Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
|
|
|
Arapça mı? Türkçe mi?
Başlıktaki gibi ibadetlerdeki dil karmaşasını çözmek istiyorum.Yaşadığım olayıda arkasından pekiştireceğim elbet... Şimdi soralım ve kendimizce cevaplayalım.;
Arapça mı?;
Bence Arapça olmamalı.Çünkü Arapçam yok.Anlamadığım bir dilde ibadet etmenin bi manasıda yok.İbadetim Allah katından kabul buluyordur ama bu hem iman hemde kişinin ruhsal sağlığı açısından insana zarar veriyor.Yaşadığım olayı buna örnekde verebilirim;
Namazı ilk öğrenmeye çalıştığım günler 1 2 sure ezberleyim dedim.Neyse ezberledim 2 saat içinde , zor geliyordu 2 saatte ezberlememde normaldi.Herneyse namazı öğrendim gittim bi camiiye sabah namazıyla başlamak istedim.Anlamamıştım ilk başlarda Arapça kılınca hiçbirşey anlamıyacağımı Çünkü içimde namaz kılmanın sevinci ve heyecanıda vardı.Ama daha sonra nedendir bilmiyorum ama o heyecan gidince birde baktım ki hiç anlamadığım bi dilde namaz kılıyorum hemde başkalarının böyle kılacaksın demesiyle kılıyorum.Ne namaz kıldığımı anlıyordum artık nede Allah'a yalvardığımı...Namaz kıldığımda aklım hep başka yerlerde oluyordu çünkü ilgimi çekecek tarzda kılamıyordum Arapça kılıyordum.
Türkçe mi?
Bence Türkçe.Yada insanın anladığı en uygun dil.Yada en olmadık arapça ama anlamını bilerek arapça belkide benim Arapça kılarken ki yaptığım en büyük hata anlamını bilmeden namazı öğrenmeye başlamamdı neyse yapmıştım bi hata daha yaşım genç sonuçta.Bunuda yaşadığım olayla pekiştireceğim;
Artık Arapça namazdan sıkıldıktan sonra ve ilk başlardaki heyecan gittikten sonra yavaş yavaş kafamda tasarladım Türkçe namazı "nerelerde ne demeliyim" diye...Ama fırsat olmadı bi düzene koyup Türkçe kılmaya.Ama Allah bilir gün oldu , o gün oldu.Kaç aydır yağmayan yağmur çok şiddetli ve çok güzel yağıyordu.Ankaralılar mutluydu yüzleri gülüyordu.Allah sevindirmişti insanları "Nekadar o insanlar Allahı sevindirecek işler yapmasada Allah yinede bağışlıyordu işte insanı"...Dedimki gün bugündür Allah bizi sevindirdi Bulutundan yağmur indirdi.Bugündür benim anladığım dilde namazımı kılma vaktim.Akşam vakti gelmişti.Hiç tasarlamadan kılmaya başladım çokda rahat oldu ve hoşuma gitti.Kur'anı o sıralar hatim etmek istemem de rahatlığın sebeplerinden birisi oldu.Tam olarak da Türkçe kılmıyordum o sıralar Karışıkdı.Bigün daha geldi tamamen kendi kelimelerimle , kendi dualarımla ve tamamen kendi dilimle kılmaya başladım .Çok da güzel oldu.İnsanın anladığı dilde ibadet etmesi yada ibadetini anlaşılır türde yapması kadar güzel birşey yok.
Arapçaya tamamen karşı değilim ama Arapça yanlısıda değilim Arapaçaya bikaç şekilde izin veririm; Ya surelerin duaların Türkçe anlamlarıda ezberlenecek, Yada insanın anadili gibi arapça bilmesi gerekecek.
Ama Arapça da halk arasında kutsallaştırılmış...Arkadaşla muhabbet ederken "senin namazın kabul olmuyordur" dedi.Neden deyincede "Türkçe kılıyorsun ya" dedi.Bende dedimki "Arapaça olsun Türkçe olsun Allah ikisinide kabul eder ama ben Arapçayı aklımda kabul edemiyorum kendimi eksik hissediyorum" dedim.Aynı şekilde arkadaşım Kur'anı Türkçe hatim etmemede söyledi."Arapça okumazsan olmaz" dedi.Tabi ben bunlara gülüp geçiyorum...
Kur'an danda örnek verebilirim Dilin ne denli önemli olduğuyla ilgili;
YÛSUF : 2. Anlayasınız diye biz onu Arapça bir Kur'an olarak indirdik.
en-NAHL : 103. Şüphesiz biz onların: "Kur'an'ı ona ancak bir insan öğretiyor" dediklerini biliyoruz. Kendisine nisbet ettikleri şahsın dili yabancıdır. Halbuki bu (Kur'an) apaçık bir Arapçadır
eş-ŞUARÂ : 198. Biz onu Arapça bilmeyenlerden birine indirseydik de,
ez-ZÜMER : 28. Korunsunlar diye, pürüzsüz Arapça bir Kur'an indirdik.
FUSSILET : 3. (Bu,) bilen bir kavim için, âyetleri Arapça okunarak açıklanmış bir kitaptır
eş-ŞÛRÂ : 7. Şehirlerin anası (olan Mekke'de) ve onun çevresinde bulunanları uyarman ve asla şüphe olmayan toplanma günüyle onları korkutman için, sana böyle Arapça bir Kur'an vahyettik. (İnsanların) bir bölümü cennette, bir bölümü de çılgın alevli cehennemdedir.
ez-ZUHRUF : 3. Biz, anlayıp düşünmeniz için onu Arapça bir Kur'an kıldık.
TAHA SURESI : 113. (Resûlüm!) Biz onu böylece Arapça bir Kur'an olarak indirdik ve onda ikazları tekrar tekrar açıkladık. Umulur ki onlar (bu sayede günahtan) korunurlar; yahut da o (Kur'an) kendileri için bir ibret ortaya koyar.
el-AHKAF : 12. Ondan önce de bir rahmet ve rehber olarak Musa'nın kitabı vardır. Bu (Kur'an) da, zulmedenleri uyarmak ve iyilik yapanlara müjde olmak üzere Arap lisanıyla indirilmiş, doğrulayıcı bir kitaptır.
Ayetler Açık umarım anlaşılmıştır...
__________________ ZUHRUF/22:Hayır!"Sadece,biz babalarımızı bir din üzerinde bulduk,biz de onların izinde gidiyoruz"derler.
ATALAR(beleşçilik) DİNİNE SON!!!(Öncenin Putperest'i , şimdinin Sözde Müslümanı...)
|