Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
|
|
|
19 ya da buna benzer herhangi matematiksel bir sistemin Kur'an'ın birer koruması olamayacağı konusunda aynı şeyleri düşünüyoruz sanıyorum.
Kur'an, 15:9 ayetinde belirtildiği üzere Allah katından korumalıdır. Bunda da yine hemfikiriz sanıyorum.
19 sisteminin bir mucize olduğunu düşünmüyorum. Zira bugün buna benzer matematiksel sistemlere dayalı kitapların yazılabileceğini bizzat kendin ifade ettin. Kaldı ki böylesi henüz yeni keşfedilmiş bir sistem Kur'an'ın birincil delili olamaz. Öyle olsaydı bu sistemin sahabe döneminde de bilinmesi ve sahabe tarafından mucize olduğunun kabullenilmesi, imanın bir şartı olarak belirlenmesi, kabul etmeyenlerin de kafir ilan edilmesi gerekirdi. Ancak ne peygamber döneminde ne de ondan sonraki sahabe döneminde böyle bir sistemden haberdar olunduğunu bilmiyoruz. 9:128-129'un sistemin dışında kalmasını da göz önünde bulundurursak bunun sadece çok büyük bir tesadüf olduğu da söylenebilir. Sonuçta, Kur'an'da "19 sayısına dayalı matematiksel bir sistem vardır" diye bir bilgi yok. 74:30'un 19 sistemiyle de bir alakasını göremiyorum.
Özetle; 19 sistemi matematiksel bir sistem olabilir ancak senin de itirafta bulunduğun gibi, insanlar da böylesi sistemlere dayalı kitaplar yazabileceğine göre 19 sistemi bir mucize olamaz, Kur'an için bir delil olamaz sadece matematiksel bir sistem olarak kalır -ki orası da tartışılır. 19 sistemi herkesin kabul etmesi gereken bir mutlak doğru, bir ayat, işaret, delil değil sadece (kuvvetli de olsa) bir zandır.
|