Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
|
|
|
KİTAP ve HİKMET verildiğini ifade eden Ayetlere örnekler :
Hz.İbrahim'in toplumu ile olan tevhid mücadelesi ve her şeyin yaratıcısını arama serüveninin ardından, birçok Rasûl arka arkaya sayılarak;
'' İbrahim'e, İshak'a ve Yakub'a, Davud'a, Süleyman'a, Eyyub'a, Yusuf'a, Musa'ya, Harun'a, Zekeriyya'ya, Yahya'ya, İsa'ya, İlyas'a, İsmail'e, Elyesa'yaYunus'a, Lut'a yol gösterdik; alemlere üstün kıldık, babalarından çocuklarından ve kardeşlerinden bazılarını da; onları da seçtik ve doğru yola ilettik.
işte bu, Allah'ın doğru yoludur. kullarından dilediğini doğru yola iletir. eğer onlar Allah'a ortak koşsalardı, yaptıkları bütün amelleri boşa giderdi.
işte bunlar kendilerine KİTAP, HÜKÜM, NÜBÜVVET verdiğimiz kimseler; şimdi şu karşıdakiler buna körlük ediyorlarsa yerlerine ona körlük etmeyen bir ümmeti getirmişizdir.
işte o Peygamberler Allah'ın hidayetine eriştirdiği kimseler, sen de onların gittiği yoldan yürü. ben, '' BUNA KARŞI SİZDEN BİR ÜCRET İSTEMİYORUM, O SADECE BÜTÜN ALEMLERE BİR ÖĞÜTTÜR.'' DE!
bu Kitab ( Kur'an), kendinden önceki kitapları tasdik eden, şehirler anası (Mekke) halkını ve çevresindeki bütün insanlığı uyarman için indirdiğimiz mübarek bir kitap'tır. Ahiret gününe iman edenler bu Kitab'a iman ederler ve onlar namazlarına da devamlıdırlar ( 6/74-92)
''.........Allah ona KİTAB, HÜKÜM VE NÜBÜVVET versin de, '' ALLAH'I BIRAKIP BANA KULLAR OLUN'' desin....Allah Nebilerden; SİZE KİTAB VE HİKMETİ VERDİM, şimdi yanınızda bulunanı doğrulayıcı bir RASÛL geldiğinde, ona mutlaka inanacaksınız ve yardım edeceksiniz.'' diye söz almıştı. onlara, '' bunu kabul ettiniz mi, bu husustaki ağır ahdimi üzerinize aldınız mı? demişti, onlar da '' kabul ettik '' demişlerdi...( 3/ 79-83)
'' yoksa onlar ( yahudiler ) insanları, Allah'ın lütfundan ( vahiy ) vermesinden dolayı mı KISKANIYORLAR? oysa biz İbrahim ailesine KİTAP ve HİKMET verdik ve onlara büyük bir mülk ( mülken azimen ) verdik. onlardan O'na ( aldığı vahye ) inananlarda vardı. yüz çeviren de...'' ( 4/ 54-55 )
'' içinizden size Ayetlerimi okuyan, sizi temizleyen ( yuzekkîkum ) size KİTABI ve HİKMETİ öğreten ve bilmediğinizi öğreten bir Rasûl gönderdik... öyleyse beni anın ki, ben de sizi anayım, bana şükredin, nankörlük etmeyin. '' ( 2/ 151-152)
ayrıca bkz: ( 3/ 164; 62/2).
( kadınları zorla tutmayın) Allah'ın Ayetlerini eğlence yerine koymayın ( ÖNEMSEMEZLİK YAPMAYIN) ; size olan nimetini öğüt vermek için KİTAP ve HİKMET ten size indirdiklerini düşünün/ zikredin. Allah'tan korkun ve bilin ki Allah her şeyi BİLİR.'' ( 2/231 )
'' ( sadaka ile ilgili bağlam içinde ) HİKMETİ dilediğine verir. HİKMET verilen kimseye çok hayır verilmiştir. bunu ancak akıl sahipleri düşünür.( 2/269 )
( Hz.İsa ile ilgili ) O'na KİTAP ve HİKMET'İ VE TEVRAT'I VE İNCİL'İ öğretecek, O'nu israiloğulları' na Rasûl yapacak.'' ( 3/48-49) ayrıca ( 5/ 110 )
'' Allah'ın sana lütfu ve acıması olmasaydı, onlardan bazıları ( bir grup) seni saptırmak istiyordu. onlar sadece kendilerini saptırırlar. sana hiçbir zarar veremezler. Allah sana KİTAB'I ve HİKMET'İ indirdi ve sana bilmediğin şeyleri öğretti. Allah'ın sana lütfu cidden büyüktür.'' ( 4/113)
'' şanım hakkı için, biz vaktiyle Beni İsrail'e KİTAP vermiş, NÜBÜVVET vermiştik ve kendilerini pâk rızıklardan merzuk kılmıştık. hem alemlerin üstüne geçirmiştik.'' ( 45/16 )
görüldüğü gibi KİTAB ve HİKMET , istisnasız bütün RASÛL / NEBÎ ' lere verilmiş; sadece KİTAB ve HİKMET değil, Muhammed'e daha başka verilen ne varsa, HEPSİ ONLARA DA VERİLMİŞ. şimdi de Muhammed Peygamber'e ve diğer Peygamberlere daha başka neler verilmiş, onlara bir göz atalım :
Beyyinât- Kitâb- Mizan- Hadid verildiğini ifade eden Ayetler :
devam edecek inşaAllah
__________________ Andolsun, size öyle bir kitap indirdik ki sizin bütün şeref ve şanınız ondadır. Hâlâ aklınızı kullanmayacak mısınız? ENBİYA 10
|