasma sagladi. Seculerizmi bir ideoloji olarak gelistiren yazilar yayinladi, kitaplar yazdi.
Seculerizm diger ideolojiler gibi tamamen insan kokenli bir bakis acisi, hic bir revizyona ugramamis haliyle seculerizm ozunde toplumsal hayatin idamesi ile ilgili olarak insan kokenli olmayan hic bir anlayisi kabullenmez. Dinin ve din adamlarinin etkin oldugu bir tarihi surec geciren Hristiyan cografyanin damgasini tasimaktadir. Incil ve Tevrat'i idari hayatta etkisiz kilmak amaciyla ortaya konmustur. Vahsi Ateist ve Sosyalist bir zihin yapisindan cikarak evcillestirilip Liberalist bir kimlige kavusturulmustur. Son sekliyle uygulandigi Avrupa ulkelerinde ve Amerika'da dinle uzlasarak populeritesini artirmis ve degisik inanis bicimlerinin bir arada yasadigi bu toplumlarda toplumsal butunlugu saglamistir.
Musluman bir toplumun sekuler olmak gibi bir ihtiyacinin soz konusu olmadigina idusunuyorum. Benim anlayisima gore sekuler bir toplum ideal islam toplumu degildir . Islam sekulerizmin aksine Allah'i hayata mudahale ettirme zorunlulugu olan bir inanis bicimidir. Islam Allah'in adi ile baslamayi teklif eder, hayatin her safhasinda Allah ile olmak ve bunu izhar etmek zorunlulugunu koyar. Baskalarinin bundan hosnut olmayisi inananin bu anlayisi terk etmesine cevaz vermez. Sekulerizm inanc istismarini onlemek icin tek care olarak inanci idarede etkisiz kilmak olarak gorurken, Islam Allah'i tek kutsal ilan ederek yasamin her alaninda onun rizasini arama bilincini gelistirerek bunu basarir ve secularizmin aksine inanci bu istismari onlemede en etkili faktor haline getirir.
Yukaridaki ifadelerim Kuran aydinlanmasini gerceklestirmis, bilimsel bir zihin yapisina sahip olan Islam toplumu icindir. Allah adina insanlari somuren din kalpazanlarinin egemen oldugu gunumuz guya musluman toplumlari icin soylenmemistir. Bu tarz toplumlarda yasamaktansa en fanatik sekuler toplumda yasamayi tercih ederim.
Sn.Muhliskul arkadaşım, bilgiler ve emeğin için çok teşekkür ederim. Size bu soruyu sormamın nedeni şuydu: Sizinle laikliğe bakış konusunda fikir ayrılığımız var. Ben de size "Laiklik öyle değil böyledir" gibi ahkam kesmektense bu soruyu sorarak küçük bir hatırlatma yapmak amacındaydım. Laiklik, tanım olarak dinin insan hayatından çıkarılması ve dinin toplum-insan ilişkilerinde söz sahibi olmaması değildir. Dinin, bu noktaya çekilmesi sizin yukarıda ifade ettiğiniz gibi sekülaritededir. Laiklik, devletin herhangi bir dine ayrıcalık tanımaması için dine mensup olmaması böylelikle azınlık veya çoğunluğa bakılmaksızın her din mensubunun güvence altına alınmasıdır. Bu konuda anlaştıysak mutlu oldum.
__________________ Dinin bakış açısına göre,tüm bu fantastik harikulade evren,tüm bu karmakarışık şeyler, ancak, Tanrı’nın, insanların iyi ve kötü için çabasını gözlediği bir sahnedir.. Bu sahne,bu oyun için çok büyük!
Merhaba sayin cin 13 arkadasim. Sizinle bir cok konuda mutabik durumdayim, bazi konularda farkli dusunmemiz sorun degil. Bu konular detayli olarak islendiginde akillarin bir mutabakata ulasabilecegine de inaniyorum.
Yuzeysel olarak bakildiginda benim sekuler veya laik bir anlayisa karsi oldugum sizin ise laik anlayisa taraf oldugunuz gorunmektedir. Benim kanaatime gore oncelikle savunulan fikirlerin net bir sekilde degerlendirilmesi gerekir. Sizden ricam Laiklikle ilgili olarak yapacaginiz bir degerlendirmeyi bu baslik altinda kaydetmenizdir. Laikligin olusum sureci ve baslangicindan gunumuze degin uygulanis bicimi nasil gerceklesmistir? Islam dininin Muhammed'e vahyiyle baslayan olusum surecinde Laiklik anlayisi benzeri bir uygulama soz konusu olmusmudur, olmussa bu ne sekilde gerceklesmistir? Laik anlayisin Kuran ile baglantisi nasil kurulmaktadir? Insan kokenli Laiklik, ozunde dine karsi nasil duygular beslemektedir, Laik bakis acisinin yansimasi Vahye paralel olarak imanli bir toplum olusmasini saglamaya yonelik midir? Islam dini, Laikligin kendisine musaade ettigi kadari ile yetinmekte midir? Ortaya cikisindan bu yana Laiklik ideal olarak nerede uygulanmistir? Bir muslumanin Laikligi bayraklastirmasi gereklimidir, zaruri midir, bu istek nereden kaynaklanmaktadir? Islam kendi uzerinde egemen gayri Islami bir anlayisi tanir mi? Islam dininin Laiklige ihtiyaci varmidir? Insan somurusune dayali dinlerin karsisinda gelistirilmis anlayislarin illaki Islam'a uygulnmasi gerekir mi? Laikligin dinlestirildigi ve baski araci olarak kullanildigi ulkemizde hangi kismi Kuran'la ortusmektedir. Din somuruculerine, Allah'la aldatanlara karsi cikmak, Allah'i dunya hayatindan menedenlerle saf olmayi gerektirir mi?
Sayin arkadasim birbirinin benzeri olan sorularimi da goz onunde tutarak konuyu islerseniz memnun olurum. Belli bir zaman icin ticari seyahate cikacagimdan oturu yazmis olabilecegin bir mesaja cevap yazmam gecikebilir.
Merhaba
En son yazilan mesajin muhatabi olacak bir ifademin oldugunu sanmiyorum. Yaniliyorsam yazdiklarimdan ornek verilerek izah edilmesini rica ederim.
Laiklik ideolojisinin Islam icin zaruri ve gerekli olmadigina, aksine Islama ters dustugune inaniyorum. Sekulerizmi olusturan zihniyet, degisik bir cografyada bazi kucuk farkliliklarla Laikligi uretmistir. Bunlar kisa zaman farki ile dogan ikiz kardes gibidirler.Avrupada yuzyillarca suren papa referansli bir surecin sona ermesinin sonucu olarak, merhale merhale olusmuslardir.
Gunumuzun gercek sekuler ve Laik toplumlari incelendiginde bu ikisinin arasindaki benzerlikler rahatlikla gorulecektir.
Bu konular uzerine ciddi arastirmalari olan ve Laikligin Islam icin bir olmazsa olmaz oldugunu savunan arkadaslarin izahatlarini bekliyorum. Bu aciklamalar yapilirken,Kuran'in vahyedilis sureci icinde olusmus bulunan inanan toplum yapisi incelenerek ornekler getirilirse cok daha aydinlatici olacaktir.
Laik Islam !
Sosyalist Islam !
Milliyetci(nazik Irkci) Islam !
Kapitalist Islam !
Demokratik Islam !
Hanefi,Safi, Maliki, Hanbeli, Sii Islam !
BESERI iSLAM !
Bunlarin hicbiri Allah'in makbul dini Islam olamaz.
Islam hic bir ana basligin kontrolune girmez, Islam ana basliktir.
İslamı "Islam hic bir ana basligin kontrolune girmez" diyen beşer kontrol eder.
Hin oğlu hince bir slogandır bu, ki Allah'la aldatmayı meslek edinenler tarafından atılır. Örneğin dinî vaazlarda derler ki "Bizi İslam yani Allah yönetsin!"
Dikkat edin. Türkiye'de din adamları bu sloganı ata ata yönetime el koymuş durumda. Bal gibi darbe yaptılar.
Siyasî İslamın bir militanı cumhurbaşkanı oldu; çok eşliliği Avrupa medyasına mazur göstermeyi iş edinen bir din adamı başbakan, bir cami imamı TRT'nin genel müdürü.
Merhaba,
Sayin Hasan bey verdiginiz aldatis bicimleri diger aldatis sekillerine mesruluk kazandirmaz. Ben ne AK Partiyi nede KARA Partiyi savunuyorum. Ifadeleriniz cok isabetsiz olarak secilmis. Hasan bey bu uslub ile yazacaksiniz lutfen hic yazmayin daha iyi. Her konu illa ki magazinvari bir yapiya donusturulmek zorundami? Ben burda Allah adina aldatanlarin sozculugunu yapmiyorum. Turkiyede gunumuzde yasanilanlar hos seyler degil, muhafazakar Turkiye cogunlugunu temsil eden bir kesim hukumet oldu. Ben bu cevre tarafindan zulme ugramis bir kimseyim, kendilerini savunmam soz konusu bile degil. Yalniz suda bir gercek ki daha oncekileri cok mu daha iyiydiler de ulkeyi bu hale getirdiler. Perde arkasi kuvvetler cok mu Islama uygun kimseler? Hepside birbirinden beter.
Sahsiniz zaten klasik fikihcilarin benzeri yontemlerle, teokratik bir din anlayisini savunmaktasiniz. Miras dagitimi, aile hukuku, ve diger konulari Kuran'dan seklen tespite calisiyorsunuz. Bu yaptiklariniz ile hangi Laik anlayisla mutabakat icindesiniz. Ona kalirsa ben sizden cok daha Laik bir kimseyim, benim icin bu konular, Kuranda gectikleri detaylariyla bir onem arzetmemektedir.Benim anlayisima gore Kuran degismez temel ilkeleri vazeder, diger hususlar zamana ve ortama gore sekillenir. Ben miras dagitiminin matematik detaylariyla ugrasmam, satir altlarindaki ana maksati tespit edip onu yasadigim ortama uygularim.
Benim hassasiyetim sahsinizdan cok daha farkli alanlarda. Ben Allah'in kullanilmasiyla insanlarin aldatildigi sistemleride, yasama Allah'in karismasina musade etmeyen sistemleride kabullenmiyorum. Ben takva esasli olarak olusmus bir anlayisi savunuyorum. Kuran vahiy seyri takip edilirse bunun olusum sureci cok rahat gorulecektir. Allah yeryuzunde kendisini temsil etme yetkisine sahip elit bir tabakanin olusumuna kesinlikle izin vermemektedir.Allah resulu bile buna dahildir. Bunun yanisira Allah bilinciyle yasayan kimseler olunmasi emredilmektedir. Tamamlanmis olan ana baslik ISLAM'in gerektirdigi gibi yasanilmasi istenmektedir. Allah'i hesaba katmadan gerceklestirilmis hic bir olusum tasdik edilemez. Beseri kaynakli hic bir sistem Kuran'in cizgisine paralel olamaz. Kuran'i bir bilginin acilimi olan uretim ile, Kuran'i devre disi birakan bir uretim ayni gorulemez.
Sayin Hasan bey, Atalarinin dinini terk etmis Allah'in insana otorite degil sorumluluk verdigine inanan bir insana layik olmayan mesajiniz yerine ,konuya endeksli olarak izahatler getirmenizi umardim. Yazdiklarimda beser kaynakli fikirlerin dine dairmis gibi gosterilmesi elestirilirken, bu suclamayi haksiz yere bana nicin yoneltiyorsunuz? Konulari islerken yazilanlari iyi kavrayarak cevaplar yazmak cok daha dogru bir davranis olur.
Islam ne Laikligin nede din referansli bir anlayisin kontrolune sokularak ona hizmet etttirilemez. Her ikiside ayni tarz bir aldatmadir. Insanin Islam'a uygun olarak anlayislar sergilemesi ile , dogmatik beseri bir ideolojiyi olusturup savunmasi herhalde cok farkli olsa gerek.
Ben Kuran mesajinin geregi uzere olusmus olan bir toplum yapisini savunuyorum. Boyle bir toplumun olusmasi icin gayret edilmesine inaniyorum.
Ifadeleriniz cok isabetsiz olarak secilmis. Hasan bey bu uslub ile yazacaksiniz lutfen hic yazmayin daha iyi.
Demek gerçekleri dobra dobra söylemek üslup hatasıdır? Bırakın o hatayı ben işleyeyim. Bırakın, güzel kardeşim, laikliği sanki özgürce müzakere etmek istiyormuş GİBİ yapmayı. Önce samimiyet.
Siyasî İslamın bir militanı cumhurbaşkanı olmuş; Çankaya'da türbanı pazarlıyor. Bir başka militan başbakan olmuş; Avrupa medyasına çok eşliliği allayıp pulluyor. Cami imamları bilmemne genel müdürleri olmuş; Siyasî İslamın borusunu öttürüyor.
Kısacası Siyasî İslam "siyasî-dinî bir darbe"yi gerçekleştirip yönetime el koymuş; dindar cumhurbaşkanını, dindar başbakanını, dindar bilmem ne müdürlerini koltuklarına oturtmuş.
Bunlar magazinvari ifadelermiş. O halde hic yazmayin daha iyi imiş. Kabul ediyorum. Yazmıyacağım. Siz ezberinizi okumayı sürdürün.
Merhaba,
Ben fikirsel boyutta konuyu tartismak isterken buna yanasmak istemeyisiniz buyuk bir garabet.Varsa bir fikriniz sahsi tartismaya girmeden yazarsiniz. Benim Laiklik veya baska bir konuyu ozgurce muzakereden alikoymak gibi bir niyetim yoktur,daha da onemlisi ben buna muktedir de degilim. Benim ne gibi bir niyetim olabilir, kime hizmeti amacliyor olabilirim ?Simdiye kadar yazdiklarimla boyle bir imaj mi olusturdum? Bildiklerinizi yazinda haberimiz olsun. Samimiyetsiz oldugumu nasil tespit ettiginiz de merak konusu. Alah'a havale ediyorum.
Burda yazarken Allah'in rizasini gozetmemin haricinde herhangi bir niyet tasiyorsam Allah'imin gazabi uzerime olsun.
Her zaman hosa gitmesede inandiklarimi yazdim, gereksiz tartismalara girmek arzusunda degilken haksiz ithamda bulunanlara karsi,bazen kendimi kontrol edemedim. Senin tesviklerine ragmen insallah kendime hakim olmaya calisacagim.
Ezber okuyan kendini bilir insallah.
Ben yinede size esenlik diliyorum, umarim hakzisliginizin farkina varirsiniz.
Sizin yetkiniz yok foruma yeni mesaj ekleme Sizin yetkiniz yok forumdaki mesajlara cevap verme Sizin yetkiniz yok forumda konu silme Sizin yetkiniz yok forumda konu düzenleme Sizin yetkiniz yok forumda anket açma Sizin yetkiniz yok forumda ankete cevap yazma