Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
|
|
|
Sevgili haktansapmaz.Mescidi haram,Mescidi Aksa,Beyti Mamur,Beyti haram gibi yer veya kavramların birbiriyle müteşabih yer veya kavramlar olduğundan eminim.Ancak bu yer veya kavramları,henüz tam olarak okuyamadım.Bunlara bağlı olarak,Mekke,Bekke,Babil,Mısır gibi yer veya kavramları da birlikte düşünmeliyiz diye düşünüyorum.Bu kavramların geçtiği ayetleri veya Kur"an"ın bu kavramlarla dikkat çektiği yer veya şeyleri tam olarak okuyabilsem,kendimi Kur"an"da çok önemli bir köşeyi dönmüş olarak sayacağım.
Bu ayet veya kavramlardan anladıklarımla ilgili onlarca sayfa yazabilirim.Bu ayetleri bir hayli anladığımı düşünüyorum.Ama bu ayet veya kavramlar,gene de düşüncemde berraklaşmış değil.
5/2.ayetin dikkat çektiği Beyti Haramın,öncelikle,üzerinde bulunduğumuz yer küre olduğundan eminim.Bu ayet,öncelikle,yeryüzüne gelmekte veya doğmakta olan tüm hayvanların avlanmasını veya öldürülmesini yasaklıyor.
Günümüz tabirleriyle söylersek,bu ayet,av yasağı getirilen hayvanların avlanmasını yasakliyor.Bu ayeti,ayni surenin,95.ayetiyle birlikte düşünmeliyiz.Her iki ayette,değişik açılardan,ama aynı şeyi anlatıyor.
Dikkat edersen,5/95.ayetin sözünü ettiği ihram,5/2.ayetin sözünü ettiği "haram"dır.Yani "ihram=Haram.Yani ihramlılık hali,hayvanlar için geçerlidir,hacılar için değil.5/95.ayetin dikkat çektiği kabe den maksatta,toplumun en alt tabakasıdır.Yani av yasağı olan bir hayvanı öldürenler,o hayvanın dengi bir kurbanı veya bedeli,fak,fuk,fona verecek.v.s.v.s.
Mescidi haram ve bu konularla ilgili,tam oluşmuş bir yorumun varsa,öğrenmeyi çok isterim.Ferudun kardeşimizin yaptığı yorumlar,bana göre de ayetlerden çok uzak yorumlar.
Selam ile.
|