Yazanlarda |
|
beyyine84 Uzman Uye
Katılma Tarihi: 15 ocak 2007 Yer: Turkiye Gönderilenler: 106
|
Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
|
|
|
rükuyu bende boyun eğme olarak algılıyorum şekilsel olrak belden eğilme olarak algılamıyom
|
Yukarı dön |
|
|
muratmatrak Uzman Uye
Katılma Tarihi: 22 mart 2009 Yer: United Kingdom Gönderilenler: 132
|
|
|
|
2/43. Namazı dosdoğru kılın, zekatı verin ve rüku edenlerle birlikte siz de rüku edin
(Namaz'i dosdogru Kilin )Dini,imani.kitabi dossdogru iyi birsekilde eda edin,ogrenin kavrayin,(zekati verin)ogrendiklerinizden,ciktilarinizi,bilgi birikimlerinizi paylasin,verin (Ruku edenlerle sizde Ruku edin )bilgi birikimlerini paylasanlarla side bilgi alis verisi yapin.
Ruku zekat'in toplumlastirilmis hali olmuyomu yani zekat kisiye ait ruku toplumun yaptigi zekatlar paylasimlar bilgi alis verisi olmuyormu ? yani ruku zekata ait namaza deil
Dogrusunu Bilen Yuce Allah
Hac 77.Ey iman edenler, rüku edin, secdeye varın, Rabbinize ibadet edin ve hayır işleyin, umulur ki kurtuluş bulursunuz.
Ey iman edenler kimler namazi kilmis (dini imani ogrenmekte,ogrenmis) secde etmis (kavramis ve kabul etmis gercegin kendisine boyun egmis)zekati vermekte (ogrendigini kavradigini paylasan,veren) ruku da etmekte (Bildiklerini Paylasmakta kacirdiklarini veya anlayamadiklarini tartisarak konusarak bilgi alisverisi ile tam kavramak ana unsurlardan birisi )
Ey iman edenler,Ruku edin (bildiklerinizi tartisarak,bilgi alisverisi yaparak anlayamadiklarinizi veya gozden kacirdiklarinizi kavrayin)secdeye varin, (kesin karara,kabule varin,kabuledin)Rabbinize ibadet edin ve hayir isleyin,umulur ki,kurtulus bulursunuz.
bu meal deildir benim kanim gercektir diyemem ben kusurluyum acizim
Herseyin Dogrusunu Bilen Yuce Allah..
|
Yukarı dön |
|
|
muratmatrak Uzman Uye
|
|
|
|
Selam
Hani Evi (Ka'be'yi) insanlar için bir toplanma ve güvenlik yeri kılmıştık. "İbrahim'in makamını namaz yeri edinin", İbrahim ve İsmail'e de, "Evimi, tavaf edenler, itikafa çekilenler ve rüku ve secde edenler için temizleyin" diye ahid verdik. (BAKARA SURESİ / 125)
o ev nedir toplanilan ve guvenlik yeri yani bilginin ve kurtulusun sorulara cevaplarin oldugu bir ev tuglarari Kur'an ayetlerinden orulmus koskoca bir ev kurallarin adaletin yeri ,Namaz onla basladi Hz ibrahimle Dinin Egitimi,Ogrenilmesi,iman,takva Ve bize gosterilende bu ev, onu ornek almak Yani Bundan hz ibrahimin ve ismail'e verilen sorumluluk evimi tavaf edenlere Gercege ilgi duyanlar,ogrenmek isteyenler,gercegi bilmek isteyenlere,ittifaka cekilenlere,ruku ve secde edenler icin dinde ve imanda olan bilgi birikimlerini paylasanlarin kavrayip secde eden kabullenen gercegi gorupte boyun egen kabul edenler icin temizleyin diye ahid verdik.
size hayatinizda gormediginiz sizden buyuk bir sey gosterseler ne yaparsin etrafini tavaf edersin donersin nedeni bu seyin ne olup olmadigini ogrenmek icin yani muzeye gittinizmi dinazor iskeletinin detaylarini gormek icin tavaf edersin neden cunki gordugunuz buyuk birsey din gibi genis ve acilimli merak hissi bu kedide coktur ama kediye hayatina sebep olur bazen ama insandaki tavaftan kaynaklanan merak ogrenme istegi,Nedir bu? sorusu ve tavaf ederken o dinazor iskeletindeki gorduklerimizin icimizde olusan sorular vesaire.yani tavaf yapmamizdaki amac icimizde merak ve ilgiden kaynaklanan ogrenme neyin nesidir hissi.?
Bizim yaptigimiz tavaf deilmi arkadaslar.
Ben beserim,bu meal deildir,benim aciz dusuncemdir,gercektir diyemem
Dogrusunu Bilen yuce Allah.
|
Yukarı dön |
|
|
Guests Guest Group
Katılma Tarihi: 01 ekim 2003 Gönderilenler: -259
|
|
|
|
Değerli Muratmatrak,
Yaptığımız hataları sırası ile yazıyorum :
1. Sadece Kuran'dan anlarız dedik, diğer herşeyi silip attık
2. Silip attığımız şeylerin içinde alim, ulema da var (ben hala onların her dediğini olduğu gib kabul edelim demiyorum !!!)
3. Öyle bir anlam yüklemeye başladık ki ayetlere, bırakın alim olmayı, edebi sanatlarda derinleşmek gerek, verdiğimiz anlamlara
Şimdi geldi sıra çelişkiye, Kuran bize yeter dedik, alime gerek yok dedik, ama çıkardığımız anlamları, bırakın çıkarmak için anlamak için bile ALİM olmak gerek.
Unutmayalım ki yeryüzünde hiç bir zaman bütün insanlar edebiyat ile uğraşmamışlardır.
Mesele basittir : KAbe : MERKEZ
Şehirler anasında bulunan merkez
Zaman tünelinde MERKEZ (ibrahim ve ismail peygamber yapıyor, resullerin arasının kesildiği bir zamanda, oraya bir aile yerleştiriyor SUBHAN Allah ve muhammed peygamber orada dünyaya geliyor ve orada ilk tebliğini yapıyor. Sanki yıllar önce Bu an için yapılmış bir hazırlık gibi, zaman içerisinde olayların planlanışı.bunu kim yapabilir? ancak Subhan olan. Unutmaki fil suresi de var, Kuran'da...ve neden var, sadece Kurana göre, hiç düşündünüz mü? Nedir manası. Ben düşündüm :)
Bilirsiniz, "take it easy" şeklinde bir kalıp vardır ingilizcede.
Gerçekten de "take it easy" yani basitten al, basit anla.
Haa, bu basiti bir UYGULAMAYA başla bakalım, o zaman VAHYİN ağırlığı başlar, anlamaya çalışırken DEĞİL.
Allah yar ve yardımıcımız olsun
Selametle,
|
Yukarı dön |
|
|
Guests Guest Group
|
|
|
|
Merhaba,
not üzerine geldi ama genel bir cümle.
Çok basit bir şekilde, yaz aylarının geldiği bugünlerde.
Haydi Hanifler, basit bir ayet yaşayacağız. (Artık bunada mecazi anlam yüklemezler herhalde)
Gözlerimizi HARAMDAN (yani bize yasak olandan, erkeksek başka kadından, kadınsak başka erkekten) SAKINALIM bakalım...
NE KADAR BAŞARILIYIZ?
Denemesi bedava...
Selametle,
|
Yukarı dön |
|
|
muratmatrak Uzman Uye
|
|
|
|
selam
sn:hayrullah41 kardes
Tekvir
8.diri diri toprağa gömülen kıza sorulduğunda,
9."Hangi günahtan dolayı öldürüldü?" diye,
neden boyle bir soru ve ilk soru kiza sorulacak ki o kadar gozyasli olacak ki ona vermedigimiz egitimden,ozgurlukten,paylasimdan,sosyal cokusun anasi olan egitimsiz annelerimiz,kizkardeslerimiz, dinimiz dedelerimizden ogrendik kadinlar bir hizmetci misali keske onlar hakka hizmetci olarak yetistirlselerdi,iste ilk egitim anneden gelir. Ama ne yaptik kizlarimizi diri diri gomduk topraga
Bizde bir laf vardir balik bastan kokar aynen bedeli sosyal cokus dunyada,ahirette ise cevap veremiyecegimiz bir suclama kadinlardan.
|
Yukarı dön |
|
|
Guests Guest Group
|
|
|
|
Selam Muratmatrak kardeşim,
yine ısrarla diyorum ki "take it easy"
Çünkü muhkem : yani apaçık ayetleri basitçe anlayıp, zOR OLAN UYGULAMAYA bir başlayalım.
Konu ayetler için ben kadın eğitilmesin, dışlansın mı dedim? Lütfen...
Ayrıca "take it easy" metodunu bu ayet içinde uygulayabiliriz.
Zira bir çok ebevyn (sadece kadın değil) bebğin erkek mi, kız mı olacağını erkekten gelen XY kromozomlarından X kromozomunun sebep olduğunu bilmez. Ve erkek çocuk isteme HUYU hala var değil mi, genlerde?
Yoksa yok mu diyorsun, bence deme...Çünkü Gerçekten var...
Ve biliyorsun, yine Kuran'dan "erkekler size, kız çocuklar Allah'a öylemi" şeklinde bir tanımlama daha var. Bu da ispatıdır, ERKEK Çocuk hastalığının, Kızların gömülmesinin. Fiziki olarak da oılur bu gömme, sosyal anlamda da. Kızların sosyalleşmesi demek, illa da et gibi PAZARLANMASI demek de değildir.
Ayrıca, bahsettiğiniz anlamda sosyal çöküşe sebep gösterdiğiniz, annelik müessesesinin yeterince işlemdeği. Acaba bunun sebebi ANNELİĞİN de bir meslek, iş, uğraş olarak hem de ne kadar zor bir meslek olarak ALGILANAMAMASINDAN (ve uygulanamamasından, erzak kazanmak uğruna, çocuğun başkalarına teslim edilmesi mesela) olabilir mi?
Konu dağılmasın, sadece gözlerimizi HARAMDAN sakınmayı, UYGULAMALI olarak bir deneyelim bakalım. anlamak mı ZOR, UYGULAMAK mı?
Selametle,
|
Yukarı dön |
|
|
Guests Guest Group
|
|
|
|
muratmatrak Yazdı:
2/43. Namazı dosdoğru kılın, zekatı verin ve rüku edenlerle birlikte siz de rüku edin
(Namaz'i dosdogru Kilin )Dini,imani.kitabi dossdogru iyi birsekilde eda edin,ogrenin kavrayin,(zekati verin)ogrendiklerinizden,ciktilarinizi,bilgi birikimlerinizi paylasin,verin (Ruku edenlerle sizde Ruku edin )bilgi birikimlerini paylasanlarla side bilgi alis verisi yapin.
Ruku zekat'in toplumlastirilmis hali olmuyomu yani zekat kisiye ait ruku toplumun yaptigi zekatlar paylasimlar bilgi alis verisi olmuyormu ? yani ruku zekata ait namaza deil Dogrusunu Bilen Yuce Allah |
|
|
Sevgili Muratmatrak,
Salat ve zekat bir birinden bağımsız iki ayrı eylem değil. Biri diğerinin sonucu. Salat iman, zekat arınma. salatın/ inancın uygulanması/ hayata geçirilişi, zekatı/ arınmayı sağlar. Kuran'da bunun diğer bir ifade şekli de "Emrun bilma'ruf ve nehyun anilmunker"dir. Emrun bilma'ruf salatı ikameye, ve nehyun anilmunker de itai zekata denk geliyor. Bir diğer ifade formatı da "Âmenû ve amilussalihât"tır.
2/43. ayetin öncesinden; 30. ayetten okuyup gelirsek konu birliği içinde ayeti daha iyi anlarız. Konunun daha iyi anlaşılması açısından ayetteki ilk muhatabın kimliği de önem arz ediyor. "Verkeû mearrâkiîn" ifadesi, salat ve zekatın ikamesi ve itası üzerine atıf değildir. Cümlede peş peşe sıralanan her "ve" bağlaç görevini yapmaz. Burada "Ve irkeû mearrâkiîn" hal / durum belirtiyor. Ayet, Kitap Ehline diyor ki, "Siz de inanan (baş eğmiş/ teslim olmuş)olanlarla birlikte, baş eğmiş/ teslim olmuş olarak, inancı hayatınıza hakim kılıp arınmayı gerçekleştiriniz!"
Rukunun anlamı için bak:77/48-50.
|
Yukarı dön |
|
|
|
|