şeyma Uzman Uye
Katılma Tarihi: 03 subat 2007 Yer: Turkiye Gönderilenler: 179
|
Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
|
|
|
Kefir, yoğurt gibi tüm dünyada Türk buluşu olarak biliniyor ve yüzyıllardır tüketiliyor. Kefir, Türkçe’deki keyif kelimesinden geliyor. Kafkasya’da yaşayan halkların 100-130 yaşlarına kadar sağlıklı bir şekilde yaşamalarının sebebi olarak gösterilen kefir, günümüzde pek çok ülkede tüketilmesine rağmen ülkemizde yeterince tanınıp, tüketilmediğinden üretimi sınırlı sayıda yapılıyor. Hem sağlık açısından, hem de ekonomik yönden kefirin üretim ve tüketiminin yaygınlaştırılması önem taşıyor.
Kefir bitkisinin çok karışık bir mikrobiyolojik yapısı var. Boyutları 0.5-3 santim arasında değişen kefir; beyaz, beyaz-sarı arasında değişen renklerde ve küçük karnabahar, patlamış mısır görünümünde bir bitki. Bir süt içeceği olan kefir ise kültüre edilmiş, birçok sağlık unsurunu bileşiminde bulunduran, mayalanmış bir sütten oluşuyor. Kefir içeceği, kefir tanelerinin süt içerisine katılarak sütün mayalandırılmasıyla elde ediliyor. Tadı ve aroması ayrana ve sulu yoğurda benzeyen kefirin hafif ekşi ve ferahlatıcı bir tadı bulunuyor.
İçeriği çok zengin
‘Gençlik iksiri’ olarak tanınan kefire bu ününü, içeriğindeki yararlı vitaminler ve mineraller veriyor. Kefirde bol miktarda A, D, E, B1, B12, K vitaminleri ile kalsiyum, magnezyum, flor, fosfor ve selenyum mineralleri dengeli ve sentezlenmiş olarak bulunuyor. İçimi ve hazmı kolay olan kefir, düzenli tüketildiğinde sağlığın korunmasına yardımcı oluyor. Kefir, hücre yenileme özelliği ile yaşlanmayı geciktiriyor. Herhangi bir hastalıkta ilaç tedavisi kesilmeden kullanıldığında, kandaki kolesterolü azaltıyor, tansiyonu düşürüyor, idrarı sulandırıyor, vücuttaki atıkların dışarı atılmasını kolaylaştırıyor ve bağırsak hareketlerini hızlandırıyor. Ayrıca bulaşıcı hastalıklar, eklem hastalıkları, ishal, kabızlık, kan kaybı gibi sağlık problemlerinin ortadan kaldırılmasına da yardımcı olan kefir, sindirim sisteminde tam beslenme sağlıyor.
Kanseri geciktiriyor
Kefirin en önemli özelliklerinden biri de kanseri geciktirmesi. Bileşiminde bulunan selenyumun hücreler üzerinde antioksidan etki gösterdiği, bu durumun kanser önleyici bir faktör olduğu biliniyor. Vücut direncini artıran, sindirim sistemine yardımcı olan kefir, bağırsakta kanser oluşturucu etkenleri de önlüyor. Vücuda enerji veren kefir, katkı maddelerine sahip enerji içeceklerine, içinde hiçbir katkı maddesi barındırmayan doğal bir alternatif oluşturuyor.
Kefir, her yaştan herkes tarafından tüketilebiliyor. Kafkas halkının çocuklarına su yerine kefir içirdikleri biliniyor. Çemberlitaş’ta kefir satışı da yapan Aynısafa Beyazıt Baharatçısı çalışanları, kefiri genç-yaşlı her kesimden insanların talep ettiğini söylüyor. Mısır Çarşısı’ndaki Arslan Baharat çalışanları da mayalanmış hâldeki kefiri 7.50 YTL’ye sattıklarını belirtiyorlar. Kefir içeceğinin herhangi bir içme sınırlaması bulunmuyor, istenilen miktarda tüketilebiliyor, belirgin bir yan etkisi bulunmuyor. Şeker gibi sürekli hastalığı bulunanların her üründe olduğu gibi kefir tüketimine de başlamadan önce doktorlarına danışması gerekiyor.
Evde de yapabilirsiniz
Yaklaşık 2 bardak taze süt konulan geniş bir şişeye demir olmayan bir süzgeçten geçirilen kefir taneleri konuluyor. Şişenin ağzı sıkı olmayan bir biçimde örtülüyor. 24 saat oda sıcaklığında bekletildikten sonra kefir taneleri yine demir olmayan bir süzgeçten geçirilerek kefir içeceği elde ediliyor. Kefir taneleri, eğer tekrar kefir yapılacaksa sütün içerisine, yapılmayacaksa kendi kabına konuluyor.
Kefir ürünleri
Günümüzde kefirle pek çok ürün üretiliyor. Kefirden içeceğin yanı sıra tarhana, tereyağı, peynir, sabun da üretilip pazarlanıyor. Kefir bitkisinden yapılan en yaygın ürün, kefirin mayalandırılmasıyla elde edilen kefir içeceği. Kefir içeceğinin baharatçılardan süpermarketlere kadar ulaşan geniş bir yelpazede satışı gerçekleştiriliyor.
Her gün 1 litre kefir aşağıdaki sorunlara çözüm olmaktadır;
- Sinirsel depresyon
- Bronşit-astım
- Kabızlık
- Kan bozuklukları
- Çıbanlar
- Ekzama
- Yüksek tansiyon
- Her gün 1litre
- Enfeksiyonlar
- Safra bozuklukları
- İshal
Ülkemizde de kefirin tedavi edici özelliği üzerine Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından yapılan bir araştırma sonucunda 25-65 yaşları arasında 100 kişide 6-9 aylık kullanım sonucunda bağırsak bozukluklarında %100, uykusuzlukta %60-70, sinirsel depresyonlarda %50-80, yüksek tansiyonda %30-50 oranında düzelme saptanmıştır. Kefir kullananların %70’inin kullandıkları diğer ilaçları bıraktıkları açıklanmıştır.
Sağlamış olduğu sağlık faydalarının yanı sıra kefir aynı zamanda beğeniyle tüketilen bir gıda maddesidir ve çeşitli şekillerde tüketilmektedir. Ekşi krem şanti yerine salataların hazırlanmasında ve sosların koyulaştırılmasında kullanılır. Kefirden peynir ve yoğurt yapılabildiği gibi pizza, börek ve çörek tariflerinde de adı geçmektedir. Bunların dışında en yaygın şekli, kefirin içecek olarak tüketilmesidir. Fakat faydasını azalttığından kefirin sıcak yiyecekler içinde kullanılmasını tavsiye etmemekteyiz.
Orta Asya'daki Türklerin geleneksel içeceği kefiri, Türkiye'deki Türkler yeniden keşfediyor. Yaklaşık 1.5 yıl önce ticari amaçla ilk kez piyasaya sunulan kefirin aylık satışları patlayınca Türkiye'de ilk kefir üreten firma olan Altınkılıç Gıda ve Süt, 2.5 milyon dolarlık yatırım yaptı.
ALINTIDIR
__________________ FATİHA: 6, 7/ Bizi doğru yola, kendilerine nimet verdiklerinin yoluna ilet; gazaba uğrayanlarınkine ve sapıklarınkine değil.
|
Saffet Metin Uzman Uye
Katılma Tarihi: 07 ekim 2008 Yer: Turkiye Gönderilenler: 672
|
Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
|
|
|
Kefir yüzünden çevremdeki kimya mühendisi geleneksel bir vatandaş ve onun etkilediği tarikatçı grubuyla çok tartıştım.
Yıllar öncesinde boza yüzünden yine bir tarikatçı grubuyla tartışmıştım.
Alkol diyor başka bir şey demiyorlardı.
Alkol her şeyde var. Yoğurt ta da var, ekmektede var. Ama ben ikna edemedim.
Yasak olan sarhoşluk diyordum. Sarhoşluğa götüren alkol yasaktır diyorum. Boza, kefir sarhoşluğa götürmez.Ne kadar içersen iç sarhoş olmazsın. Çocuklara verebilirsin. Özellikle de çocuklara vermelisin.
Yok dinletemedim. En fazla dedi ki, haram değilse bile şüpheli, şüpheliden de kaçınmak lazım dedi.
İslam da şüpheli diye bir kavram var mı? İşte böyle kavramlar icat edip, dini zorlaştırıyorlar. Lüzümsuz münakaşa ve vesveselere sebeb oluyorlar.
__________________ Allah Aklını kullanmayanların üzerine pislik yağdırır.
|