Şu da emredildi: Yüzünü dine bir Hanif olarak çevir. Sakın müşriklerden olma.
Yunus Suresi 105
Ben bir Hanif olarak yüzümü gökleri ve yeri yaratana döndürdüm. Müşriklerden değilim ben.
Enam Suresi 79
İbrahim ne bir Yahudi idi, ne de bir Hıristiyan. O sadece hanif bir müslümandı. O müşriklerden değildi.
Ali İmran Suresi 67
Şu da kuşkusuz ki, İbrahim başlıbaşına bir ümmetti; bir Hanif olarak Allah'ın önünde eğiliyordu. Müşriklerden değildi.
Nahl Suresi 123
De ki Allah doğrusunu söylemiştir / vaadinde sadıktır.Haydi artık Hanif olarak İbrahim'in Milleti'ne uyun! Müşriklerden değildi o.
Ali İmran Suresi 95
Allah'a ortak koşmadan, Hanifler olarak... Allah'a ortak koşan kişi, gökten düşmüş de kendisini kuşlar kapışıyor veya rüzgar onu uzak bir yere fırlatıp atıyor gibidir.
sinan arkadaş namazı terketmiş...yazık demekki daha iman edememiş...bu kuran ne kadarda zormuş..nekadarda anlaşılmazmış...sinan seviyesine gelebilen biri hala namazı kavrayamamışsa vay diğer garibanların haline...demekki onların islamı öğrenme gibi bir şansları yok...çünkü internetleri yok lugatları yok...hazır on çeşit mealleri yok...çok yazık bu millete...müslüman olmak için kırk fırın ekmek yemeleri lazım...çünkü bu kadar karmaşık(!) ve zor anlaşılabilen bir kitap(!) daha gelemeyecek gibi...baksanıza sinan bile hala çözümleyememiş...inşaallah çözerde tez zamanda hidayet bulur...kelimelerin içnde boğulmak bu olsa gerek...
cuma günü konusunda da yaklaşımlarınız ve zorlamalarınız çok tuhafıma gitti...neden günü değiştirmek istiyorsunuz ki...yani salı yapsanız ne olacak...mantıklı olanda hekesçe bilinen bir gün olması değil mi?(amaç gelenekçiler cuma dediyse o zaman kesin bir bit yeniği vardır diyorsanız o başka)...Allahın işinizi gücünüzü bırakında koşun dediği bu gün neden herhengi bir zamann dilimi anlamına gelsin ki...farz edelim ki herhangi bir zaman dilimi olsun...bu günü şuanki yaşadığımız zamanda kim belirleyecek...belirleyecek merci olmadığına göre bu namazın yada anmanın toplanmanın gerekliliğini nereden bilecez...Allah ayette demiyorki herkes kendi arasında belirlesin ve bir araya gelinsin...eğer belirleyecek merci yoksa kendi aranızda belirleyin derdi Allah...iman edenleri çağıracak mercide yoksa bu taoplanmanında anlamının olmaması gerek...
Allah aynen şöyle diyor:
Ey inananlar, cuma (toplantı) günü namaza çağrıldığınızda ALLAH'ı anmak için acele edin ve alışverişi bırakın. Bilseniz, bu sizin için daha iyidir.
ayet apaçık olarak herkesi kapsıyor...belirli bir grubu değil...veya kendi aranızda demiyor...herkesin bir araya geleceği zaman belirlenmiş bir vakittir ki bundan aynı zamanda rekatlarıda net olarak belirtilmiş bir namaz anlamı çıkyor(eğer Resul dneminde kılındıysa)...çünkü topluca kılınacak ve herkes aynı rakat sayısını kılacaktır...
Zozan efendi,karmaşık olan Kuranın kendisi değildir.Asıl sorun onu kendi hevalarına ve uyduruk fetvalarına göre anlaşılmaz bir kitap haline getiren ve bunu meşrulaştırmak için kırk türlü tilkilik yapmaya çalışan 1400 yıllık kültür yani senin övündüğün atalarındır.
Rabbimizin kendisinden başkasına kulluk etmeyelim diye açıkladığı bu kitaba karşı öyle büyük cinayetler ve eğip bükmeler yapmışsınız ki,bu durumda her insanın sıfırdan başlayıp kendi aklını kullanarak en sağlam kulp olan Kurana,hablullaha sarılarak yavaş yavaş ilerlemekten başka bir seçeneği kalmıyor.
Bu nedenle ben samimiyetinden ve Kurana bağlılığından zerre şüphelenmediğim Sinan kardeşi haklı buluyor ve inşallah kendisini mutmain bulduğu zaman bu ibadete daha çok sarılacağına inanıyorum.
Hem asıl sen kendine tut aynayı.başkasının sapmasından(?) sana ne?vahiyle kalın diyen bir adam vahiyle değil de karnının gurultusuyla konuşup kişileri yargılıyorsa çamurdan başka ne beklenir ondan?
"Niçin yapmadığınız şeyleri söylüyorsunuz..."
__________________ "Bir kavme olan kininiz sizi adaletten ayırmasın.."
Zozan efendi,karmaşık olan Kuranın kendisi değildir.Asıl sorun onu kendi hevalarına ve uyduruk fetvalarına göre anlaşılmaz bir kitap haline getiren ve bunu meşrulaştırmak için kırk türlü tilkilik yapmaya çalışan 1400 yıllık kültür yani senin övündüğün atalarındır.
Rabbimizin kendisinden başkasına kulluk etmeyelim diye açıkladığı bu kitaba karşı öyle büyük cinayetler ve eğip bükmeler yapmışsınız ki,bu durumda her insanın sıfırdan başlayıp kendi aklını kullanarak en sağlam kulp olan Kurana,hablullaha sarılarak yavaş yavaş ilerlemekten başka bir seçeneği kalmıyor.
Bu nedenle ben samimiyetinden ve Kurana bağlılığından zerre şüphelenmediğim Sinan kardeşi haklı buluyor ve inşallah kendisini mutmain bulduğu zaman bu ibadete daha çok sarılacağına inanıyorum.
Hem asıl sen kendine tut aynayı.başkasının sapmasından(?) sana ne?vahiyle kalın diyen bir adam vahiyle değil de karnının gurultusuyla konuşup kişileri yargılıyorsa çamurdan başka ne beklenir ondan?
"Niçin yapmadığınız şeyleri söylüyorsunuz..."
adalet efendi çamur atacağına önce yazdıklarımı bir kez daha oku ve Allaha tevbe et...iftiranın muhasebesini vereceğinden kork...haşa tek ölçü olarak belirlediğim kurana karmaşık diyen yok...parantez içindeki imlayı anlayamadın mı....bilakis sinanın düştüğü ikilemi anlatmaya çalıştım...kelimeler içinde nasıl boğulduğunu anlatmaya çalıştım...olayın kendi açımda vehametini orteye koydum...iman etmenin senin dediğin gibi bukadar saptırmaya karşı ne denli zor olduğunu ifade etmeye çalıştım...bu denli kuran bilgisine sahip bir arkadaşın bu bulanıklığa düşmesi elbetteki üzücü...onun adına endişe duymam yada onun benim veya sizin adınıza endişe duyması kadar doğal ne olabilir...amaç doğruyu bulmak değilmi...
kendi adıma söyleyeyim namaz kılmayan bir kişinin(fiziksel olarakta) iman etmediğine inan biriyim...gözünden kaçmıştır heralde bu kardeş adına üzüldüğümü söylerkende tez zamanda hidayet bulması içinde temennide bulunmuştum...
Katılma Tarihi: 24 eylul 2005 Yer: Almanya Gönderilenler: 333
Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
Selam Adalet, Selam Zozan.
Kiymetli Din Kardesim,
yazini sekline takilmaksizin tekrar tekrar okudum ve
hassasiyetini kendimde hissettim, haklisin!
Namaz'la ilgili görüslerim, Namaz'a, kilanlara veya gelenege bir gicikligimdan ötürü degildi, gelenek bunu söylüyorsa mutlaka yanlistir mantigindan da türemedi. Ne varki yazilanlar yazildigi gibi durmuyor, belki benden öyle bir izlenim kaldi. Belki kendimi baska türlü ifade etmeliydim belki de hic yazmamaliydim.
Senin de belirttigin gibi "ikilem".
Elbette sorular sordum, bazi sorulara cevaplar aldim. Farkli görüsleri dinledim, sadece net ortaminda degil tabi, ve bugün diyebilirim ki, yanitlari, düsünceleri, degerlendirecek yetkinlikte degilim. Dolayisiyle sözünü ettigin "o denli bilgi" ben de yok.
Hatalarimdan birisi budur. Insan elinde olana güvenerek deli dalgarala acilabilir. Yoksa benim gibi ikilemde kalir, daha kötü ihtimalde bogulur gider.
Benim ne yapip yapmadigim önemli degil, kendimden sorumluyum, ama burada kör topal bilgilerle ne yazdigim önemliydi ve önemlidir. Bir yanlisim da budur. Semazen'in elestirisi beni de vurdugu halde sirtimi dönmedim, dogruya dogru. Kendisi bu satirlari özetlemisti, "yarim Hoca dinden eder". Ne kadar özlü söz- Hoca degiliz, ama Hocalar gibi, ve herkes konusabilir ilkesiyle, acik ortamda haliyle söz sahibi oluyoruz.
O yazilarin üzerinden zaman gecti, bugün su vardir bu yoktur düsüncesine öncelik vermiyorum, bende olan bilgiyle nereye kadar gidebilirim, daha da önemlisi edindigim bilgilerin saglamligini bilebilecegim birikime sahip miyim, ne gibi eksikliklerimi tamamlamaliyim meramindayim...
Kendimi yeterince ifade edebildiysem, benim Namaz var midir yok mudur sorusunu sormam, bu yönde görüs beyan etmem abestir, gerekli alt yapi birikim yok.
Rabbime bir iftira ile, sirk ile dönmeyi hic istemem. Bu korku beni ivecen kilmisti; Hz. Isa ile ilgili Ayeti bu yüzden asmistim, Peygamberini sorguya ceken Rabbimiz bize ne diyecek acaba dedim. Diger Kardeslerimde bu hassasiyetime dönük hakli buldular, Namaz görüsümden dolayi degil tabiki.
Bilemeyecegim birseyden ötürü hesaba cekilemeyecegimi kendime izah etmeye calistim ve Salât'a bir dönüsüm var hamd olsun. Benim icin simdi esas olan dogruyu bulana kadar hic birsey yapmamak degildir, varsa eger yanlisi ortadan kaldiracak dogruyu bulana kadar bildigimle devam etmektir.
Benim mevzumdan dolayi iki insanin takismasini hic istemezdim, üzgünüm.
Adalet Yazdı:
sinan kardeş namaza tekrar dönmüş olmana inanki çok sevindim...adalet arkadaşta yazımı yanlış anlamış diye düşünüyorum...belki yeterince ifade edemedim...niyetim asla çekişme değildir...doğruyu en iyi bilen Allahtır...
Ortada bir kapışmadan ziyade senin hakkında yapılan olumsuz eletiriye tarafımdan verilen bir cevap var.Zozan da ikinci yazısıyla istenilen tashihi yaptı ama özellikle kurana yönelmiş insanlara karşı,çok aykırı birşey yapmadıkları müddetçe,olumlu eleştiri yapmak gereklidir.Benim bu nicki kullanmamda da en önemli faktör bu zaten.
Hakkımda önyargılarını sürekli gündemde tutan bir şahısla tartışmalarım sonucunda yasaklı ilan edildim ve benim için yazacak çok site olduğu halde,sırf bazı arkadaşlarla dayanışmayı güçlendirmek için yeniden burada yazmaya başladım.
Bundan dolayı,eleştirilerin yapıcılığını daha çok önplanda tutmaya çalışıyor ve aramızda soğuk rüzgarlar esen şahıslara bile çok kırıcı olmamaya özen gösteriyorum.Olur ya rabbimiz hepimizi samimiyet sınavından geçiriyordur ve şu sanal alem bile bu sınavın bir parçasıdır vesselam.
__________________ "Bir kavme olan kininiz sizi adaletten ayırmasın.."
Ortada bir kapışmadan ziyade senin hakkında yapılan olumsuz eletiriye tarafımdan verilen bir cevap var.Zozan da ikinci yazısıyla istenilen tashihi yaptı ama özellikle kurana yönelmiş insanlara karşı,çok aykırı birşey yapmadıkları müddetçe,olumlu eleştiri yapmak gereklidir.Benim bu nicki kullanmamda da en önemli faktör bu zaten.
Hakkımda önyargılarını sürekli gündemde tutan bir şahısla tartışmalarım sonucunda yasaklı ilan edildim ve benim için yazacak çok site olduğu halde,sırf bazı arkadaşlarla dayanışmayı güçlendirmek için yeniden burada yazmaya başladım.
Bundan dolayı,eleştirilerin yapıcılığını daha çok önplanda tutmaya çalışıyor ve aramızda soğuk rüzgarlar esen şahıslara bile çok kırıcı olmamaya özen gösteriyorum.Olur ya rabbimiz hepimizi samimiyet sınavından geçiriyordur ve şu sanal alem bile bu sınavın bir parçasıdır vesselam.
__________________ SON CÜMLEYE UYMAYA DIKKAT EDELİM DOSTLAR.
Sizin yetkiniz yok foruma yeni mesaj ekleme Sizin yetkiniz yok forumdaki mesajlara cevap verme Sizin yetkiniz yok forumda konu silme Sizin yetkiniz yok forumda konu düzenleme Sizin yetkiniz yok forumda anket açma Sizin yetkiniz yok forumda ankete cevap yazma