Yazanlarda |
|
dost1 Admin Group
Katılma Tarihi: 28 haziran 2006 Yer: Turkiye Gönderilenler: 538
|
Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
|
|
|
Selamün Aleyküm! Naci Çelik Kardeşim!
Sitemize hoşgeldiniz.
الخشية Haşyet
Daha önce ayrıntılı olarak açıkladığımız "haşyet" kısaca; bilgi ve idrak neticesinde oluşan hayranlık ve saygının doğurduğu hasret kalma, uzak kalma korkusudur.
Gaybde Rahman`a haşyet duymak
Bu ifade müminlerin, kendilerini Allah katında takdire lâyık hâle getiren iki temel özelliğine işaret etmektedir. Birinci özellik; Rahman olan Allah`ın hiçbir yerde ve şekilde gözle görülmemesine, duyulup hissedilmemesine rağmen, müminlerin Allah`a haşyet duymaları ve takvalı davranmalarıdır. Müminlerin Rahman olan Allah`a karşı duydukları bu haşyet, apaçık görülen ve müthiş kuvvetli güçleri olan başka varlıklara karşı duydukları korkudan daha fazladır. İkinci özellik de; Allah`ın "rahmet" sıfatını çok iyi bilmelerine rağmen müminlerin, Allah`ın bu sıfatına güvenerek günah işlememeleridir.
Bu açıklamalardan, "gaybde iken Rahman`a haşyet duyan" ifadesinden; "O`nun Rahman olduğunu bildiği hâlde, O`nun rahmetine güvenerek hiçbir zaman günahkâr olmayan." yani, "Rabbim beni affeder ama, ben yine de yapmayayım" diyen kişi anlaşılmalıdır.
Yazılarındaki "Sevgi" ve "korku" ifadelerinizden " haşyeti" algılıyorum. Yanılıyor muyum acaba?
Kusursuzluk sadece Allah' a mahsusdur.
En doğrusunu bilen Allah'tır.
Sevgi , saygı ve muhabbetle.
Allah'a emanet olunuz.
|
Yukarı dön |
|
|
Muhsin Uzman Uye
Katılma Tarihi: 14 subat 2007 Gönderilenler: 401
|
|
|
|
selam, Naci celik ,lütfen kirici degil yapici olalim. ben sahsen formu takip etmeye calisiyorum.Bu mesele kapanmisdir. Saygi ve selamlarim ile.
|
Yukarı dön |
|
|
Guests Guest Group
Katılma Tarihi: 01 ekim 2003 Gönderilenler: -259
|
|
|
|
Aleyküm Selam Dost.
Hay Allah razi olsun.Meramımı çok iyi anlamışsınız..Ben "korku ile karışık hayranlık"derken,haşyeti kastetmiştim.Meramımı anlatabilmek için,haşyetin Türkçesini vurgulamaya çalıştım.
Haniflikle ilgili yorumu"mu"da tek bir cümle ile,daha doğrusu tek bir ayet meali ile "Kusursuzluk Allah"a mahsustur" diyerek tasdik etmiş oldunuz.Yahu Dost,sen hakikaten ustasın galiba.Zaten ben, bu Kur"an"ın hiç bir sözünü,hiç bir zaman,hiç bir türlü boşa çıkartamadım!
Ayet: HER BİLENİN ÜSTÜNDE BİR BİLEN VARDIR.
Selam ile.Naci ÇELİK
|
Yukarı dön |
|
|
Guests Guest Group
|
|
|
|
Muhsin Newbie
Katılma Tarihi: 14 subat 2007 Gönderilenler: 22 |
Gönderen: 26 subat 2007 Saat 4:41am | Kayıtlı IP |
|
| selam, Naci celik ,lütfen kirici degil yapici olalim. ben sahsen formu takip etmeye calisiyorum.Bu mesele kapanmisdir. Saygi ve selamlarim ile.
|
Tamam Muhsin Bey kardeşim.Özür Dilerim.Hakkını helal et.
Selam ile.Naci Çelik
|
Yukarı dön |
|
|
Guests Guest Group
|
|
|
|
Alperen yazdı.
Hanif Müslümanlık Dini yalnız Allah’a özgülemenin yani şirksiz imanın adıdır. Bu bir süreçtir, bir idealdir. Fakat bir ütopya değildir. O ulaşılamaz bir nokta olsaydı Yüce Allah hanifliği Ehli Kitaba ve özellikle Müslümanların tümüne emretmezdi. Hem bu güzelliği özümüze yerleştirecek hem onu yaşamayı emredecek hem de ulaşılamaz kılacak. Bu mantıksızdır.
Naci Çelik yazddı.
Sevgili Alperen.Benim meramımı Dost1 kardeşimiz çok iyi anladı,ben."ben hanif bir müslüman değilim"derken,kusursuz bir müslüman olmadığımı vurguladım.Çünkü benim Kur"an anlayışıma göre,değil Allah"ın emirlerine riayet etmemek,"Allah"tan bir an dahi gaflet etmek" kusurdur.Diğer ifadeleri ile,şirktir,nankörlüktür.Eskilerin ifadesi ile,gizli şirktir.Ve bu anlamda,Allah"tan gayri,gizli şirke bulaşmamış hiç bir kimse yoktur.Ancak şirk veya müşriklik derece derece"dir.Kişi,Allah ve ahireti inkar etmedikce,yani Allah"ı dışlamaya çalışıp onun yerine soyunmaya kalkmadıkca,Allah"a ne kadar ortak koşarsa koşsun,o kişi müslümandır,müslüman hükmündedir.Allah"ın cenneti ebediyyen haram kıldığı müşrikler,Allah"a ortak koşarak inanan kişiler değil.Allah ve ahireti inkar eden kişilerdir,yani "tescilli müşriklerdir."
Ben hanif bir müslüman değilim ama,elhamdülillah,tescilli müşrik"te değilim.Ümit ediyorum ki barız,yani Allah"a çok somut şekilde ortaklar koşarak inanan bir kişide değilim.Ama dost1"in tabiri ile,binlerce kusuru olan,benim tabirimle binlerce şirki,kiri olan bir müslümanım.Çünkü ben biliyorum ki,benim hamurumda sadece Cibril"in mayası yok,benim hamurumda İblisin mayası da var.Zaman zaman,hatta çoğu zaman iblisin de gıdasını veriyorum,vermek zorunda kalıyorum.
Bana göre haniflik bir süreç değil,haniflik bir hedeftir.Süreç olan islam,yani müslİm"liktir.Bundan dolayı Allah,"Biz müslümanlarız deyin diyor,biz hanifleriz deyin,demiyor.Bana göre,nefsimizi iblis"ten arındırmadan,yani ölüp cennete giremeden hanifler olamayız.Çünkü haniflik cennet ehline özgü bir sıfattır.Bu dünyada,peygamberlerden gayri hiç kimse haniflik sıfatına haiz olamaz diye düşünüyorum.
Sevgili Alperen.Allah bizim özümüze sadece hanifliği yerleştirmedi.Allah bizim özümüze cenneti şiddetle arzu etmeyi de yerleştirdi.Şimdi cennete bu dünyada mı kavuşacağız,kavuşmalıyız.Siz hayatı dünyada başlatıp,dünyada bitiriyorsunuz.Halbu ki,asıl hayat,hemen ölüm sonrası başlayacak ve sonsuza kadar devam edecektir.Umarım,o hayatta mahçup olmaz,mahzun olmazsınız.Tabii,bunu öncelikle kendim için diliyorum.
Selam ile.Naci Çelik.
|
Yukarı dön |
|
|
muvahhit Ayrıldı
Katılma Tarihi: 24 haziran 2006 Yer: Turkiye Gönderilenler: 669
|
|
|
|
selam naci çelik.... dedin ki: "ben hanif bir müslüman değilim"derken,kusursuz bir müslüman olmadığımı vurguladım.
hayır sen bu manada kendin için konuşsaydın sorun yoktu..sen diğer tüm herkes içinde aynı şeyi söyledin..peygamberler dahi ortak koşmadan hanif olmamışlardır dedin...isa peygamber de mi?sana hatada olduğunu şahsım adına söyledim... bu arada ben hiçbir ayeti boşa çıkaramadım diyorsun...bunu inan sevmedim... yanlış anlama.. slowdan oyun havalarına geçişide bu arada gördüm.. selam ile.
__________________ Herkes kendi ameliyle Allah’ın huzuruna gider
|
Yukarı dön |
|
|
Guests Guest Group
|
|
|
|
Malik yazdı.
Bunun üzerine ona (çocuğa) işaret etti. Dediler ki: "Henüz beşikte olan bir çocukla biz nasıl konuşabiliriz?" (29)
(İsa) Dedi ki: "Şüphesiz ben Allah'ın kuluyum. (Allah) Bana Kitabı verdi ve beni peygamber kıldı." (30)
"Nerede olursam (olayım,) beni kutlu kıldı ve hayat sürdüğüm müddetçe, bana namazı ve zekatı vasiyet (emr) etti." (31)
"Anneme itati de. Ve beni mutsuz bir zorba kılmadı." (32)
"Selam üzerimedir; doğduğum gün, öleceğim gün ve diri olarak yeniden-kaldırılacağım gün de." (33) meryem,
Naci Çelik yazdý
Sevgili Malik.Hz.Ýsanýn ismini eksik yazmýþýn."Hz.Yahya Ýsa" yazmalýydýn.Çünkü Yahya,Hz.Ýsa"nýn Allah katýndaki ilk ismidir.Yani yahya diye ayrica bir peygamber yoktur.Bak:www.yeniyorumlar.org "Hz.Yahya Ýsa" baþlýklý bölüm.Ve...Bu iyiliðimi de unutma.
Demek ki, sizce,Hz.Ýsa çocukluðundan beri hanif (halis) bir müslüman olarak yaþadý.Demek ki Hiristiyanlar,Hz.Ýsanýn Allah"ýn oðlu olduðunu boþuna iddia etmiyorlarmýþ!
Ayet meali: Ýsa onlara (muhataplarýna) dedi ki,Allah yolunda bana kimler yardým edecek...
Ayet meali:...Biz yalnýz sana ibadet eder ve yalnýz senden yardým isteriz...
Sevgili Malik.Hz.Ýsa,neden Allah"ýn ona ilettiði vahiyleri muhataplarýna teblið edip,sonra da Allah"tan yardým istemedi de,muhataplarýndan yardým istedi.Hz.Ýsa"nýn bu hareketi yukarda verdiðim ayetle çeliþmiyor mu? Bana göre çeliþiyor.Bu hareket,hanif,yani kendinden emin ve yalnýz Allah"a dayanan bir müslümana yakýþmaz.Bu hareket,kendinden yeterince emin olmayan,oldukça zayýf yaratýlmýþ bir müslümanýn yapacaðý bir harekettir.Hz.Ýsa"nýn,sonsuz kudret sahibi Allah"tan yardým dilemek yerine,kendisi gibi zayýf yaratýlmýþ varlýklardan yardým dilemesi,affedilecek bir hata deðil.
Sizin iletinizde mi okudum,yoksa Alperenlerin iletisinde mi okudum bilmiyorum.Bütün peygamberlerin hayatlarý boyunca,Allah"a hiç ortak koþmadýklarýný okudum.Her halde siz öyle düþünmüyorsunuz,eðer siz öyle düþünseydiniz Hz.Ýsa"yý örnek vermezdiniz.Halbu ki,Kur"an Hz.Muhammedin bile,peygamber olmadan önce delalette olduðunu söylüyor.Ayrica Kur"an Hz.Muhammed"e,nedeeen sonra bile,"günahlarýnýn baðýþlanmasý için Allah"tan af dile" diyor.Hele Hz.Musa,peygamber olmadan,8-10 yýl önce tam bir katildi.Yani Allah"ýn yerine geçmeye çalýþarak,Allah"a çok bariz bir þirk koþmuþtu.
Þimdilik bu kadar.
Daha sonra devam edebilirim.
Selam ile.Naci Çelik
|
Yukarı dön |
|
|
Alperen Admin Group
Katılma Tarihi: 09 nisan 2005 Gönderilenler: 2974
|
|
|
|
naci
celik Yazdı:
“Ben hanif bir müslüman
değilim"derken, kusursuz bir müslüman olmadığımı vurguladım. Çünkü benim
Kur"an anlayışıma göre,değil Allah"ın emirlerine riayet
etmemek,"Allah"tan bir an dahi gaflet etmek" kusurdur. Diğer
ifadeleri ile, şirktir, nankörlüktür. Eskilerin ifadesi ile, gizli şirktir. Ve
bu anlamda, Allah"tan gayri, gizli şirke bulaşmamış hiç bir kimse yoktur.
|
|
|
Selam Naci Çelik
Hz. İbrahim’in haniflik
tanımının ve uygulamasının ucu bu kadar açık değildir ve bu kadar yoruma mahal
bırakacak bir yanı da bulunmamaktadır.
Konu gizli şirkle değil
şirkle alakalıdır.
Zuhruf 26- Bir zaman İbrahim, babasına ve
toplumuna şöyle demişti: "Ben, sizin taptıklarınızdan uzağım."
Zuhruf 27- "Yalnız beni yaratana kulluk ederim. Bana, O kılavuzluk
edecektir."
Zuhruf 28- O, sözünü, kendinden
sonra yaşayacak bir mesaj yaptı ki,
insanlar hakka dönebilsinler.
1- İnsanların -Allah’ın dışındaki-
taptıklarından uzak olmak.
2- Yalnız yaratana kulluk etmek.
3- Sadece Allah’ın kılavuzlayıcılığına inanmak.
naci
celik Yazdı:
Bana göre haniflik bir
süreç değil, haniflik bir hedeftir. Süreç olan islam, yani müslim"liktir. Bundan
dolayı Allah,"Biz müslümanlarız deyin diyor, biz hanifleriz deyin, demiyor.
|
|
|
İnsan birdenbire, şıp
diye Dini Yalnız Allah’a özgüleyen bir Müslüman olamıyor. Türlü hengameler
atlatıyor. Sağa sola giriyor çıkıyor. Araştırıyor, soruşturuyor. Yalpalıyor,
sonra rotayı tutturuyor. İbrahim atamız gibi bir süreç yaşıyor. Sorgulayıcılık
hanifliğin birinci ve öncelikli kuralıdır. Bu serüvenin adı da hanifliktir
elbette.
Yüce Allah “bizler
Müslümanlardanız” deyin diyor tabiki. Doğrudur ve anlamlıdır. Zaten Haniflik
Müslümanlığın olmazsa olmaz bir hususiyeti değil midir? Bu yüzden iki terimi
ayrı düşünmek doğru değildir. Gerçek ve geçerli Müslümanlığın en temel özelliğidir
haniflik.
Yüce Allah ayetlerinde
Resullerinin dilinden bizim haniflerden olduğumuzu bilmemizi istemektedir ve aynı
yolun yolcuları olarak bunu ikrar etmemizi de.
naci
celik Yazdı:
Bana göre,nefsimizi
iblis"ten arındırmadan, yani ölüp cennete giremeden hanifler olamayız. Çünkü
haniflik cennet ehline özgü bir sıfattır.
|
|
|
Ahirette herkes hanif
olacak, zorunlu olarak. Dinin sahibinin yalnız Allah olduğunu, O’ndan başka
kılavuzlayıcının olmadığını, aracılar edinmenin ziyan olduğunu Cehennemlikler
belki de Cennetliklerden daha net anlayacak.
Öte tarafta hanif olmanın
hiç kimseye bir yararı yoktur. Haniflik Cennet ehline özgü bir sıfat değildir. Bu
terim dünyadayken dini Allah’a özgüleyen Müslümanların dünyadaki vasfını ifade etmektedir.
Hanif İbrahim Milletinin bireyi
olmak dünyevi bir sorumluluktur.
naci
celik Yazdı:
Bu dünyada,
peygamberlerden gayri hiç kimse haniflik sıfatına haiz olamaz diye düşünüyorum.
|
|
|
Bence yanlış
düşünüyorsunuz. Konu yalnızca Peygamberleri ilgilendirseydi yada yalnız onların
üstesinden gelebileceği bir husus olsaydı emir tüm Müslümanlara olmazdı.
Rabbimiz altından
kalkamayacağımız bir yükü sırtımıza yükler mi hiç?
Bence fazla karmaşık ve
felsefik düşünüyorsunuz. Sıkıntının kaynağı bu galiba.
Ayetlere olduğu gibi
yalın bir zihinle bakmamızın faydalı olacağını, daha net çıkarımlara sebebiyet
vereceğini düşünüyorum.
Muhabbetle, Alperen
__________________ Yunus 105. Şu da emredildi: "Yüzünü dine bir hanîf olarak çevir. Sakın müşriklerden olma!"
|
Yukarı dön |
|
|
Guests Guest Group
|
|
|
|
naci çelik, hala hevandan yazıyorsun arkadaş, elçilerin hataları kur'anda bahesdilmiştir, Allah katından ve onun adına hüküm vererek yaklaşmayın, sana yazdığım ilk iletinin hepsini oku, yunus kavmini terk etti vahy anlatıyor, ibrehim babası için af diledi vahy anlatıyor, muhammed kör adama surat astı vahy anlatıyor, sen şimdi isa peygambere affedilemeycek diye bir suç isnad ediyorsun Allah isa'nın bu hatasını anlatmıyor, bunu diğer eliçlerin hataları gibi anlatmıyor, kur'an'ı nasıl okuyorsunuz siz anlamış değilim,
selam
|
Yukarı dön |
|
|
şeyma Uzman Uye
Katılma Tarihi: 03 subat 2007 Yer: Turkiye Gönderilenler: 179
|
|
|
|
naci celik Yazdı:
Sevgili Malik.Hz.İsanın ismini eksik yazmışın."Hz.Yahya İsa" yazmalıydın.Çünkü Yahya,Hz.İsa"nın Allah katındaki ilk ismidir.Yani yahya diye ayrica bir peygamber yoktur.Bak:www.yeniyorumlar.org "Hz.Yahya İsa" başlıklı bölüm.Ve...Bu iyiliğimi de unutma.
|
|
|
Selam
Nasıl bu kadar emin olabiliyosunuz,Yahya=İsa olduğuna Sitenizde diğer peygamberleride eşleştirmişsiniz.Bir kısmı doğru olabilir ama Yahya =İsa olduğu ne kadar doğru ve olabilirliği ne kadar yüksek sizce?Aynı kişiler ise bu ayete ne diyorsunuz peki?
Enam 85:Zekeriyya, Yahya, İsa ve İlyas'ı da (doğru yola iletmiştik). Hepsi de iyilerden idi.
Niçin bu ayette ikisinin ismi aynı yerde yazılıyor?aynı kişiler ise başka ayetlerde yer alması gerekmez miydi?
Yoksa sadece zanna mı uyuyorsunuz?
Hucurat 12:Ey iman edenler! Zannın çoğundan kaçının. Çünkü zannın bir kısmı günahtır. Birbirinizin kusurunu araştırmayın. Biriniz diğerinizi arkasından çekiştirmesin. Biriniz, ölmüş kardeşinin etini yemekten hoşlanır mı? İşte bundan tiksindiniz. O halde Allah'tan korkun. Şüphesiz Allah, tevbeyi çok kabul edendir, çok esirgeyicidir.
__________________ FATİHA: 6, 7/ Bizi doğru yola, kendilerine nimet verdiklerinin yoluna ilet; gazaba uğrayanlarınkine ve sapıklarınkine değil.
|
Yukarı dön |
|
|
|
|