Şu da emredildi: Yüzünü dine bir Hanif olarak çevir. Sakın müşriklerden olma.
Yunus Suresi 105
Ben bir Hanif olarak yüzümü gökleri ve yeri yaratana döndürdüm. Müşriklerden değilim ben.
Enam Suresi 79
İbrahim ne bir Yahudi idi, ne de bir Hıristiyan. O sadece hanif bir müslümandı. O müşriklerden değildi.
Ali İmran Suresi 67
Şu da kuşkusuz ki, İbrahim başlıbaşına bir ümmetti; bir Hanif olarak Allah'ın önünde eğiliyordu. Müşriklerden değildi.
Nahl Suresi 123
De ki Allah doğrusunu söylemiştir / vaadinde sadıktır.Haydi artık Hanif olarak İbrahim'in Milleti'ne uyun! Müşriklerden değildi o.
Ali İmran Suresi 95
Allah'a ortak koşmadan, Hanifler olarak... Allah'a ortak koşan kişi, gökten düşmüş de kendisini kuşlar kapışıyor veya rüzgar onu uzak bir yere fırlatıp atıyor gibidir.
VKV Amerikan Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Arzu
Özgeneci Besin zehirlenmesi ilgili bilgi verdi.
Besin zehirlenmesi;
mikroorganizmalar, toksinler veya çeşitli kimyasal maddelerle kontamine
(kirlenmiş) yiyeceklerin yenmesiyle oluşan, etkene göre çok değişik belirti ve
bulgular gösterebilen bir klinik durumdur. Son üç gün içinde aynı besin
maddelerinden tüketilmiş ve birden fazla kişide de benzer belirtiler görülmüşse
besin zehirlenmesi akla gelmelidir. Besinin alınması ile belirtilerin çıkması
arasındaki süre etkene göre de değişir. Bu süre ve etkenler şu şekilde olabilir.
1) 1 – 6 saat içinde başlayan bulantı ve kusma: Bu kadar kısa sürede
çıkan zehirlenmeler genellikle toksinlere bağlıdır ve toksin besin üzerinde
sentez edilmiştir. Etken mikroorganizmalar; S. Aureus ve Bacillus Cereus’tur. Bu
tip besin zehirlenmesinde kusma, ishal, karın ağrısı tipiktir. Ateş genellikle
yoktur. Toksin ile gastrointestinal sistemin etkileşimi ve toksin uyarısının
sinirlerle kusma merkezine ulaşması, karın ağrısı ve kusmaya neden olur. İshalin
ise toksinin ince bağırsaklarda tuz ve su emicinin bozmasıyla oluştuğu
düşünülmektedir. Toksinler ısıyla etkisini kaybederler ve kokusuzdurlar, besin
maddesinin görünümünü bozmazlar.
2) 8
– 16 saat içinde başlayan karın ağrısı ve ishal: Nedeninin; clostridium
perfringens olduğu düşünülür. Toksin; mikroorganizmalar tarafında vücutta
yapıldığından inkübasyon (kuluçka) süresi daha uzundur. İshal ince karın ağrısı
belirgin olup, ateş ve kusma az görülür. Belirtiler 24 saat içinde görülür.
3) 16 – 48 saat
içinde başlayan karın ağrısı: Salmonella, Shigella, E. Coli, Vibriolar neden
olur. Doku İnvazyonu (dokunun içine nüfuz etmek) nedeniyle, dışkıda kan ve
lökosit olabilir. Diğer besin zehirlenmelerinden farklı olarak ateş sık görülür.
Belirtiler bir haftada sonlanır.
Hangi besinlerde bulunur?
Salmonella; yazın sık olur. Kümes hayvanları, çikolata, kurutulmuş
yiyecekler, süt ürünleri, yumurta.
Shigella; yazın sık olur, yumurta ve
yeşil salatalıklarda bulunur.
E. Coli; yaz ve sonbahar mevsimlerinde sık
olup, hamburger ve çiğ sütte bulunur.
Vibrio; Kabuklu deniz ürünlerinde
bulunur.
4) 16 – 72 saat içinde başlayan karın ağrısı ve sulu ishal:
En sık etkeni; E. Coli, Vibriocholera ve Vibrio pashemolitizus’dur. 3 – 4
günde iyileşirler. Bol ishal, karın ağrısı ve kusma olur. Son senelerde, Norwalk
ajanı besin zehirlenmelerinde önem kazanmaya başlamıştır. Aynı besinden yemeyen
ancak yakın temasta bulunan kişilerde hastalığın çıkması tipiktir. Kusma sıktır
ve belirtiler 24 – 48 saatte kaybolur.
5) 18 – 36 saat içinde başlayan
bulantı, kusma, ishal, paralizi: Etken, Clostridium’dur. Uygun olarak
hazırlanmamış yiyeceklerde, dayanıksız olan nönotoksinlerle oluşur.
Paralizlerden önce veya birlikte bulantı, kusma, ishal gibi belirtiler olunca
akla gelmelidir. Nörolojik belirtiler geliştiğinde kabızlık görülür.
Hangi besinlerde bulunur?
Clostridium Botulinum; sebzeler,
meyveler, bal, balık, püre, turtalar ve konservelerde bulunur. Nörotoksin tek
başına hastalık yapabilir.
Kimyasal maddelere bağlı besin zehirlenmeleri
de sık görülür. Bakır, çinko, kalay kadmiyum gibi ağır metallerin besin
maddelerine karışmasına bağlı zehirlenmeler olabilir. İnkübasyon süresi; 5 – 15
dakikadır. Bulantı, kusma ve karın ağrısı gibi belirtiler 2 – 3 saatte geçer.
Böcek öldürücülerde de bu tür zehirlenmeler görülebilir. Balıklar ve deniz
ürünlerinde bulunan bir takım kimyasal maddelerin alınmasıyla oluşan
zehirlenmelere ülkemizde pek sık rastlanmaz.
Besin zehirlenmelerinde
tanı nasıl konur?
Öykü, inkübasyon süresi ve klinik bulgularla
şüphelenilen etken uygun örneklerin laboratuvara gönderilmesi ile saptanabilir.
Gönderilecek örnekler; şüphelenilen etkene göre değişirse de kusmuk, gaita,
yiyecek ve serum örneklerinin birlikte gönderilmesi en uygundur.
Besin
zehirlenmeleri için tedavi yöntemleri:
Destekleyici tedavi
yapılır. a) Sadece gastrointestinal belirtiler varsa; antibiyotik
gereksizdir. b) İshal varsa; ağızdan ve/veya damardan sıvı verilir. c)
İshal kesici ilaçlardan kaçınılmalıdır. d) Temizliğe önem verilmelidir.
e) İshalli kişilerin gıdaları ellememesi gerekir.
Besin
zehirlenmelerinden korunmak için neler yapmak gerekir:
a) Besinler
hazırlanırken yeteri kadar ısıtılmalıdır. b) Besin pişirildikten sonra bir
saat içinde yenmelidir. c) Depolanacak besinler en kısa zamanda soğutulmalı
(1 – 1,5 saatten önce) ve saklanacak yerin sıcaklığı 4°C ‘den az olmalıdır.
d) Yiyecekler yeniden ısıtıldığında kaynama noktasına kadar ısıtılmalıdır.
e) Mutfak ve depoların temizliği/uygunluğu sağlanmalıdır. f) Hayvanların
beslenmesi, bitkilerin yetiştirilmesi ve hiketiziye ulaşıncaya kadar olan
devrede kontaminasyon önlenmelidir. g) Özellikle toplu yemek veren
yerlerdeki aşçılar ve personel eğitilmelidir. h) Kontamine yiyeceklerin
hemen toplanması için piyasa kontrolü yapılmalıdır. i) Epidemiler
(salgınlar) erken tanımlanarak gerekli önlemler alınmalıdır. j)
Pişirildikten sonra besinlerin yeniden kontamine olması önlenmelidir.
(netten alıntıdır)
__________________ Cinlerden ve insanlardan; insanların kalplerine vesvese veren sinsi vesvesecinin kötülüğünden, insanların Rabbine, insanların Melik’ine, insanların İlah’ına sığınırım.
Sizin yetkiniz yok foruma yeni mesaj ekleme Sizin yetkiniz yok forumdaki mesajlara cevap verme Sizin yetkiniz yok forumda konu silme Sizin yetkiniz yok forumda konu düzenleme Sizin yetkiniz yok forumda anket açma Sizin yetkiniz yok forumda ankete cevap yazma