Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
|
|
|
Star 'da yazan Mustafa Erdoğan'ın yazısından devletle ilgili olan kısmını alıntıladık.bakalım ne yorumlar yapılacak?
Ben en temel değer olarak özgürlüğe inanan bir kişiyim ve her yetişkinin kendi hayatıyla ilgili kararları kendisinin vermesinden yanayım. Bundan dolayı da güç ve otoriteden hazzetmem; iktidar sahiplerine, egemenlere ve genel olarak devlete her zaman kuşkuyla bakarım.
Demokratik olsun olmasın, devletin hayat alanlarımızı gitgide kuşatmasından, pek çok konuda bize tercih şansı bırakmamasından büyük bir rahatsızlık duyuyorum.
Açık söyleyeyim: Kanaatimce, devlet dediğimiz kurum modern uygarlığın en karanlık icadıdır. Özellikle de merkeziyetçi, buyurgan, içte ve dışta yayılmacı, tek-tipleştirici modern devletin gayrî insani olduğunu düşünüyorum.
İnsanlar üzerinde egemenlik kurmak suretiyle onları nesneler derekesine düşüren bir otoritenin insanî olduğunu kabul etmek benim nazarımda insanlığımızı inkar etmek ve ‘gönüllü kölelik’e düşmekten başka bir şey değildir.
Ne var ki, bu modern ‘bid’at’i hayatımızdan tamamen söküp atmamızın, en azından bugünün şartlarında, imkánsız olduğunun da farkındayım. Ama bu, onun karşısında büsbütün çaresiz olduğumuz anlamına da gelmez.
Yapmamız gereken, devleti ilk önce zihnimizde küçültmek ve ayrıca onu çeşitli kurumsal mekanizmalarla -sahici bir anayasa, hukukun üstünlüğü, sivil, siyasî ve iktisadî özgürlükler marifetiyle- sıkı bir cendere içine almaktır.
Kafalarımızdaki devleti küçültmenin yolu da, onun hayatlarımızı yönetmesini, bize hamilik, hatta tanrılık taslamasını şiddetle reddetmemizden, onu her şeyden önce zihnimizde küçük harfle başlatmamızdan geçer.
Onun için, devletin sivil hayat üzerindeki kontrolünü artırmaya, toplumsal ilişkileri gönüllülük ve rıza temeline dayalı olmaktan çıkarıp tek taraflı cebir yoluyla düzenlemeye dönük her iddiasına karşı çıkılmalı; kısaca devlet her alanda geri püskürtülmelidir.
Bu kayıtlar altında, demokratik katılımın kendi kendimizi belirlememizin önemli bir unsuru olduğunu ve Türkiye’de özgürlüğün yolunun daha uzun bir süre demokrasi yoluyla devleti kontrol etmemizden geçtiğini düşünüyorum. Bununla beraber, şimdilerde çok moda olduğu gibi, neredeyse bütün sivil hayat alanını, hatta bireysel-özel alanlarımızı kuşatacak genişlikte tanımlanan kamusallık fikrine bağlı bir demokrasinin de diğer bildik totalci rejimler kadar tehlikeli olacağının da bilincindeyim.
__________________ ''Eğer biz bu Kur'anı bir dağın üzerine indirseydik,kesinlikle onun,Allah korkusuyla baş eğerek parça parça olduğunu görürdün..''Haşr:21
|