Şu da emredildi: Yüzünü dine bir Hanif olarak çevir. Sakın müşriklerden olma.
Yunus Suresi 105
Ben bir Hanif olarak yüzümü gökleri ve yeri yaratana döndürdüm. Müşriklerden değilim ben.
Enam Suresi 79
İbrahim ne bir Yahudi idi, ne de bir Hıristiyan. O sadece hanif bir müslümandı. O müşriklerden değildi.
Ali İmran Suresi 67
Şu da kuşkusuz ki, İbrahim başlıbaşına bir ümmetti; bir Hanif olarak Allah'ın önünde eğiliyordu. Müşriklerden değildi.
Nahl Suresi 123
De ki Allah doğrusunu söylemiştir / vaadinde sadıktır.Haydi artık Hanif olarak İbrahim'in Milleti'ne uyun! Müşriklerden değildi o.
Ali İmran Suresi 95
Allah'a ortak koşmadan, Hanifler olarak... Allah'a ortak koşan kişi, gökten düşmüş de kendisini kuşlar kapışıyor veya rüzgar onu uzak bir yere fırlatıp atıyor gibidir.
Katılma Tarihi: 26 temmuz 2009 Yer: Turkiye Gönderilenler: 117
Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
Merhabalar
Değerli Haktansapmaz abi;
Medine'de yaşayan ve kendilerine "ehli kitab" denen zümrenin Kur'an a göre inançları nedir? Mümin mi? Müşrik mi?
Biz şimdi "şirk" kavramını ve "müşriği" sadece Kur'an ın indiği döneme indirgeyebilir miyiz?
Sayın Hira bey;
Dile getirmiş olduğunuz Kafirun süresi sınırları kesin olarak belirlemekte. Asla ve asla şirket dininin olmayacağı gerçeğini ortaya koymakta. Yoksa bu demek değil ki, tarihin her dönemindeki muhatab müşriklerin Allah'ı hiç bilmedikleri ve dile getirmedikleri. Oysa Allah'ı gereği gibi takdir edemeyişlerinin göstergesidir.
Muhabbetle...
__________________ Teselli ararsan teselli mi yok...
Adem'den beri Allah'ın bilinmediği bir zaman ve bölge olmamıştır tabiki haklısın. insanın kendi başına ürettiği bir din ya da dinler de yoktur. şu ana kadar bilinen tüm dinler İSLAM'dan tahrif edilerek türetilmiştir. Pegamberlerin gitmesinden kısa bir süre sonra.
konu ile ilgili www.temizfikir.com da İSLAM ve DİĞERLERİ adında bir araştırma yayınlamıştım, faydalı olabileceğini düşünüp bir göz atmanızı rica ediyorum.
min dunillah ve mea'llah kullanımlarının aynı şeyden bahsettiğini, şekil olarak kimsenin ÇOK İLAHLAR iddiasında bulunmadığını, en müşriğin bile Allah'a kulluk ettiğini iddia edip, diğerlerinin O'ndan yetki almış aracılar olduğunu söylediğini, Abdurrahman abinin de olayın, Allah açısından kesinlikle kabul edilmediğine dair ÖZ ünde böyle bir şeyin asla olmadığını vurguladığını düşünüyorum.
devam edelim inş.
selam ve sevgiler..
__________________ yalnız Allah'a teslim ol ve şahitliği dosdoğru yap...
İlah olarak Allah var, başka ilah yok. Allah'la beraber başka ilah mı olur? Olmaz. Edindiğiniz ilahlar sizin gibi kullar yada sizden aciz.. Bunlar sizlerin heva ve hevesi. Allah ile ortaklık olmaz. Onlar sizin ortaklarınız. Allah'la beraber başka ilah olmaz, yok. Allah ile beraber başka ilah ha! Yok öyle bir şey, onların sahip oldukları nesi var ki! Hiç bir şeye sahip olmayan, her şeyin sahibi olana nasıl ortak olur! Teşbih; Züğürt Sabancı'ya Koç'a ortak olabilir mi, kabul görür mü? Ben ortak yaptım oldu demekle olmuyor.
Kuruntu bunlar. Beyinsizlerin kuruntuları. Belki de aynı şeyi söylüyoruz...! Allahl'a beraber başka ilahlar ittixaz etmeyin/edinmeyin. Olmaz, başka ilah yoktur ki olsun! İlgili ayetlerin dediği/demek istediği bu.
6/22-23: Onların tümünü toplayacağımız gün; sonra şirk koşanlara diyeceğiz ki: 'Nerede (o bir şey) sanıp da ortak koştuklarınız?'(Bundan)
Sonra onların: 'Rabbimiz olan Allah'a and olsun ki, biz müşriklerden
değildik' demelerinden başka bir fitneleri olmadı (kalmadı.) (Ali Bulaç)
6/22-23: Bir gün
onların hepsini bir araya toplayacağız ve o zaman, Allah'tan başka
şeylere ilahlık yakıştıranlara: “Allah'ın uluhiyetine ortak olduklarını
tahayyül ettiğiniz o varlıklar neredeler şimdi?” diye soracağız.Bunun
üzerine, çaresiz bir şaşkınlık içinde, ancak, “Rabbimiz Allah'a yemin
ederiz ki O'ndan başka bir şeye ilahlık izafe et[mek iste]medik!” diye(bile)ceklerdir. (M Esed)
__________________ En uzak mesafe iki kafa arasındaki mesafedir.
Birbirini anlamayan...
Can Yücel
" Onların topunu süreceğimiz ve müşriklere,"hani nerede ileri sürdüğünüz ortaklarınız diyeceğimiz gün...!
Hem onların asıl fitnesi (aldandıkları, hezeyanları, onların başına bunların gelmesine neden olan..), "Rabb'imiz Allah'a yemin olsun ki biz mişrik değiliz/müşrik olmadık/biz şirk koşmadık ki..." demeleridir. 6/22-23.
" Onların topunu süreceğimiz ve müşriklere,"hani nerede ileri sürdüğünüz ortaklarınız diyeceğimiz gün...!
Hem onların asıl fitnesi (aldandıkları, hezeyanları, onların başına bunların gelmesine neden olan..), "Rabb'imiz Allah'a yemin olsun ki biz müşrik değiliz/müşrik olmadık/biz şirk koşmadık ki..." demeleridir. 6/22-23.
Merhabalar
Değerli Abdurrahman abi; ne bu şiddet bu celal. Farklı şeyleri mi söylüyoruz. Allah Teala "şirk" dininin içinde yer almaz. Bu konuda kesin olan budur. Ama müşriğin bakış ve değerlendirmesinde yer alan anlayış, Allah'ı yanlış tasavvurla da olsa kabul ile birlikte kendisiyle Allah arasında aracı/yedek ilahlar tayin etmesidir. Neticede bu anlayış batıl ve Allah'sız bir anlayıştır çünkü, böyle bir inanç ta baştan Allah tarafından reddelilmektedir. İslam dininin temel ögesi "la ilahe illallah > Allah'tan başka ilah yoktur" şeklinde olup, yapısı bu temel üzerine oturmuştur.
Sayın ebukerem; vermiş olduğunuz linkteki düşünceleri kısmen inceledim. Neticede bu konudaki düşüncelerimizin parelellik arzettiği kanaatindeyim.
Muhabbetle...
İyi de kardeşim, senin "min dûnilléhi"nin "Allah'la beraber" anlamının da olduğu/olabileceğinin delili var mıdır? Ben bu anlamının olmadığını iddia ediyorum. Kuran'da ise asla bu anlama gelmediğini. Hangi lugatlerde yada kadim tefsirlerde gördün bu anlamı, bizimle paylaşır mısın?
Önceki iletimde hiç bir şiddet içerikli bir tabir yok idi, kararlılık vardı. Şimdi buyur sana şiddet ve celel hazretleri!
Merhaba değerli abim;
Mesele müşriklerin "ittihaz"ı, yani Allah'ın yanına yedek ilah edinmeleri. Bunun kabulu yada reddi konusu bizim tartıştığımız konu değil ki! Allah'ın böyle bir anlayışı kabul etmediği aşikare. Bu zaviyeden bakarak "min dunillah" ifadesini "müşrikler" açısından değerlendirmek lazım gelmez mi? Dolayısıyla "müşrikler" Allah'ın beraberinde yedek ilahlar ediniyorlar.
Mevcut tefsirlerde elbette "Allah'la beraber yedek ilah edinme" anlayışının Allah tarafından kabul görmeyeceğine dair geniş izahatlar sözkonusu. Lakin "min dunillah" ifadesine ise "Allah'la beraber" anlamını verenlerde yok değil.
Benim anladığım ise bu doğrultudadır. Celallenmeden cemallenerek anlatmaya gayret ettim...
Muhabbetle...
Sizin yetkiniz yok foruma yeni mesaj ekleme Sizin yetkiniz yok forumdaki mesajlara cevap verme Sizin yetkiniz yok forumda konu silme Sizin yetkiniz yok forumda konu düzenleme Sizin yetkiniz yok forumda anket açma Sizin yetkiniz yok forumda ankete cevap yazma