Her bayram arefesi bir sızı kaplar yüreğimi.
Bilirim ki, bu yeryüzünde, bu ülkede, bu şehirde ve hatta bu mahallenin bulunduğum sokağında bayram yapamayan müslümanlar var.
Bilirim ki, çocuklarımın ellerinden tutup bayram alışverişine giderken bizi imrenerek muhtemelen biraz da kıskanarak izleyen yetimler var.
Her bayram mutlaka kurbanı evinde kestiğim anacağımın ellerini öperken bilirim ki, bayram boyu gözü kapıda bekleyen başka analar-babalar var.
Bizim gibi olmayan…
Bizim gibi gülemeyen…
Bizi gibi bayram yapamayan başkaları…
….
Aslında pek çoğu başkaları da değil bunların. Kapı komşumuzdur bu başkalarının biri belki, biri yıllardır ziyaretine gitmediğimiz yakın bir akrabamızdır…
Biri biz küçücükken bizi kucağından indirmeyen, üstüne kustuğumuz, kucağına işediğimiz, yataklarına-minderlerine ıslattığımız, tabaklarını-bardaklarını kırdığımız yakın bir aile dostumuzdur.
Belki bazıları ölmüştür onların. Hani anamız doktora giderken bizi emanet ettiği ve gözü asla arkada kalmadığı komşu teyze ölmüştür ve şimdi çocukları aynı ilgiye, aynı sevgiye muhtaç bizi bekliyordur.
Evlerinin önünden giderken ne dualar ediyorlardır bize dönsünler diye. Kapının çalmasını ne umutla bekliyorlardır.
Hani kırgınlar da aslında bize. Küskünler de…
Ama olsun, bir kapı çalmasına, bir hatır sormasına, bir el öpmesine, bir baş okşamasına unutacak kadar büyük bir aşkla bekliyorlar bizi.
Bu bayram onlara gidelim n’olur.
Anamızdan önce olmasa da hemen ardından onların ellerini öpelim.
Çocuklarımızdan önce olmasa da hemen sonrası onların saçlarını okşayalım.
Bu bayram bir istisna yapalım ve n’olur çocuklarımıza verdiğimiz harçlıktan daha fazlasını o yetimlere verelim.
Bu bayram çocuklarımızın yerine bir yetim giydirelim… Sonra kendi çocuklarımız gibi seyredelim onları.
Bir iyilik yapmak için de yapmayalım onları… Hakları olduğu için yapalım.
Sadece onların hakları değil aslında.
Kendi hakkımızı da verelim.
Bu bayram iyilik yapma hakkımızı sonuna kadar kullanalım.
Bu bayramı ulaşabildiğimiz herkesle birlikte kutlayalım.
Hani hep şikayet ediyoruz ya “nerde o eski bayramlar” diye.
İşte bu bayram o eski bayramları yaşamanın tadını çıkaralım sonuna kadar.
…….
Yazımı daha önce yazdığım bayram şiirinin ilk dörtlüğüyle bitirmek istiyorum.
“Her bir Müslüman bayram
Etmedikçe bayram yok…
Gönlümüzden keder, gam,
Gitmedikçe bayram yok.”
Bayramınız bayram olsun efendim…
Ali ÇAM / KAHRAMANMARAŞ
|