Değerli kardeşim sailamasr seni allah'ın selamı ile selamlıyorum
Göndermiş olduğun yazıyı aldım teşekkür ederim.
Ama benim problemime çozüm olmadı. Bendeki problem kaynak sıkıntısı, kaynak eser bulamıyorum. Bu demek değil elimizdeki tüm kaynaklar yanlış. Ama istisnasız söyleyebilirimki hepsi yanlı yani bir mezhep veya başka birileri tarafından yazılmış.
Ben senelerce bunları okumakla vakit geçirdim. Ama bir türlü kafamdaki sorulara gerekli cevapları bulamadım. Kur'ana başvursan onu bile farkı yorumlamışlar. her mezhebin vede her meşrep kendine göre, Kuran'dan delil getirmeye çalışmış. Ya bizim gibi insanların durumu ne oldu. Hep birilerine inandık inandık inandık.
Değerli kardeşlerim.
Kader meselesi benim için öncelikli adidevi bir konu. tüm mezheplerin görüşlerini okudum ve biliyorum. eşarisi, maturidisi,mutezilesi, şiası vs. ama her konuda olduğu gibi,böyle hassas bir konuda bile,birbirilerini ancak tekfir etmişler. çözüm yok. hep ihtilaf var.
İnternette gezerken tesadüf eseri sizin sitenizle karşılaştım, sizin farklı olduğunuzu gördüm, siz islam ve Kur'an ve düşünce ekseni dahilinde gittiğininizi gördüm. ve kesinlikle bir hizip olmadığınız kanısındayım. (dün bana ukalaca cevap veren arkadaşımı saymazsak) hepiniz iyi niyetli olduğunu gördüm.
Tekrar etmek gerekirse ben sizden sadece yardım istedim Allah Rızası için. Mutezileden etkilendiğimi söyledim.Etkilenmek demek ondan olduğum anlamına gelmez. Ama kader konusunda en tutarlı yolu onlar izlemiş gibi geldi bana belki yanlıştır,ama bende aksı ısbat edilene kadar doğrudur.
Şimdi Allahın izni ile sizler bir kaç ayet sıralıyorum inşallah bunlarla ilgili cevapları buluruz
Onlar kötü bir iş yaptıkları zaman:
-Atalarımızı böyle yaparken bulduk, ve bunu bize Allah emretti derler.
De ki Allah, kötülüğü ve hayasızlığı emretmez. Araf 28
Mutezile bu ayeti delil getirerek Allah'ın kötülükleri ve şerri ne dilediğini ne de yarattığını söyler
Kim doğru olanı yaparsa kendisi içindir. Kim de kötülük yaparsa o da kendi aleyhinedir. Rabbin kullara asla zulmetmez. Fussilet 46
Onların bu dünya hayatında harcadıkları şeyin örneği; kavurucu soğuk bir rüzgara benzer. Kendilerine zulmetmiş bir toplumun ekinine isabet eder de, Onu helak eder, Oysa Allah onlara zulmetmiş değildir, fakat onla kendi kendilerine zulmetmişlerdir. Al-i İmran 117
İşte bu,benim doğru yolumdur.Ona tabi olun. Başka yollara gitmeyin.Sonra sizi onun yolundan ayırır. işte belki kötülüklerden korunursunuz diye, size bunu tavsiye etti. Enam153
Eğer Allah insanları yaptıkları yüzünden azapla yakalayıverseydi, yeryüzünde hiç bir canlı bırakmazdı. Ancak belirli bir süreye kadar erteler. Ecelleri gelince, şüphesiz Allah kullarını götür. Fatır 45
Kazandıkları şeylerin kötülükleri başlarına geldi. İşte bunlardan zalim olanların da kazandıkları şeylerin kötülükleri başlarına gelecektir. ve onlar Allah'ı aciz bırakamayacaklar. Zümer 51
Muhakkak Allah iyilik yapanlarla beraberdir. Ankebur 69
Bu Ayete özellikle dikat çekmek istiyorum ve araştırılmasını istiyorum
Sana gelen her iyilik Allah'tandır. Sana gelen her kötülük de kendindendir. Biz seni insanlara resul olarak gönderdik. Nisa 7
Allah dileseydi bütün insanlara hidayet verirdi. Kafirlerin yaptıkları yüzünden başlarına ani bir bela gelecek,veya yurtlarının yakınına konacak. Allah'ın vâdi gelinceye dek sürüp gidecek. Şüphesiz Allah vâdinden dönmez. Rad 31
Elleriyle yaptıklarından dolayı başlarına bir musibet gelince,sonra sana gelip de Biz ancak iyilik yapmak istedik ve arayı bulmak istedik nasıl da yemin ederler. Nisa 62
Şüphesiz Allah insanlara hiç zulmetmez; fakat insanlar kendilerine zulmederler Yunus 44
İşte Ayetleri sizlere sıraladım umarım mantıklı bir açıklama getiren çıkar. Benim amacım tartışmak çıkarmak değildir, ben sadece hakikatı arayan bir Müslümanım.sizleri Allahın selamı ile selamlıyorum. Dellani
|