Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
|
|
|
Sitelerden birini gezerken çok ilginç bir yazı geçti elime ve sizlerle paylaşmak istedim konu hakkında düşüncesi olan yazarsa sevinirim.
Pakistan'dan Soru 14617:
Tüm DVDlerimi satmak istiyorum. Bu haram mıdır helal midir? Bu benim için çok önemli
olduğundan lütfen bir cevap verin.
Esselam-ü-aleyküm..
Oldukça çok DVD'm var (yaklaşık 300 & toplam değeri 20,000 Rs. civarında), ve hepsinden
kurtulmak istiyorum, çünkü sinema filmlerinin İslam'da helal olmadığına ve paramı boşa
harcadığıma ikna oldum. Bu DVDleri helal para ile aldım. Dolayısıyla sorum 'Bu DVDleri
satabilir miyim? Burdan kazanacağım para helal midir yoksa haram mı?' Bu DVDleri çöpe
atamam, bu kadar kayıbı karşılayamam. Bunun yerine onları satmayı düşünüyorum. Aldığım
paranın önemli bir kısmını zekat olarak vereceğime ve bir Kuran satın alacağıma dair kendime söz
verdim. Lütfen yardım edin. Bu DVDleri atmalı mıyım? Satmalı mıyım? Ya da belki arkadaşlarıma
'armağan' olarak verebilir miyim? Zaman ayırdığınız için teşekkürler. Övgüye layık hizmetleriniz
için Allah sizi ödüllendirsin. Amin.
Yanıt 14617:
Elhamdülillah,
DVDlerin haram olduğuna ikna olmuşsun. DVDler de arap, domuz eti vb. diğer haramlar gibidir.
Eğer biri şarabı veya domuz etine sahip olsa ve bunların haram olduğunu farketse ne yapması
beklenir? Şarabı veya domuz etini başka birine vermesine izin yoktur. Çöpe atılmalıdır.
DVD filmleri domuz eti ve şaraptan daha kötüdür. DVD filmeri kişinin İslami değerlerini ve
ahlakını yok eder. Domuz eti ve şarapta olduğu gibi sadece fiziksel zarar ile sınırlı değildir.
DVDlerin satışından gelen parayı kendiniz için değil zekat için kullanacağınıza göre veya DVDleri
başkalarına hediye etmenin de maddi bir karşılığı olmadığına göre, demek ki onları yok edebilir
veya çöpe atabilirsiniz. Bu cesaretiniz karşılığında Allah sizi bereket ile ödüllendirir. Okuyuculara
da aynı sizin gibi cesur bir adım atmayı ve evlerindeki kötü ve Şeytani herşeyi yok etmeyi şiddetle
öneriyorum..
ve Allah Teala En İyisini Bilir
Mufti Ebrahim Desai
Yukardaki bu fetva resim ve animasyonu yasaklayan çok sayıda hadise dayanmaktadır. Farkettiğiniz gibi,
DVD hakkındaki fetva sadece DVDnin içeriği ile sınırlı olmayıp tüm DVDleri kapsar. Eğer tek endişesi
DVDnin içeriği olsaydı biz de benzer endişeleri taşıdığımızı söyleyebilirdik; çünkü bir çok film şiddetin,
önüne gelenle cinsel ilişkide bulunmanın, alkol kullanımının, israfın, Allah'ın lütuflarını takdir etmemenin
ve cahilliğin reklamını yapar. Ama müftüye ( fetva yani dini hüküm veren kişi) göre iyi bir film ya da
eğitici bir DVD olamaz, çünkü hepsi insanlar dahil olmak üzere canlıların animasyonuyla doludur. Bu
nedenle içeriğini araştırmaz bile. Bu müftünün ağzına bakanlar, kendilerini eğitmek için çağdaş
teknolojiyi kullanma şansını sonsuza dek kaybedecektir. İlginç olan, bu tarz dinleyici tam da müftülerin iş
güvenlikleri için istedikleri tarzdaki dinleyicidir. Soruların ve verilen fetvaların sayısına bakarak, bu
müftünün onbinlerce takipçisinin hayatını ve kafasını karıştırmak konusunda mükemmel bir iş başardığı
söylenebilir.
|